Skocz do zawartości

Kilka stron www na jednym web hostingu - problem z ustawieniem

hostmy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Postaram sie to przekazać najprościej jak potrafię.

Jestem świeży w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość.

Wykupiłem kilka domen w OVH i web hosting razem z dedykowanym IP u jednej z firm w Wlk. Brytanii.

Chcę założyć 2 blogi, 1 typową stronę i forum - każde pod osobną domeną.

Pytanie 1:.

Przy rejestracji i zakładaniu hosta podałem jedną z domen [st*********.pl] którą wziąłem w OVH, jest ustawiona chyba jako główna - na niej będę zakładać blog. Kiedy w CPanelu dodaje kolejne domeny wychodzi na to że system widzi je jako sub-domeny odchodzące od tej głównej domeny st***********.pl (widzicie to na załączonych screenshotach):

dodawanie_domen.jpg

A tutaj moje /niechciane/ sub-domeny które się potworzyły:

subdomeny_dlaczego.jpg

Najprawdopodobniej nie umiem ustawić odpowiedniej ścieżki z root aby były one widziane [domeny] jako osobne, niezależne strony.

Pyt. 2:

Rozumiem że w OVH w swoim panelu do każdej domeny muszę wpisać dns-y hostingu na którym będą strony? Co z polem po prawej stronie, tam powinny być IP mojego hostingu ale za Chiny nie mogę ich wpisać-edytować. Na ten moment wygląda to tak:

dns_ovh.jpg

Pyt. 3:

Blogi będą stały na silniku Wordpress. Wordpress zainstaluje z Softaculous który mam w CPanelu. Jeden z nich będzie na domenie st******.pl która jest domeną główną - jak powinna wyglądać ścieżka? Czy to nie będzie przeszkadzać aby potem zainstalować blogi na innych domenach?

Nie chce sobie zrobić syfu z plikami/katalogami na hostingu. Ustawienia przed instalacją WP wyglądają tak:

wordpress.jpg

Proszę o dokładne info krok-po-kroku. Będę bardzo wdzięczny za cierpliwość i klarowne odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

2. Tak, podajesz dnsy hostingu. IP zostaw puste :)

3. Nie, to nie będzie przeszkadzało, żebyś zainstalował blogi na innych domenach i tak, możesz ją w taki sposób założyć. Ścieżka niech prowadzi prosto do głównego katalogu public html, więc usuń propozycję, aby była w katalogu wordpress ;) Nie zrobisz bałaganu, bo każde nowe domeny będą miały swój folder. Aha, jak instalujesz z automatu cpanelu wordpressa, to on się instaluje automatycznie blokując wyszukiwarki. Zmień to jak najszybciej w ustawieniach wordpressa.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Bunitas, jesteś wielka - to była naprawdę szybka odpowiedź :)

Czyli tak, powiadasz że przy instalacji WP, "In Directory" zostawiam puste, "Database name" i "Table Prefix" analogicznie także?

Najpierw zainstaluje WP na domenie st********.pl a reszte zrobie jak już będę znać odpowiedź na pyt. 1.

ZAwsze możesz napisać do OVH aby Ci pomogli ;]

W wolnej chwili lubię grać z kumplami od 4 lat w Metin2 wojownikiem mentalem,

Pogrywam także na serwer metin2 który pozwala się odstresować od ciężkiej pracy.

Czasami coś oglądam, uzywająć programu p2p, eMule taki osiołek :) tylko wymaga listy server.met

Zostawiłem pole "In directory" puste aby blog był widoczny prosto pod moją domeną, czyli tak jak chciałem. Wynik? Po instalacji wchodząc na adres mojej domeny widze info hostingu na którym mam konto..

może po prostu DNS-y się jeszcze nie przekierowały.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności