Skocz do zawartości

Ostro porypało właścicieli katalogów ...

Exe

Rekomendowane odpowiedzi

To ja skorzystam i zadam pytanko żeby nie tworzyć nowego wątku.

Mam od roku domenę, która stoi odłogiem. Miesiące zimowe to drobny zastój w mojej branży więc mam wieczorami więcej czasu. Czytając kiedyś to forum postanowiłem zawalczyć z własnym katalogiem. Postawiłem darmowy skrypy - na otwartym w marcu ale niestety w sezonie czasu nie było wiec od marca nic się na nim nie ruszyło. Ale postanowiłem temat wznowić zimą. Czytałem że otwarty katalog zbyt dużych możliwości nie daje ale na początek jak dla mnie wystarczy.

PYTANIE:

Co powinien posiadać /jaki być / taki przyzwoity katalog?

Ze swojej strony mogę zapewnić szatę graficzną na przyzwoitym poziomie i systematyczną moderację wpisów. Wyczytałem że każdą podstronę katalogu trzeba podlinkować tak aby została zindexsowana, czy bez SWL jest to możliwe? Jakimś ręcznym sposobem :)?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie a w krótkim czasie (jak dopracuję skórkę) pochwalę się na tym forum w odpowiednim dziale.

Fotografia ślubna Lublin - zapraszam na stronkę.

Poczytaj: ślub, wesele, fotografia ślubna, oraz inne elementy związane z organizacją przyjęcia weselnego.

Stary blog, nowe zdjęcia ślubne.

• Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z wątku zapodanego przez @MaxPan warto zacytować:

Nadszedł już chyba ten czas, że nie opłaca się ręcznie/półautomatem katalogować w seokatalogach. Ponad połowa to gówna lub płatne, acz bezwartościowe katalogi. Stawiane są te gówniane seokatalogi, ostatnie wpisy to te z instalacji czyli zlewozmywaki i na tym koniec. Zdarza się też coraz częściej, że katalog bez wartości, linków kilka, PR N/A, wpisów brak, ale za zgłoszenie kilka PLN. Teraz to albo się skorzysta z automatu do SEOKatalogów albo szkoda czasu.

W świetle tego co zostało napisane, to zaczynam się głupio czuć trzymając cały czas 1katalogstron.pl jako darmowy, mimo że ma PR 0 i 2800 BL :)

Natomiast w końcu wzrośnie świadomość SEO i wydaje mi się, że wielu ludzi po prostu nie będzie dodawać do kiepskich katalogów za pieniądze, z tego powodu po prostu wymrą.

Jednak wolność i automatyczna analiza treści jest lepsza niż komunistyczna cenzura realizowana przez korporację która dodatkowo chce delegalizacji samodzielnego myślenia.

Każdą to raczej nie. Jeśli katalog ma dobrą strukturę to wpisy szybko się indeksują i nie wypadają. Nie ma konieczności likowania wszystkich stron wystarczy pingowanie, seokaty chyba mają wbudowaną funkcję pingowania. WP na pewno.

Moim zdaniem ciężko jest określić, który katalog jest doby ponieważ jeśli chodzi o PR to chyba jednak dawno nie było aktualizacji, co najwyżej bany, a BL można sobie kupić noi link linkowi nie jest równy, no a o skaczącej liczbie site nie wspomnę. Wcześniej czy później każdy właściciel katalogu będzie próbował wprowadzić opłaty albo dla zarobku, albo jak zabraknie mu cierpliwości (tam też siedzi człowiek). Cały czas nacieracie na właścicieli katalogów, że są tacy siacy i owacy, lecz jednak wielu z nich daje Wam osobom zajmującym się katalogowaniem stron zarobek, bo przecież nie robicie tego za darmo?

Moje wartościowe katalogi, na których nie zawiedziesz się. Wpis PREMIUM do wszystkich to tylko 10,00 PLN.

Solidny katalog stron

Przedstawiam strony dla kobiet

Wcześniej czy później każdy właściciel katalogu będzie próbował wprowadzić opłaty albo dla zarobku, albo jak zabraknie mu cierpliwości (tam też siedzi człowiek).

Oj różnie z tym bywa katalog.onet.pl czy katalog.di.pl są od lat i nie pobierają żadnych opłat za zwykłe wpisy.

Zgodzę się, że jeśli właściciel uzna , że za mało zarabia na dodatkowych usługach to może z czasem wprowadzić , ale na początku ?

To mija się z celem. Sorry bardzo , ale standardowy wpis w katalogu to tylko wpis z jakiejś podstrony , które może i jest a może i nie jest zindeksowana , może ma jakiś PR , ale pewnie nie ma żadnego. Najtańsze i najsłabsze linki. Chyba nie liczysz , że właściciel będzie dopalał każdy wpis?

To ja niestety muszę dowalić kolejny raz Seo'kowcom ;]

Panowie zaniżacie stawki taką nadprodukcją. Nie lepiej postawić na jakość i markę w jednym, dwóch ale super prowadzonych katalogach? Pobierajcie sobie wtedy po 10, 20zł za wjazd ale niech będzie pewność ,że katalog nie zniknie za 2 miesiące bo dostał bana np. jak to było ostatnio z katalogami z grupy lagata bo kolega chciał sie nachapać na adsensie instalując automatyczne tłumaczenia.

W Niemczech za wpis do średniej klasy katalogu mówimy o 15-30 euro i często jest to opłata roczna. W lepszych zabawa zaczyna się od 50 ojro. Yahoo! czy Botw.org zabawa zaczyna się od 199$ i 299$ bez żadnej gwarancji. Oczywiście znajdziecie i podrzędne seo katalożki angielskie z wpisem za 1-10$, które nie są warte funta kłaków produkowane na masową skalę przez hindusów.

Przed momentem wywaliłem wpis pewnego "darmowego systemu pozycjonowania", który okazał się być dorobioną ideologią i zapleczem dla zwykłego seo katalogu. Wywaliłem dziada a koleś do mnie ,że jestem "złodziejem" skoro wziąłem kasę. Taki był pewny swego ,że przecież skoro jest opłata to wpis musi być dodany. Pewnie poczuł wielki żal bo być może po raz pierwszy ktoś odrzucił jego cudowny "system darmowego pozycjonowania".

Aż strach pomyśleć co by było gdybym pobierał po 10,98 za rozpatrzenie, pewnie by mnie ruska mafia najechała nasłana przez jakiegoś półgłówka, który nie potrafi przeczytać i zrozumieć regulaminu i zasad zgłoszenia katalogu.

Co do wp i onetu to oni już dawno powinni pobierać po 50, 100 zeta za rozpatrzenie bo obecność tam jest tego warta.

@Exe, zakładajacy ten wątek jest z... Ełk/Olsztyn

Czyli podróżnik, ja Olsztyn ;-)

W moim katalogu jest opłata 4,88 i pomału idzie, ale to i tak nie jest wysoka cena gdyż DotPay bierze 70 % wiec rachunek jest prosty.

Nie ufałbym takim co biorą 1,22 za wpis, bo zostaje im ze 30 groszy, a to bardzo mała motywacja do linkowania i moderowania swojego katalogu.

Do dobrego katalogu dodałbym się za 10 zł, bo jak ma unikalną treść, wiek i trochę BL to to taki wpis sporo potrafi.

Jednak najwięksi narzekacze to ci co dodają frazy typu Kredyt i nieruchomości licząc, że się wypozycjonują się 10 wpisami.

Moim zdaniem katalogi służą do pozycjonowani średnio trudnych fraz - małym nakładem finansowym. Nawet jeśli wpis kosztuje 10 zeta to warto bo jak na pozycjonowanie to żadne pieniądze.

Ceny są dobre, ale trzeba umieć wybierać katalogi z gąszcza byle czego, stawianego przez 15 latków któezy chcą mieć swojego DMOZA ;-)

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Zgadzam się z Dido. Ta nadprodukcja to przerost formy nad treścią. Cwaniaczki zakładają sobie seokaty po kilku tygodniach wprowadzają opłaty i myślą , że nic nie muszą robić , a kasa sama będzie płynąć, ale nie tędy droga . Ja za taki wpis nie zapłaciłbym nawet 61 groszy, ale te dotacje mieszają ludziom w głowach.

Jestem w stanie zapłacić nawet 15 -20-25 zł jeśli wpis w katalogu będzie miał swoją siłę, a jeśli jej nie ma to lepiej nie robić ludzi w bambuko!!

Spytajcie Zgreda kiedy on wprowadził opłaty i kiedy zaczął zarabiać na swoich katalogach?

Do dobrego katalogu dodałbym się za 10 zł, bo jak ma unikalną treść, wiek i trochę BL to to taki wpis sporo potrafi.

3mam cię za słowo :wow:

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ostatnio zacząłem katalogować swoje biuro tłumaczeń i powiem, że ceny przerażają. Jak na razie przerobiłem VIP listę bodajże Mara. Warto byłoby uaktualnić opisy tych katalogów - 98% z nich płatne. Z drugiej strony nie żałuję wydanych pieniędzy, ponieważ wpisy na tych katalogach były indeksowane już na 2 dzień, w końcu to jest rodzaj reklamy i każdy interes wymaga wkładu.

Teraz pojawia się problem, gdzie znaleźć wartościowe (płatne) katalogi? Niestety, 90% albo i więcej darmowych katalogów są do d*py.

2) Dlaczego posiadaczy grupy katalogów nie wprowadzą w ofercie 1 kod do wszystkich? Wolałbym wpłacić na konto i odczekać dzień, niż karmić dotpay. Zyska na tym każdy.

3) Ile razy można używać tego samego opisu, obecnie używam max 10 razy.

Pozdrawiam,

Konstanty

Mam mieszane uczucia jeśli chodzi o pobieranie opłat za wpisy w coraz większej liczbie katalogów i jestem w stanie zrozumieć racje obu stron... Ale zgadzam się z autorem wątku - to co się teraz dzieje jeśli chodzi o opłaty w SEOKatalogach to jest już lekka przesada.

Nowe katalogi powstają jak grzyby po deszczu co samo w sobie jest zjawiskiem pozytywnym, problem w tym, że coraz więcej właścicieli katalogów wprowadza niemal od razu opłaty za rozpatrzenie wpisu. Codziennie trafiam na kolejne bardzo młode katalogi z nikłą ilością zaindeksowanych podstron, małą ilością BL i płatną moderacją wpisów... Oczywiście każdy ma prawo dowolnie wycenić swoją pracę jako moderatora, ale kilka PLN za wpis w świeżym katalogu to jakieś nieporozumienie...

Sam kilka tygodni temu postawiłem pierwszy SEOKatalog i wiem, że staranne moderowanie wpisów wcale nie jest łatwe i przyjemne (a czasem można się przy tym nieźle zdenerwować), ale nawet nie myślę o wprowadzeniu płatnej moderacji. Zależy mi na zbudowaniu mocnego katalogu. Kiedy katalog dostanie odpowiedni PR, zgromadzi kilka/kilkanaście tysięcy wpisów i odpowiednią liczbę BL to zastanowię się nad wprowadzeniem opłat. A do tego czasu pokornie będę moderował wpisy...:wow:

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności