Skocz do zawartości

Dwa b.naiwne pytania, za które z góry przepraszam

Olszyna-Wroclaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestm absolutnym żółtodziobem. Pozycjonuję amatorsko i "domowymi spospobami" 2 strony męża oraz jedną swoją - z forum czerwpię trochę fachowej wiedzy jak to robić.

Mam dwa pytania, które być może są b.głupie i naiwne - proszę się na mnie nie zrzymać (vide - wątek dla początkujących).

pyt1.

Konkurencja zarezerwowała ok.3 tyg. temu domenę (wiem, bo sama zastanawiałam się nad jej rejestrowaniem - 3 tyg. temu była wolna, ghrrr...) ze słowem kluczowym w treści, np. taką: www.słowokluczowe.com.pl - ustawili na niej przekierowanie do odpowiedniego działu do swojej strony, która wypozycjonowana w ogóle nie jest, a ta kokretna podstrona poza opisem meta, title i menu w ogóle nie ma tekstu. Na jedną z fraz, mało popularną na szczęście (niecałe 1000 wyników), która brzmi: słowo+słowo+słowo kluczowe z domeny są obecnie na 6 miejscu! JAK TO MOŻLIWE??? :) Ok. niewiele stron pozycjonuje się akurat na taką frazę: moja strona, strona firmy, która już się tym nie zajmuje i moje ogłoszenia. Fraza mało popularna, ale nazwa domeny wygląda dla potencjalnego klienta b.dobrze niestety.

Czy to jest ten efekt, że google na początku stronę winduje a potem ją zrzuca z piedestału? - bo tylko to przyszło mi do głowy ;)

pyt.2

Fragment mojej strony został skopiowany przez inną stronę - spory fragment - myślę, że na oko z 1000znaów. Strona, która mnie skopiowała w zasadzie mogłaby mi dostarczać zleceń (nawet podali moje namiary) jednak może być również konkurencją - zależy jak patrzeć. Podali źródło, jednak link był nieaktywny. Ich PR jest - wg www.mypagerank.pl - fake 4, PR mojej - prawdziwy 3.

Już do nich zadzwoniłam, napisałam itp. - teraz tylko mi chodzi po głowie - czy faktycznie ktoś chciał mi namieszać? Czy Google uznałby, że skopiowałam content z ich strony i... co? Co by mi zrobili właściwie?

Czy z ich strony to brak świadomości, czy może ja panikę wprowadzam? A może faktycznie chcieli mi zaszkodzić, tylko... czy to na prawdę jest takie łatwe? Umieścić sobie czyjś tekst na stronie jak się jest silniejszym i po sprawie???

Wiem, odpowiedzi na to pewnie są na forum - większość forum już przeczytałam. Bardziej mnie interesują Wasze osobiste opinie, bo nie wiem, czy jakaś prawda absolutna w tym temacie istniej.

pozdrawiam

Maszyny czyszczące | Chemia profesjonalna

Jednocześnie polecamy włoskie myjki ciśnieniowe firmy Maer.

Ponadto sprzedajemy też wózki serwisowe. Zapraszamy:)

1) Na tego typu frazy (>1000 wyników, czyli baaardzo niszowa fraza) tak bywa. Nie widzę jednak problemu - dodaj swoją stronę do kilkudziesięciu dobrych katalogów i spokojnie przeskoczysz konkurencje (zakładając, że kupili domenę i jej nie linkują).

2)

czy może ja panikę wprowadzam

Dokładnie. To nie jest aż takie proste i na 99,9% nic się nie wydarzy :)

Co do Ad1. To jak widzisz fajną domenę odrazu rejestruj masz 14 dni na opłacenie przeważnie. A nikt ci wtedy nie zabierze a rejestracja nie jest taka droga:) A domena która przekierowuje na domenę konkurencji ma pewnie jakieś linki środki czyszczące itp to nie są trudne frazy więc to wystarczyło.

Ad2. Dla ciebie to dobrze jeżeli podali Ciebie za źródło to konkurencja żadna a może być dobra reklama.

Onsite SEO i przeskoczysz ich zakladajac że nie maja linków.

Co do kopiowanego contentu to jest roznie - może ukarać ich google ale nie musi.

Najlepiej bedzie jak pod dana fraze zdobedziesz pare linkow :)

1000 wynikow? Jestes pewna ze ktos tego szuka?

Odezwij sie na pw ze strona i z tą frazą to podrzuce CI pare keywordow pod ktore warto pozycjonować bo ktos naprawde szuka ;) Wielu zaczynajacych ( i tych ktorzy zaczynaja a mysla ze są PRO ) popelnia blad iz pakuja wysilek w pozycjonowanie słow ktorych nikt nie szuka bo sugeruja sie wyznacznikiem z wyszukan google ( ilosc stron po wpisaniu frazy ) .

Przyklad :

fraza xxx ma 1,600,000 stron w google. = 3,200 wyszukan wg. moich programów = wg. google webmasters tool ~1000 wyswielen dla tej frazy = ~ 100 klikow ( pozycja 2/1 ) ( byc moze nie spodobał im sie opis storny - jest taka opcja ) co nie zmienia faktu jak duzo daje badanie słówka a potem zajmowanie sie pozycjonowaniem.

Pozdrawiam

Kontakt priv lub facebook. Domeny DR:20 /RD:20-100+ / 0% Spamu / Linki ze strony głównej!!

PgJ4c.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności