Skocz do zawartości

Oczekiwanie na wyniki - Pytanie początkującego

BrzekuPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych forumowiczów,

Mam do was kilka nurtujących mnie pytań, nie proszę tym samym o wyjawianie mi jakieś wiedzy tajemnej :) tylko pomoc w prostej kwestii i mam nadzieję, że ktoś pomoże mi rozwiać wątpliwości.

Jestem mocno początkujący w dziedzinie pozycjonowania i uczę się po to aby w miarę skutecznie pozycjonować swoje strony www. Kupiłem dodawarkę SeoLight i za jej pomocą zdobywam swoje pierwsze wpisy. Z tego co udało mi się wywnioskować - to to co wpisujemy w tytule wpisu do katalogu staje się potem anchorem naszego linka, bo przez kliknięcie tytułu wpisu przenosi mnie na moją stronę. Czy nie jestem w błędzie ?

Później po zaakceptowaniu wpisu w katalogu często w emailu zwrotnym dostaję informację "podlinuj swój wpis" co to wogóle znaczy ??

I ostatnia najważniejsza kwesta to to, że zastanawiam się kiedy w ogóle w google widać wyniki naszej pracy ?

pozycjonuję swoją stronę na mało konkurencyjną frazę, jest to 22.000 zwracanych wyników w google i 110 zapytań miesięcznie, pierwsza osoba w wynikach wyszukiwania, patrząc przez SeoQuake na Yahoo links ma 17 backlinków, w link domain jest więcej ale nie wiem co to znaczy. Idąc dalej tym tropem staram się dawać około 10 wpisów dziennie, z 70 wpisów które dałem do Yahoo widzi już 30, więc teoretycznie wyprzedziłem pierwszą osobę na liście praktycznie 2 razy a moja pozycja w google jest 4 -na drugiej stronie wyników i ani drgnie, jak tam weszła to od tygodnia stoi bez zmian. Czemu w takim razie nie wyprzedzam konkurentów tylko zostaję daleko w tyle ? oni zapewne nie robią nic w tym kierunku. Dodam że staram sie umieszczać wpisy w katalogach powyżej pr 1.

Będę bardzo wdzięczny za kilka słów wyjaśnień bo spędza mi to sen z powiek,

dodaję linki codziennie i nijak nie przekłada się to na efekty.

Proszę też nie odsyłajcie mnie nigdzie, naprawdę naszukałem się dużo i starałem się uczyń na własną rękę zanim napisałem z prośbą o pomoc.

Pozdrawiam wszystkich,

Daniel

to to co wpisujemy w tytule wpisu do katalogu staje się potem anchorem naszego linka, bo przez kliknięcie tytułu wpisu przenosi mnie na moją stronę. Czy nie jestem w błędzie ?

Nie, nie jesteś w błędzie;)

"podlinuj swój wpis" co to wogóle znaczy ??

W obecnej chwili swoim programem podlinkowujesz swoją stronę. Podlinkowanie wpisu w katalogu to nic innego jak dodanie w internecie gdzieś linków do niego. Wejdzie on szybciej do wyszukiwarki wtedy i będzie mógł dodać mocy Twojej stronie. Hm, jeśli o mnie chodzi to opłaca się linkować wpisy tylko do naprawdę mocnych katalogów.

"podlinuj swój wpis" co to wogóle znaczy ??

A jak długo już dodajesz do katalogów? Wszystko zależy od ilości linków i ich mocy, ważna jest także treść strony. Postaraj się ją zoptymalizować tak aby słowo anchor było często wymieniane w treści strony, a przy tym, żeby nie zrażało użytkownika strony.

Dobrze jakbyś sprawdził te backlinki do stron konkurentów, jeśli są to mocne strony to nie ma się co dziwić. Przede wszystkim cierpliwości;)

Pozycjonowanie jest bardziej sztuką niż pracą, uczy przewidywania... Im więcej niekonwencjonalnych i nowych zagrań tym lepsze efekty. Z czasem czytając to forum przekonasz się jak pozycjonerzy kombinują ze zdobywaniem backlinków;)

Bardzo dziękuję Ci za pomoc,

Stronę dodaję 2 może 2,5 tygodnia do katalogów, systematycznie codziennie. Jeśli chodzi o optymalizację strony to zrobiłem to najlepiej jak potrafiłem i wydaje mi się że powinno być ok. Obserwuję stronę codziennie i przez to, że nie zyskuje na wynikach myślałem, że robie coś nie tak bo konkurencja nie jest za mocna na te frazy, więc chyba muszę się uzbroić jeszcze w odrobinę cierpliwości której niestety mi brakuje :D jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i porady, rozwiałeś wiele z moich wątpliwości.

A jeśli można jeszcze jedno pytanie, czy skoku pozycji (lub spadku) można się spodziewać właściwie codziennie czy google robi jakiś swoisty reload co kilka dni i dopiero wtedy wyniki się zmieniają ?

Pozdrawiam,

Daniel Reluga

Bardzo dziękuję Ci za pomoc,

Stronę dodaję 2 może 2,5 tygodnia do katalogów, systematycznie codziennie. Jeśli chodzi o optymalizację strony to zrobiłem to najlepiej jak potrafiłem i wydaje mi się że powinno być ok. Obserwuję stronę codziennie i przez to, że nie zyskuje na wynikach myślałem, że robie coś nie tak bo konkurencja nie jest za mocna na te frazy, więc chyba muszę się uzbroić jeszcze w odrobinę cierpliwości której niestety mi brakuje :D jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i porady, rozwiałeś wiele z moich wątpliwości.

A jeśli można jeszcze jedno pytanie, czy skoku pozycji (lub spadku) można się spodziewać właściwie codziennie czy google robi jakiś swoisty reload co kilka dni i dopiero wtedy wyniki się zmieniają ?

Pozdrawiam,

Daniel Reluga

Przerobiłem to co ty i mam kilka wag

1 Jak znam życie katalogi do jakich dodajesz to nie mistrzostwo świata, więc linki o ile się zaindeksują, nie muszą mieć duzej mocy

2 Jeden link z dobrej strony z wysokim PR jest wart więcej niż kilkadzesiat linków z słabych katalogów.

3 Google pomija sporą część katalogów traktując je jak śmietnik

4 Pierwszy efekt widać po kilku tygodniach,

5 Pierwszy efekt jest spory, przeskakujesz sporo stron, później mozolnie pniesz sie do góry.

Efekt bez tkz dopalaczy widać po paru miesiącach

6 Dodaj sie do silnych płatnych katalogów jak Gazeta, Gwiazdor, WP itp to daje kopa do góry

katalog.onet.pl

www.katalog.mcportal.pl

www.bazastron.pl

www.fp6.pl

katalog.wp.pl

www.linksor.com

www.zgred.pl

www.qlweb.info

www.katalogbiznesu.pl

qlweb.info

www.b2b.bia.pl

dodawarka do nich nie doda

patrząc przez SeoQuake na Yahoo links ma 17 backlinków, w link domain jest więcej ale nie wiem co to znaczy.

L - linki do konkretnej podstrony

LD - linki do całej domeny

To, że masz więcej linków do strony głównej niż ktoś do swojej podstrony nie wiele mówi.

Idąc dalej tym tropem staram się dawać około 10 wpisów dziennie

10 wpisów to jakiś chory mit, w takim tempie na efekty przyjdzie czekać rok

teoretycznie wyprzedziłem pierwszą osobę na liście praktycznie 2 razy a moja pozycja w google jest 4 -na drugiej stronie wyników i ani drgnie, jak tam weszła to od tygodnia stoi bez zmian. Czemu w takim razie nie wyprzedzam konkurentów tylko zostaję daleko w tyle ?

Ilość linków to jedno, są jeszcze inne czynniki jak wiek czy optymalizacja

Dodam że staram sie umieszczać wpisy w katalogach powyżej pr 1.

Pr to kolejny mit, szczególnie jeśli rozmawiamy o pr1, 2 czy 3. Ktoś utworzył w maju katalog, jest ładnie podlinkowany, tematyczny a Ty nie dodasz tam wpisu bo ma pr0(a to tylko dlatego, że od kwietnia nie było aktualizacji pr)? Chore

dodaję linki codziennie i nijak nie przekłada się to na efekty.

Na efekty czasami trzeba poczekać

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Witam ponownie,

Nie spodziewałem się nawet, że otrzymam tyle dobrych rad i pomocnych wyjaśnień, bardzo wszystkim dziękuje za poświęcony czas!

Dziękuję za linki do katalogów, na pewno skorzystam.

Z tym dodawaniem linków po 10 dziennie chodziło mi o to żeby przypadkiem nie przegiąć i nie załapać się na jakiś filtr o których wszędzie głośno ale skoro twierdzicie, że można trochę poszaleć i śmiało zwiększyć tą ilość chętnie się do tego zastosuję.

Jeszcze raz dzięki wszystkim.

O filtrach głośno... i tylko tyle:P Filtry dostają śmietniki, dawno już nie słyszałem, żeby ktoś dostał filtra za katalogowanie, no chyba że spamuje kompletnie już... Wiadomo przecież, że google nie zaindeksuje wpisów w katalogu od razu. Czasami czekasz dzień, czasami trzy, czasami miesiąc albo dwa. Dodając do tego fakt, że ludzie różnie moderują swoje katalogi...

Tak naprawdę te 10 wpisów dodanych na raz jednego dnia rozchodzi Ci się na cały tydzień praktycznie, jeśli nie więcej. Także filtra się za bardzo nie bój:)

https://www.katalogiseo.info/katalogi,VIP

a oto lista katalogów, których nie możesz pominąć i od nich powinieneś zacząć.

10 wpisów to jakiś chory mit, w takim tempie na efekty przyjdzie czekać rok

Kolega dobrze radzi. Jak czytam, że należy dodawać do 5 albo 10 katalogów dziennie to sam nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Równie dobrze możesz dodać do 20 albo 50 dziennie, ważne tylko abyś robił to dość regularnie.

Z tym PR to się tak nie upieraj, zwróć także uwagę jak długo istnieje katalog, ile ma zaindeksowanych podstron, ile linków do niego prowadzi i czy ktoś się tym katalogiem sensownie zajmuje czy też jest to zwykły śmietnik.:D

EDIT: PS - Nawet jeśli będziesz pingował i dopalał wpisy w katalogach, to Google i tak będzie łykać linki w różnym tempie... Po prostu linkuj regularnie jak najwięcej i czekaj na efekty.:)

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Na efekty czasami trzeba poczekać

Myślę, że to jest główne motto, którym powinieneś się kierować. Przede wszystkim pamiętaj, że przy sumiennej i rzetelnej pracy efekty przyjdą prędzej czy później. Jednakże, mówimy o sytuacji, kiedy nie porywasz się z motyka na księżyc :D

Nie żałuj kilku złotych na dodanie strony do katalogów VIP, opłacanych sms'em Jak masz możliwość udzielaj się na forum powiązanym tematycznie i dodawaj swoje linka w sygnaturce.

Powodzenia :)

Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękuję ;)

z tego wszystkiego da się również wywnioskować, że sztuka pozycjonowania to również sztuka cierpliwości, ciężka sprawa zwłaszcza dla ludzi z natury trochę niecierpliwych ;) no ale przecież nikt nie mówił że będzie lekko :) ważne, że jest to przyjemne zajęcie.

Pozdrawiam wszystkich,

Daniel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności