Skocz do zawartości

Mac Book Pro zawiesza się

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na osobę (sprzedaż konsumencka) to warunki gwarancji lub niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową - USTAWA

z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

Najczęściej niezgodność bardziej chroni kupującego niż warunki gwarancji.

I co ważne to kupujący decyduje z której opcji skorzystać. A mało kto o tym wie.

Generalnie masz rację, ale ja tylko powiem z własnego doświadczenia - sprzedawcy nie respektują tej ustawy i co gorsze mają prawo czuć się bezkarnie.

Przeszedłem niedawno całą procedurę, dokładnie poznałem warunki i zapisy ustawy, interpretacje prawników itd. Spełniłem wszystkie warunki zgodnie z ustawą, a sprzedawca powiedział "Sorry, ale my uważamy że jest inaczej"

Po konsultacji z FK i rzecznikiem konsumenta odstąpiłem od wejścia na drogę sądową, bo jak mi powiedziano - pomimo iż zgodnie z prawem należy mi się wymiana sprzętu, to ostatnio sądy wydają wyroki korzystne dla sprzedawców ze względu na coś w stylu "dobra prowadzenia działalności gospodarczej" (nie pamiętam już dokładnie) i jest duże ryzyko że w tym przypadku będzie podobnie, ale mogę oczywiście zaryzykować - koszt założenia sprawy ok. 5% wartości towaru + w przypadku przegranej koszty ok. 800-900 zł a sprawa może trwać ok. roku.

Krótko mówiąc rosyjska ruletka i zabawa dla osób, którym się nudzi.

Lepiej nie sugerować się zapisami ustawy, chyba że naprawdę mamy wolny czas na użeranie się z ludźmi i lubimy bawić się w sprawy sądowe.

Ja tam nie wiem czym sie ludzie zachwycają , każdemu kogo znam z Mac OS musiałem i tak zainstalować firefox-a i thunderbird-a

bo safari i program pocztowy domyślny to się do niczego nie nadawały.

to ze nie umiales ich uzywac, nie znaczy ze sie do niczego nie nadaja. moj darmowy dolaczony do systemu apple mail trzyma mi obecnie ponad 100 tysiecy maili i dziala jak w dniu uruchomienia i jesli czegos szukam to wpisuje slowo kluczowe i mam w sekunde liste maili.. znajdz mi inny program ktory to potrafi ;). Applowski mail i safari o lata swietlne wyprzedzaja outlooka pod nowa nazwa windows mail i IE..

Wszystko zrobione tak jakby użytkownik był skończonym tumanem, nawet otwieranie klapki laptopa nie jest normalne tylko wymaga dwóch rąk.

wow, to ja chyba pojde do cyrku bo potrafie otwierac jedna..

Heh, a ja wolałem kupić Asus'a ul30vt z C2D SU7300, 4gb ram'u DDR3, 500gb HDD, hybrydową grafiką GF G 210m i baterią trzymającą ponad 7 godzin z włączonym wifi, 13,3 calową matrycą ważącego 1,8kg... Google śmiga aż miło! I kto jest fajniejszy dirol.gif ?

przeczytaj moje porównanie BMW / KIA. Za cenę jednego BMW 3 z dość podstawowym wyposażeniem (kolo 140k) mam 3 samochody Kia Ceed na "wypasie"... ale ja jednak wolalbym BMW :).

pozdrowienia.

googlerulz.

Podstawową funkcją przeglądarki internetowej jest wyświetlanie stron , jezeli program nie wyswietla niektórych stron to jak to o nim świadczy ?

Podstawową funkcją programu pocztowego to wyświetlanie poczty, jezeli z tym sobie nie radzi to jak to o nim świadczy ?

Ja nawet nie używam mac os tylko od czasu do czasu jak ktoś ma problem to poratuje, to użytkownicy sobie nie radzą a ja nie walczę tylko rozwiązuje ich problemy sprawdzonymi rozwiązaniami.

Czy ja mogę prosić o video na youtube albo vimeo ? Bo normalnie nie uwierzę ja kto robisz, napisz jaki masz model.

Bo ja mam do czynienia tylko z najnowszymi Mac Book Pro z procesorami i5

Kia to ja bym nie brał ;)

przeczytaj moje porównanie BMW / KIA

Ale żeś palnął ;) Postem, który zacytowałeś, udowodniłem Ci, że Asus bije na głowę Twojego Mac'a ;)

P.S. Ja z kolei wziąłbym Mercedesa CLS :)

Dodawarka do SEOKatalogów OnLine! · Projekt Quernbiter już wkrótce...

Nowy interfejs, obsługa WordPress, ulepszony mechanizm dodawania... Już wkrótce!

Podstawową funkcją przeglądarki internetowej jest wyświetlanie stron , jezeli program nie wyswietla niektórych stron to jak to o nim świadczy ?

Podstawową funkcją programu pocztowego to wyświetlanie poczty, jezeli z tym sobie nie radzi to jak to o nim świadczy ?

podaj jakieś przykłady tego z czym sobie rzekomo nie radzi Apple Mail albo Safari (jedna z najbardizej zgodnych ze standardami przeglądarek..) :).

Ja nawet nie używam mac os tylko od czasu do czasu jak ktoś ma problem to poratuje, to użytkownicy sobie nie radzą a ja nie walczę tylko rozwiązuje ich problemy sprawdzonymi rozwiązaniami.

no to skoro nie używasz to o czym tutaj rozmawiać.. wiadomo, ze pewne rzeczy roznia sie w kazdym systemie.. ja jak muszę się pomęczyć ze swoim netbookiem na windows to dostaje białej gorączki bo wszystko wydaje mi sie nieintuicyjne, a do tego jak szkardnie wygladaja te wszystkie okna, animacje itd w porownaniu do tego co widze na macosie czy nawet linuksie z najnowszym KDE..

inna sytuacja, wymienialem dysk, przeinstalowanie systemu.. MacOS? Wrzucilem plytke, system byl gotowy po godzinie ze wszystkim (tzn. mozna bylo go uzywac a "standardowe" oprogramowanie to normalny edytor tekstu, przegladarka z flashem, dobry klient mail, kilkadziesiat innych systemowych b. dobrych aplikacji do zarzadzania zdjeciami, muzyka, odtwarzania filmow, ogladania pdfow itd), swoje pliki odtworzylem z backupu timemachine (winda ma cos takiego? ;-))). A na netbooku z Windowsem musialem instalowac oprocz systemu tone sterownikow z internetu zeby miec dzwiek, wifi i rozdzielczosc inna niz 800x600 a system reagowal na toczpad poprawnie. takie bzdety jak flash do przegladarki, ktorego oczywiscie w standardzie na windzie nie ma i nie bedize pomine ;).

Czy ja mogę prosić o video na youtube albo vimeo ? Bo normalnie nie uwierzę ja kto robisz, napisz jaki masz model.

Bo ja mam do czynienia tylko z najnowszymi Mac Book Pro z procesorami i5

Zwykłego macbooka unibody, pisałem wyżej. Tutaj Pan otwiera swojego jednym palcem:

przeczytaj moje porównanie BMW / KIA

Ale żeś palnął ;) Postem, który zacytowałeś, udowodniłem Ci, że Asus bije na głowę Twojego Mac'a ;)

nadal nie rozumiesz o co sie tutaj rozchodzi.. Kia Ceed za 45k tez bije _w teorii_ (wyposażenie, cena, osiągi, gwarancja, a nawet miejscem we wnętrzu) BMW 3.. ;). Zastanow sie wiec dlaczego Ceed to nei jest najlepiej sprzedajacy sie samochod na swiecie.

pozdrowienia.

googlerulz.

Kia Ceed za 45k tez bije _w teorii_ (wyposażenie, cena, osiągi, gwarancja, a nawet miejscem we wnętrzu) BMW 3..

Ojoj... Teraz to się maksymalnie wkopałeś... Cytuję Twoje poprzednie słowa:

Tu nie chodzi o lans

Zaprzeczyłeś samemu sobie, więc w moich oczach jesteś nierzetelny przez co dalsza dyskusja z Tobą mija się z celem, chyba, że przyznasz, że pisałeś to pod wpływem alkoholu ;)

Pewnie wyprzesz się zaraz, że chodziło Ci o jakość wykonania i bezawaryjność BMW, ale nawet jeśli by założyć, że Macbook jest 3 razy lepiej wykonany, nikt mądry nie kupowałby go za 3-razy większą cenę. Pomijając nawet fakt, że za 8 tys. masz Asus'a, który bije na głowę wszystkie konfiguracje Mac'ów...

Wniosek z tego taki, że albo jesteś niemądry, albo sam już nie wiesz o czym mówisz...

Dodawarka do SEOKatalogów OnLine! · Projekt Quernbiter już wkrótce...

Nowy interfejs, obsługa WordPress, ulepszony mechanizm dodawania... Już wkrótce!

Kia Ceed za 45k tez bije _w teorii_ (wyposażenie, cena, osiągi, gwarancja, a nawet miejscem we wnętrzu) BMW 3..

Ojoj... Teraz to się maksymalnie wkopałeś... Cytuję Twoje poprzednie słowa:

Tu nie chodzi o lans

Zaprzeczyłeś samemu sobie, więc w moich oczach jesteś nierzetelny przez co dalsza dyskusja z Tobą mija się z celem, chyba, że przyznasz, że pisałeś to pod wpływem alkoholu ;)

jeśli ktoś tutaj jest pod wpływem alkoholu to na pewno nie ja. moze ktos inny Ci wytlumaczy, ja ide spac ;-)..

pozdrowienia.

googlerulz.

Co do otwierania jednym palcem to mój 13,3 niestety nie zawsze się tak otworzy ;) - ta przeciwwaga jest nie do końca dobrze wyliczona i czasami sie przechyla - ale w wiekszosci przypadków udaje mi się otworzyć jednym palce.

Podsumowujac - Maci są naprawdę dobre jeśli cenisz sobie szybkosc wyszukiwania po zawartosci w mailach - nie ma problemów z wirusami - bo platforma nie jest tak często atakowana jak winda. Instalowanie jest proste jak jedzenie chleba także nie wiem jak można mieć problem z tym.

Jeśli chesz mieć dostęp do gier lub wielu programów np. pod SEO to zapomnij o nim bo mało kto pisze taki soft pod Maca a w szczególności w PL. Co do wyścigów na osiągi procków i kart graficznych, to obecnie producenci gier na nas wymuszają - zdecydowana większość korzysta tylko i wyłącznie z przeglądarki internetowej i klienta poczty - takze netbooki i np. maci stają się coraz bardziej popularne, bo szybkość procka tu nie jest tak ważny jak przepustowość łącza. Ja cenie sobie ergonomie maca gdy mam skrobnąć maila na szybkiego z lapkiem na kolanach, który nie grzeje jak kaloryfer i jest bardzo cichy - chyba, że CD w środku :)

Mam w domu dwa lapki Asusa(nie są już pierwszej młodości) i mam też tego Maca. Korzystam z Maca nie dla lansu a dla wygody - bo przed żoną nie muszę lansować lol. Na asusie to mam tylko seo bohatera i scrapeboxa - więcej mu nie wrzucam - bo się zgrzeje ;)

Myślę, że nie ma sensu kłócić się co jest lepsze - bo ta walka na to, który OS jest lepszy nie ma sensu. Kto ceni sobie linuchy to będzie mu bliżej do Maca niż do Windy. Ten, kto lubi mieć wszystkie programy za free ten na pewno skorzysta z Windy. Niech kazdy wybierze coś dla siebie i wyluzujcie - bo to tylko kompy ;)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Jestem od jakiegoś czasu użytkownikiem Macbooka, niektóre rozwiązania zastosowane w MAC OSie podobają mi się bardziej inne mniej, na pewno jest zdecydowanie mniej podatny na ataki różnego rodzaju złośliwego oprogramowania, po ponad roku użytkowania komputer naprawdę działa jak po wyjęciu z pudełka.

Mógł kupić Asus'a UL30VT lub UL30JT - teraz niech żałuje ;) Piszę dla potomnych by się nie przejechali :) Następna osoba zwiedziona przez ponętny wygląd...

Porównując te Asusy z Macbookiem warto wspomnieć choćby o touchpadzie, mam (nie)przyjemność częstego korzystania z UL30VT, w życiu nie spotkałem się z gorszym touchpadem. W Macbooku touchpad jest naprawdę rewelacyjny. Można oczywiście stwierdzić, że zawsze jest możliwość podłączenia myszki, nie po to jednak kupuję notebooka z 13,3 calowym monitorem żeby siedzieć z nim w domu, od tego są komputery stacjonarne - kilkugodzinna praca przy tej wielkości monitorze to naprawdę nic przyjemnego...

Miesiąc temu np. nie dawało się wysyłać SMS-ów ze strony plus-a , dodatkowo strony na których pracownicy zamawiają sobie produkty z hurtowni też mieli problemy z wysyłaniem zamówień.

Ktoś kto robił stronę może nawet nie był świadomy że ktoś może chcieć używać na safari , co przecież przeglądarka nie jest akurat temu winna w różnicach implementacji JS.

Co do otwierania klapki to nowe 13.3" i 15" chyba maja jakiś magnes albo zatrzask który na samym początku trochę blokuje aby sie samo nie otwierało i albo laptop się przesunie po stole albo podniesie do góry jak sie jednym palcem che otworzyć. Jest po prostu za lekki do siły jaką trzeba przyłożyć aby ją otworzyć (ewentualnie gumki na których stoi mają za mały współczynniki tarcia bo sie ślizgają po stole) , jak znajdę chwilę to nagram kamerą film.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności