Skocz do zawartości

adblock vs adsense

poppe

Rekomendowane odpowiedzi

@poppe - byłyby to pieniądze wyrzucone w błoto. Gdyby było inaczej już dawno by to zrobili, nie byłoby to aż tak trudne...

[...]zawsze będą ludzie, którzy nie zapłacą nawet jednego grosza za piosenkę, tak samo będą ludzie, którzy będą blokowali wszystkie reklamy "bo tak" albo w ramach "walki z systemem".

Oczywiście że tak, jednak różnica jest zasadnicza - w tym pierwszym wypadku należy się opłata za prawa do nabycia danego utworu (jak psu buda). Natomiast nie można żądać od ludzi żeby oglądali, czytali i klikali we wszystko co się rusza na stronie, w zamian za możliwość jej obejrzenia (chociaż wielu chętnie by to zrobiło).

Zapominacie po prostu o podstawowej kwestii:

Mam prawo blokować reklamy.

Tak samo jak mam prawo:

- odejść od telewizora podczas reklam / zmienić kanał

- wyrwać z gazety strony z reklamami, zanim zacznę ją czytać

- wyrzucić reklamy z skrzynki pocztowej

- skasować maile reklamowe bez ich przeczytania

- odwrócić głowę od bilbordów reklamowych

itp. itd.

Nie wszyscy chyba jednak to rozumieją...

Poza tym - czy wyświetlenie reklam, to podstawowy i najważniejszy cel istnienia waszej strony?

Przecież użytkownikowi, który blokuje reklamy nadal można sprzedać towar czy usługę.

[...]pomyśl co by się stało, gdyby nagle większość użytkowników zaczęła blokować reklamy w wyszukiwarce. Tak samo jest z Onetem, Facebookiem i masą innych "darmowych" stron.

Może w końcu zmniejszyłaby się ilość komercyjnego syfu i łatwiej byłoby znaleźć to czego się szuka (co już dzisiaj jest nie lada wyczynem w przypadku niektórych fraz) . Mnie FB, NK czy Onet naprawdę do szczęścia niepotrzebny.

Czytałem kiedyś materiały z pewnej konferencji poświęconej marketingowi internetowemu. Jeśli dla nich spam jest świetną formą reklamy, a wszelkiego rodzaju pop-upy i latające flashe na pół strony mile widziane przez internautów.... to chyba dobitnie pokazuje, że ludzie z tej branży mają coś z głową.

Już widzę jak płacisz bez szemrania za dostęp do Google :)

Mogę dać nawet 0,01zł / wyszukanie :)

Ale widzisz, co do gotowości płacenia za dostęp - tu jest podstawowy problem - większość, zdecydowana większość stron jest po prostu wtórna, nie wnosi praktycznie nic nowego. Istnieje tylko i wyłącznie dla tych bzdurnych reklam. To oczywiste, że w większości przypadków, nikt by nie zapłacił złamanego grosza, bo większość stron nie jest nawet tyle warta. Zawsze można iść do konkurencji.

Podsumowując - drodzy AdBlokowcy! Zanim zaczniecie psioczyć na to jacy ci właściciele stron źli i niedobrzy, bo umieszczają AdSense na stronie i jeszcze mają czelność narzekać, że ludzie go blokują, to sprawdźcie 2 rzeczy:

1. Jak wygląda struktura przychodów Google i innych największych stron.

2. Jak wygląda sprawa z gotowością do płacenia za dostęp do treści wśród większości użytkowników.

Kto tu na kogo psioczy?

Ad 1. To oczywiste, że google żyje z reklam, bo to jest ich główny produkt. A co znaczą te "największe strony"? Te wielkie portale, które żyją z reklam właśnie? Myślę, że nawet jeśli część z nich miała by upaść, to nikt by nie płakał jakoś specjalnie. Natomiast większość dużych firm sprzedaje usługi, czy produkty, więc dla nich to nie problem.

Ad 2. Jak już pisałem wyżej - większość stron nie jest warta płacenia nawet najmniejszej sumy za dostęp.

Z mojej strony EOT, bo zaczyna się zwykłe bicie piany na temat "dlaczego reklamy są be", a nie o to chodziło w tym wątku.

Z mojej strony również EOT, bo zaczęło się typowe odwracanie kota ogonem.

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

Kosmetyka aut - auto detailing Łódź

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Podsumowując - drodzy AdBlokowcy! Zanim zaczniecie psioczyć na to jacy ci właściciele stron źli i niedobrzy, bo umieszczają AdSense na stronie i jeszcze mają czelność narzekać, że ludzie go blokują, to sprawdźcie 2 rzeczy...

jak wy przestaniecie umieszczać w górnej części strony reklamy w formatach zajmujących 1/3 lub więcej ekranu netbooka (mam na myśli 336x280, 300x250, 250x250, 200x200) i formatować reklamy tak żeby nie można było ich odróżnić od treści to może się zastanowię nad odblokowaniem reklam

może się zastanowię - bo szkoda baterii na te migające flashe adsense które mnie zupełnie nie interesują

Ja również jestem przeciwnikiem blokowania wyświetlania reklam. Owszem może czasami niektóre reklamy są zbyt inwazyjne, ale dzięki tym reklamą użytkownicy dostają często wiele wartościowej treści :);):(

Przykład z dzisiaj jaki zobaczyłem

https://w222.wrzuta.pl/obraz/1WMXIe7E7gr/sf

Treść strony (jej kwintesencja zajmuje może z 1/5 tego co reklamy) i na dodatek reklamy mrugają :)

A czasami nawet ciężko odszukać ten przycisk "pobierz" w gąszczu reklam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności