Skocz do zawartości

Dotacja z Urzędu Pracy

MateuszI

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się już nauczyłem - co PUP to inna historia, inne wymagania (Urząd Pracy Częstochowa vs Urząd Pracy Kłobuck - miasto 15km dalej...)

Wg. mnie lokal raczej wymagany - aby go wyposażyć itd.

Bo w przypadku działalności w domu to może być naciągane/podejrzane że np kupujesz meble (pytanie brzmi jakie :-) komputer, urządzenia itd. (może być podejrzenie że będzie to też wykorzystywane do celów domowych a nie do pracy).

Pozdrawiam

może być podejrzenie

i może od razu skierowane do prokuratury, co nie? :)

A to już nie możesz sobie w domu pokoju wyposażyć pod kontakty z klientem? biurko, sofka, szafki na dokumenty?

W urzędzie miasta zgłaszasz ile m2 poświęcasz w domu na cele działalności i płacisz od tego podatek, to do czego niby Ci sie mogą przyczepić?

Edit: literówka

W urzędzie miasta zgłaszasz ile m2 poświęcasz w domu na cele działalności i płacisz od tego podatek, to do czego niby Ci sie mogą przyczepić?

Przyczepić nie muszą :) mogą po prostu odrzucić wniosek.

Piszę to nie na podstawie widzi-misie, ale przestudiowałem kilka przypadków, w tym 2, które nie przeszły - mimo wydzielonej, jak piszesz powierzchni na firmę.

Jak wspomniałem w poprzednim poście, co PUP to inny obyczaj (dla przykładu : w Kłobucku, do 50% dofinansowania możesz przeznaczyć na zakup auta - poprostu, ale nie możesz przeznaczyć nawet złotówki na reklamę... - nonsens, w Częstochowie odwrotnie...)

Pozdrawiam.

No ale zauważ że przy działalności internetowej samochód nie jest wydatkiem pierwszej konieczności, ale już jakieś szafki na dokumenty czy biurko bardziej?

Moje zdanie jest takie że bez problemu na jakieś mebelki można przeznaczyć część środków.

Słuchaj: coś się nie klei: możesz przeznaczyć na biuro, które dzierżawisz, a nie możesz przeznaczyć na hosting, który dzierżawisz?...

Przede wszystkim musisz wykazać, że jest to dzierżawa min. 12mscy (to jest dla nich istotne) i że jest Ci to niezbędne w pracy.

przeczytaj sobie np. to:

https://www.pupgoleniow.pl/klient/dotacje_na_dzialalnosc.html

i pod odpowiednie paragrafy przygotuj w biznesplanie odpowiednią argumentację, pamiętając, żeby podkreślać, że umowę z usługodawcą zawierasz na okres 12mscy. Powinno być OK.

Pamiętaj też, że jak przyjdziesz do pani Marysi i zaczniesz jej tłumaczyć rzeczy, o których nie ma pojęcia, to odrzuci Twój wniosek dlatego, że go nie zrozumie (nieczęsto przytrafia się taki przypadek, że urzędas robi aha i podpisuje... najczęściej się boi).

Zatem odwagi i do dzieła :)

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności