Skocz do zawartości

Raj spamerów z dotacji państwowych :P

Lenny_

Rekomendowane odpowiedzi

Piszą ze Chiny wspierają swoich hakerów, i 28% spamu pochodzi z Chin.W Rosji sytuacja podobna( ale rzecz jasna w tym artykule o tym fakcie nic się nie wspomina :)).Ja nie widzę w tym nic zległo.Cyber wojny teraz w niektórych przypadkah skuteczniejsze jak tradycyjne.Państwo musi dbać o swoje bezpieczeństwo oraz mieć narzędzia dla kontrolowania innych

Nikt tak agresywnie jak Chińczycy nie miesza w sieci, oni niemal oficjalnie przyznają do subsydiowania hackerów, jakiś czas temu zrobili trojana wykradającego dane z niemieckich urzędów, później zrobili kuku G, teraz zawinęli kawałek amerykańskiego militarnego trafficu itd.

cyber wojny to w ostatnich latach już nie s-f przypomnijcie sobie izraelskiego trojana stworzonego wyłącznie do zniszczenia maszyn simensa wykorzystywanych do wzbogacania uranu w Iranie.

Ale o co chodzi ??

z translate.google.pl - świat stoi przed tobą otworem :)

Chińczycy tworzą ponad jedną piątą światowego spamu. Wysyłane maile adresowane są do konkretnych użytkowników którzy nieświadomi zagrożenia, traktują wiadomość jako zwykłą niewyróżniającą się pocztę. Po otwarciu wiadomości uaktywnia się wirus który startuje przy starcie systemu. Głównym celem jest przejęcie kontroli nad zainfekowanym komputerem i pozyskiwanie wiadomości o poczynaniach użytkownika. Natomiast na drugim miejscu są Rumuni, są oni jednak bardziej skłonni do oszustw o charakterze handlowym (w przeciwieństwie do Chińczyków, którzy wysyłają listy do celów politycznych). Na trzecim i czwartym miejscu znajdują się Stany Zjednoczone (USA), i Wielka Brytania.

1) Chiny 28,2%

2) Rumunia 21,1%

3) USA 12%

4) Wielka Brytania 12%

5) Cała reszta (ok. 27%)

Analizując 12 000 000 000 zainfekowanych wiadomości, eksperci stwierdzili, że prawie co trzeci list (28,2%) wysyłany jest z serwerów zlokalizowanych w Chinach. A jedna piąta spamu tworzonego w Chinach mieści się na serwerach w Shaoxing, w prowincji Zhejiang.

:)

Analizując 12 000 000 000 zainfekowanych wiadomości, eksperci stwierdzili, że prawie co trzeci list (28,2%) wysyłany jest z serwerów zlokalizowanych w Chinach. A jedna jedna piąta spamu tworzonego w Chinach mieści się na serwerach w Shaoxing, w prowincji Zhejiang.

:)

To wcale nie znaczy, że spamerzy pochodzą z Chin. Gdybym był amerykanskim spamerem też raczej wysyłałbym maile z Chin czy pdobnego Wietnamu.

2Maciek0468

Nie to żebym się czepiał, ale przez takie napisanie później pojawiają się "polaczki". W Rosji mieszkają Rosjanie, myślę, że nie warto szpanować swoim brakiem wiedzy.

Nie odbieram tego jako czepiania, ale jako dobrą uwagę.

Masz racje, nie powinienem tak pisać. Nie wynika to z mojej pogardy dla naszych sąsiadów, ale tak napisałem bo szybciej było (i poprawnej formy zapomniałem :) )

Jak kogoś uraziłem to sorry.

...już poprawione ;)

1) Chiny 28,2%

2) Rumunia 21,1%

3) USA 12%

4) Wielka Brytania 12%

5) Cała reszta (ok. 27%)

Co w tym dziwnego, przecież Chiny to 1/4 świata :)

Godna podziwu jest natomiast Rumunia :)

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności