Skocz do zawartości

Ile według was jest warte zaplecze przynoszące 1mln gotlink i 0,5 mln seomatik?

dawstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie na promocji i w tym sęk....;)

A ja sprzedaje ze względu że robie całkowicie nowe zaplecze pod SWL i jakoś punkty mi stoją i ich nie wiele używam...

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Koło 10 000 winno wyjść
;) Nie przesadziłeś czasem? Jak to przeczytałem to przeraziłem się że moje zaplecze może być aż tyle warte...

Policzmy, postawienie 1M gotlinka to 1k regionalek, co kosztuje jakieś 3k, ale na tym samym zapleczu dodatkowo seomatik to da jakoś 4-5M pkt. Jeden hosting za 120 zł rocznie starczy na 200-300 regionalek, więc koszt hostingu to tylko 5x120=600 zł rocznie. Czas postawienia tego, jak dla mnie 5 dni roboty. Plus do tego trzeba z 200-300k gotlinka na indeksację na miesiąc czasu. Koszty łączne roczne na starcie 3k+600+300=4k. Czyli 6k za 5 dni roboty?

Akurat nie mnie cytowałeś, ale mam podobny pogląd, iż jest to warte około 8 000 - 10 000 zł. Jeżeli ma przychód na poziomie 1 300 zł miesięcznie na podstawie jakichś stałych klientów to za ile ma to sprzedać? Za 2 000 zł? Za taką kasę ja to biorę od ręki ;) Wyliczacie mu tutaj koszty serwerów, domen itp. Zapominacie o czasie (w 5 dni nie postawisz takiego zaplecza - samo stawianie stronek + czas indeksacji w google + czas w którym SWLe naliczają punkty), może o tekstach (jeśli za nie płacił, choć wiadomo że niekoniecznie - nie wiem jak jest więc w tym temacie się nie wypowiadam) no i chyba najważniejsz - klienci. Mieć tyle punktów to jedno, ale mieć chętnych na ich zakup to już coś innego. On tak naprawdę sprzedaje biznes, przynoszący 1 300 zł przychodu miesięcznie.

Zapominacie o czasie (w 5 dni nie postawisz takiego zaplecza - samo stawianie stronek + czas indeksacji w google + czas w którym SWLe naliczają punkty)
Jak mówię że postawię w 5 dni to znaczy że postawię w 5 dni ;) Potem miesiąc nic nie robienia i po miesiącu 2h roboty żeby strony podpiąć do systemów.

Gentero, zapewniam cię że postawienie to pewnie najmniejszy problem [czyt automaty, wildcard] ;)

Gorzej jedynie z indeksacją, trzeba doliczyć na to trochę czasu biorąc pod uwagę że domena przez xx dni nie zarabia i generuje koszty typu np punkty.

dawstaw, najgorzej to wkopałeś się w domenach ;) Bo 50 zł netto odnowienie to rozbój w biały dzień :P

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

To zależy jakie to jest zaplecze. Jeśli są to unikalne treści ręcznie pisane to jest to więcej warte od np opisów gg ;)

Gentero, zapewniam cię że postawienie to pewnie najmniejszy problem [czyt automaty, wildcard] ;)

Gorzej jedynie z indeksacją, trzeba doliczyć na to trochę czasu biorąc pod uwagę że domena przez xx dni nie zarabia i generuje koszty typu np punkty.

dawstaw, najgorzej to wkopałeś się w domenach :P Bo 50 zł netto odnowienie to rozbój w biały dzień ;)

Za 50zł mozna mieć .pl w dropped i przeniesienie poprzez kod AuthInfo od ręki:)

Darmowe szablony pod SEOKatalog

Darmowy katalog stron - dodaj swoją stronę!

Właśnie zapomniałem dodać...

Są to głównie spamy od kopi wikipedii do mieszarek tekstów. Większość dziąła bez ani jednej bazy mySQL, 1 domena góra 100 subdomen.

Obecnie na głównych domenach nie ma żadnych serwisów więc można je zagospodarować.

@adiectus

50 zł niby duzo za przedluzenie regionalnej ale przedłużyć wszystkie domeny to i tak Ci sie zwraca co najmniej dziesiąciokrotnie w ujęciu roku takie zaplecze...

A jeszcze można strony podpiąć pod inne systemy typu weblink itp

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Na początku lipca dostałem ofertę kupna zaplecza generującego 5ML pkt gotlinka miesięcznie, cena była 2 krotnością miesięcznego zysku. Niestety nie zdecydowałem się na kupno. Z tego co wiem to zaplecze nie zostało sprzedane. Jest kilka powodów jakie warto brać pod uwagę przy kupnie takiego zaplecza. Dajmy na to brak pewności czy zaplecze nie zaliczy bana, przeniesienie cesji za domeny na nowego właściciela, przekazanie praw do serwerów, podpięcie serwisów do własnego konta w SWL, sprzedający zna adresy serwisów;), zarządzanie serwisami po przejęciu, czy w ramach sprzedanych serwisów zostanie sprzedana baza klientów z aktywnymi transferami? Według mnie lepiej za te pieniądze stworzyć własne zaplecze i mieć pewność co się ma.:D

Czesto sie mowi, ze cena stronki to jej roczny dochod, ale nie w takiej sytuacji. Jak ktos potrzebuje pkt SWL to lepiej dla niego kupic od kogoas za 1k zl miesiecznie pkt i o nic sie nie martwic, niz zakupic tone spamu i codziennie sie bac, ze dosatnie to bana. Poza tym zarzadzanie taka iloscia stron jest dosc problematyczne.

Wystepuje tutaj tez troche takie bledne kolo - jak bedziesz sprzedawac cos co daje 1300zl/mc za ok. 5 000zl to ktos pomysli sobie, ze musi byc jakis przekret i lepiej nie kupowac :D Ale mysle, ze taka cena jaka mogloby Ci sie udac osiagnac jest cos miedzy 3K - 5K zl.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności