Skocz do zawartości

Chciałbym stworzyć swój pierwszy katalog...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem i zwracam się do Was z prośbą o udzieleni mi odpowiedzi na kilka pytań.

Niedawno stanęło po raz pierwszy przede mną zadanie pozycjonowania strony. Dodając wpisy do kolejnych katalogów nie sposób nie zauważyć że posiadanie dobrego katalogu może być dochodowe i przydatne ze względu na dalsze pozycjonowanie. Postanowiłem więc założyć własny katalog oraz w przypadku braku większych utrudnień kilka kolejnych. I tu mam kilka pytań co do moich założeń:

1. Czy katalogi mogą byś stawiane na subdomenach? Czy nie ma przeciwwskazań żeby np. 10 katalogów znajdowało się na jednej domenie ale w różnych subdomenach?

2. Na początek chcę skorzystać z 'otwarty mini mod v2.0' i w przypadku gdyby katalog uzyskał już jakąś pozycję ( 2-3 lata?) i można było by na nim zarobić, przesiadłbym się na jakiś płatny katalog (np. SEOkatalog)

3. Z racji że robię to pierwszy raz i nie znam się na PHP (ale sprawnie sobie przyswajałem już różne języki, więc i tu nie powinno być najgorzej) nie chcę inwestować za dużo. Planuję kupić jakiś tani serwer na allegro.

Co o tym sądzicie? Czy warto mi się za to zabierać czy jednak powinienem sobie darować? Będę wdzięczny za wszystkie rady i opinie. pozdrawiam

przeczytaj dział dla początkujących bo nie masz pojęcia o podstawowych rzeczach.Chcesz mieć dobre katalogi na jednej domenie?Zastanów sie nad tym co napisałeś

serwer z allegro za 10 PLN na 20 katalogów?

'otwarty mini mod v2.0' i jego stopka + brak doświadczenia, nie pozwoli tobie na stworzenia "wartościowego katalogu"

Jeśli inwestycja ~ 40 zł rocznie na w miarę porządny hosting, domenę za ~ 40 zł + jednorazowo 50-150 zł za jakiś sensowniejszy skrypt to dla Ciebie za dużo jak na rzecz, która ma zarabiać i którą chcesz się opiekować kilka lat... to lepiej jednak sobie daruj :)

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

Jako, że nie znasz się na PHP radziłbym skorzystanie z jakiegoś dobrego skryptu (co za tym idzie płatnego), gdyż darmowe zwykle wielu przeróbek i posiadają linki autorów w stopce.

Ewentualnie możesz założyć precla na Wordpress. Jest to skrypt darmowy prosty w obsłudze, wiele darmowych skórek, tysiące wtyczek. Byłby bardzo dobry na początek. Jeśli zdecydujesz się na Wordpress, możesz napisać do mnie na PW to doradzę Ci jakie wtyczki warto zainstalować.

Co do stawiania katalogów na subdomenach o jednym ip raczej odradzam.

Pozycjonowanie Częstochowa - bezpieczne pozycjonowanie stron Częstochowa

Impulsik.pl - darmowy, moderowany precel

Katalog firm Częstochowa - katalog tylko dla Częstochowskich stron i firm ( ewentualnie okolice czyli śląsk )

@rebuk - robiąc to samo co konkurencja, fortuny raczej się nie dorobisz (tym bardziej, że prawdopodobnie nie posiadasz wystarczająco $$$ na inwestycję)...

Dodawarka do SEOKatalogów OnLine! · Projekt Quernbiter już wkrótce...

Nowy interfejs, obsługa WordPress, ulepszony mechanizm dodawania... Już wkrótce!

Może i mam bujną wyobraźnie:) ale mam świadomość że kokosów to ja się na tym nie dorobię i nie zamierzam tego traktować jako stałe źródło dochodu. Chodzi mi raczej o czerpanie satysfakcji z tworzenia jakiegoś swojego projektu i ew. czerpania z tego tytułu jakiś korzyści. Co do zainwestowania tych 150zł na dobry skrypt, to nie ma tym problemów (nie mówiąc o hostingu). Uznałem jednak że jednak choćby jakieś podstawy warto liznąć na początku. To tak jak uczyć się jeździć na mercedesie a potem nie umieć wymienić żarówki w maluchu:P No ale po tym co mówicie to pewnie wcześniej kupie jakiś skrypt (pewnie SEOkatalog). Nie mniej jednak 'pobawię się' otwartym mini. wcześniej...

Chodzi mi raczej o czerpanie satysfakcji z tworzenia jakiegoś swojego projektu

Lepiej będzie jak stworzysz jakiś rozsądny portalik lub blog, z ciekawą treścią (coś na czym się znasz). Bo katalog to może być raczej dodatek...

Chodzi mi raczej o czerpanie satysfakcji z tworzenia jakiegoś swojego projektu i ew. czerpania z tego tytułu jakiś korzyści.

To lepiej postaw tak jak radzi kolryb29 sensowny blog tematyczny. Katalog nie da Ci zbyt wiele satysfakcji - może doprowadzić Cię jedynie do nerwicy jak zobaczysz i poczytasz większość sugerowanych do niego wpisów :)

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności