Skocz do zawartości

Katalogowanie i spadek pozycji

Gin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio gdzieś czytałem, że każdy link prowadzący do danej strony, niezależnie jaką ma wartość i skąd, zawsze pomaga (może minimalnie, ale pomaga) i nie ma możliwości żeby zaszkodził.

Stąd moje pytanie, strona, która znajdowała się na 2 miejscu na daną frazę, spadła o 5 pozycji niżej po tym jak dodałem ją do ok 30 katalogów (PR0 - PR3, nie wydaje mi się ze były to jakieś spamerskie). Po jakimś czasie dodałem ją do około 8 katalogów PR4 i wróciła na swoje miejsce.

Czy to jest przypadek że tak spadła? Czy może dlatego, że kiepskiej jakości linki lub też dlatego że dodałem do 30 katalogów w ciągu 2 dni?

Czy może chodzi o jakiś konkretny skrypt na którym postawiony jest katalog i google banuje linki wychodzące?

Dzięki za info

Po pierwsze z tego co tutaj wnioskuje jest to nowa strona, jeśli tak to:

a) linkuj, linkuj - musi się to ustabilizować, na początku takie zawirowania są normalne

:) wpis i tak ma PR = 0, a tylko główna PR= 3, ale i tak lepszy taki katalog, niż ten z główną gdzie jest 0

c) pinguj wpisy, podlinkuj je również by utrzymały się w google

Ile unikalnych opisów do tego użyłeś?

EDIT:

Wiedziałem, że o czymś zapomnę, duże znaczenie też ma jak strona jest zoptymalizowana...

To nie ta strona ze stopki :)

Strona o której mówię, to strona w pełni zoptymalizowana, w miarę stabilna (istnieje od roku) z PR2.

Zastanawia mnie również fakt czym różni się katalog z PR5 i PR0 na głównej stronie skoro i tak podstrony mają PR0. Jeśli katalogi są moderowane (nie zawierają spamu), to wydaje mi się że mogą mieć prawie taką samą moc.

Robiłem kiedyś taki mały test. Otóż stworzyłem stronę o tematyce prawa jazdy która zawiera z 200 podstron i 0 linków wychodzących PR0. Na stronie głównej umieściłem jeden link z anchorem "ubezpieczenia łódź" do innej strony. I nowo powstała strona o tematyce ubezpieczeniowej, która miała tylko ten jeden link przychodzący w ciągu 2 tygodni wyskoczyła na 15 pozycje.

A sprawdziłeś czy te linki zostały zaindeksowane z tych słabych katalogów czy te podstrony katalogu są w indeksie google, i czy teść w katalogach była powielana 30 razy.

Generalnie linki nie powinny szkodzić i pewnie nie szkodzą bo w ten sposób można wykończyć konkurencję a Google nie chce tego.

Nie wiem czy były w indeksie czy nie, to było już jakiś czas temu. Wpisy były unikalne. Gdyby nawet nie były to google bierze niby pierwszy zaindexowany.

Chodzi mi właśnie o info czy to jest przypadek ze tak się stało (może było było spowodowane czymś innym), czy linki z gorszych katalogów zaszkodziły. Wydaje mi się że linki nie mogą szkodzić bo tak jak wspomniano można by było tak wywalić konkurencje.

A jest możliwość że jakiś katalog był zbanowany i przez to się odbiło na stronach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności