Skocz do zawartości

Jakie filmy warto obejrzeć ?

Wildu

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, MaxPan napisał:

Jemu chodziło o link

Ech, domyślałem się, że nie chodziło mu o film :D Jednak Blade Runner, dla mnie, to ważny film. Jedynka i dwójka, dlatego nie mogłem znieśc tych herezji o efektach specjalnych. Tak swoją drogą na co wydali ponad 150 baniek $ na dwójkę?

Edytowane przez Nikonem

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Wydali na kontrakty z aktorami, kostiumy, scenariusz. Film bardzo dobry, pozytywnie mnie zaskoczył. Fajna muzyka, genialna gra aktorska. Efektów specjalnych wystarczająco aby pokazać klimat, to nie jest film o transformerasach, Blade Runner to film o czym innym po prostu osadzony w przyszłości.

21 minut temu, MaxPan napisał:

Wydali na kontrakty z aktorami, kostiumy, scenariusz.

Tak, tutaj to oczywiście widać, dobrze wydana kasa, ale aż TAKA? Myślę, żeby takie kino przetrwało, powinien być troszkę niższy budżet lub mocniejsza promocja. Bo na tą chwilę to chyba finansowo wtopili. Jak w 1. 2 oglądałem dwa razy i jak będę miał czas zobaczę pewnie nie jeden raz. A może zrobię mały maraton 1 i 2.

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ford ja myślę bardzo dużo wziął, wiedział, że można bo to on jest łącznikiem między jedną a druga częścią. Prawa autorskie tez chyba były sprzedawana, dużo poszło na promocję. Film kultowy to na pewno.

Z Rutgerem Hauerem mam ten problem, że wszytko co on zagrał do, a szczególnie po Nexus w żadnym przypadku nie zbliża się do tego co pokazał w Blade Runer. Ostatnio grał nawet w filmach segment B a nawet i C

• Like 1

Jeszcze dobrze kojarzy mi się w Autostopowiczu (The Hitcher) ;) Chociaż jak teraz spojrzałem to w sporej ilości filmów grał. Jednak jak piszesz to raczej słaba liga. Ford lepiej wybierał.

e: Jeszcze "Obroża"  (Wedlock) była O.K.

Z ciekawostek mały udział w muzie a właściwie recytacji wiersza do filmu miał Polański:

Edytowane przez Nikonem
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

"Whiplash" to dla mnie bodaj pierwszy film od czasu "Amadeusa", który w muzycznej tematyce zrobił na mnie duże wrażenie. Świetnie wyłącza z bieżących spraw, polecam.

Wzmiankowany tutaj Blade Runner 2049 złapał dwa Oscary - najlepsze zdjęcia i efekty specjalne. Finansowo będzie, już jest pewnie klapa, ale mogliśmy obejrzeć piękny film :)

• 1 miesiąc temu...
  • 5 lat później...
  • 1 miesiąc temu...

Pierwszy raz czytałem książkę jak miałem chyba 10 lat, bardzo mnie zafascynowała. Na drugi dzień pojechałem i kupiłem sobie pletwy, maskę i rurkę do nurkowania :D Co do filmu to w 1975 roku w Odeskim Studio Firmowym nakręcono film "Przygody Kapitana Nemo" uważam, że aktorsko, kostiumowo jest o wiele lepszy od tego z Hollywood, ale nie jest to ekranizacja. Postać Niemo jest bardziej wielopoziomowa.  Natomiast technicznie ( szczególnie zdjęcia imitujące podwodne)  gorsze od tego z 1954 z Kirkiem Duglasem.

• 2 miesiące temu...
W dniu 21.06.2023 o 21:52, MaxPan napisał:

Pierwszy raz czytałem książkę jak miałem chyba 10 lat, bardzo mnie zafascynowała.

No właśnie. Mój młody jest na ostatnim, jednocyfrowym wieku (9) i podsuwam mu różne książki, których NIE przeczyta jak będzie starym 10 latkiem :D Myślałem m.in. o James Oliver Curwood, James Fenimore Cooper, Verne, ale dla przykładu zacząłem po dziesiąt lat czytać "Szarą Wilczycę" i nie wydaje mi się to dobre dla współczesnego 9 latka (m.in. pijaństwo). Ja czytałem Potop w wieku 9 lat, ale jemu nie polecę.

Jakiś czas temu zamówiłem, a on czytał: Wyspa skarbów, Baśnie Barda Beedle'a, Harry Potter i Komnata Tajemnic. Tom 2, Alicja w Krainie Czarów, Tajemnica Dąbrówki, Tajemnica domu w Bielinach. Klub Kwiatu Paproci.

Za sugestie będę wdzięczny :)

• Like 1