Skocz do zawartości

Stronka do oceny - agregator porównywarek cenowych i systemów aukcyjnych

bloodsucker

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich. Chciałbym byście rzucili okiem na moją stronkę zebre.pl.

Jakiś czas temu wkurzyłem się tym, że mnie "rąbali" w MediaMarkt na promocjach. Doszło do tego, że wykupywałem u nich dostęp do internetu żeby przeczesać allegro/skapca/ceneo itd sprawdzając czy dana cena jest naprawdę atrakcyjna :). W większości przypadków okazywało się, że wcale taka nie jest. Co więcej, bardzo często było tak, że ten sam produkt można było kupić w sklepie online sporo taniej niż np. na allegro. Zdziwiło mnie to ogromnie. Zmęczony poszukiwaniem alternatywy dla wielokrotnych wyszukań w kolejnych porównywarkach lub systemach aukcyjnych wpadłem na pomysł by je wszystkie zebrać w jednym miejscu. Co więcej, tak, bym mógł korzystając z telefonu sprawdzać ceny nie tylko poprzez stronę WEB ale również poprzez dedykowaną aplikację (tutaj można pobrać ją w postaci aplikacji dla systemu Android, dla telefonów obsługujących Java lub w postaci pluginu dla Firefoxa).

No więc udało się postawić wersję BETA, którą chciałem Wam własnie teraz przedstawić. Proszę o dużą dozę wyrozumiałości ale też konstruktywną krytykę. Kilka zmian jest w drodze (m.in. podwójny slider dla ustanawiania zakresu cen (ukończone w 90%), ulepszony paging, sprawdzanie cen przez SMS) ale może dzięki Wam dostrzegę coś, co jest nieskuteczne/nieergonomiczne/nieużywalne.

Cała usługa jest udostępniana oczywiście za darmo (nie licząc kosztu transferu danych u waszego operatora komórkowego ;)). Nie jest tajemnicą, że mam nadzieję kiedyś zarabiać na tej aplikacji więc opłaty pobieram od systemów porównujących ceny a nie od użytkowników. Z Waszego punktu widzenia wygląda to tak samo jakbyście używali np. nokaut.pl i kupowali produkty poprzez oferty w nim umieszczone. Tyle tylko, że jest to wygodniejsze bo macie porównanie z innymi porównywarkami czy systemami aukcyjnymi (ebay, allegro, swistak).

Prędkość działania strony jest mocno uzależniona od prędkości działania systemów API partnerów, lecz jeżeli będzie to szczególnie przeszkadzające to proszę o wskazanie dla jakich fraz i o jakiej godzinie wykonywaliście zapytania, które były w Waszym przypadku szczególnie wolne. Zaprzęgłem tam również caching więc przy drugim odpytaniu o daną frazę powinno być szybciej ;).

Oczywiście zapomniałbym dodać, że aplikacje mobilne rozpoznają również kody kreskowe lecz jest to jeszcze w fazie rozwojowej gdyż baza danych jest mocno ograniczona :). W przypadku aplikacji dla systemu Android możliwe jest również wyszukanie produktu najbliżej użytkownika (baza lokalizacji sklepów jest obecnie rozbudowywana)!

No nic, to chyba byłoby na tyle póki co. Zachęcam do testowania (a może i używania na stałe) i czekam na konstruktywną krytykę dotyczącą zarówno strony Webowej jak i aplikacji mobilnych.

Pozrawiam serdecznie

W.A.

Ogólnie sam pomysł fajny i strona czytelna. Problem w bazie produktów, której chyba nie ma. Jeśli faktycznie by to działało z pełną bazą produktów wszystkich porównywarek to jestem na +.

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

Przede wszystkim dzieki za odpowiedz.

Problem w bazie produktów, której chyba nie ma.

Moglbys sprecyzowac co przez to rozumiesz? Baze kodow kreskowych? Jezeli chodzi o bazy produktow to naleza one do partnerow (skapiec, nokaut etc.) i sa pobierane na biezaco z ich serwerow, wiec jak czegos brakuje w wynikach to brakuje tego rowniez w systemach partnerow <_<.

Jeszcze raz wielkie dzieki za rzucenie okiem.

Pozdrawiam,

W.A.

Moglbys sprecyzowac co przez to rozumiesz? Baze kodow kreskowych? Jezeli chodzi o bazy produktow to naleza one do partnerow (skapiec, nokaut etc.) i sa pobierane na biezaco z ich serwerow, wiec jak czegos brakuje w wynikach to brakuje tego rowniez w systemach partnerow .

Nie - rozumiem to jako coś innego. Wpisuję w wyszukiwarkę frazę "Galskór 524". W Twojej wyszukiwarce dostaję zero wyników. W ceneo np. są 3 wyniki (2 trafne). Czyli z bazą nie jest ok:)

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

Moglbys sprecyzowac co przez to rozumiesz? Baze kodow kreskowych? Jezeli chodzi o bazy produktow to naleza one do partnerow (skapiec, nokaut etc.) i sa pobierane na biezaco z ich serwerow, wiec jak czegos brakuje w wynikach to brakuje tego rowniez w systemach partnerow .

Nie - rozumiem to jako coś innego. Wpisuję w wyszukiwarkę frazę "Galskór 524". W Twojej wyszukiwarce dostaję zero wyników. W ceneo np. są 3 wyniki (2 trafne). Czyli z bazą nie jest ok:)

Heh, bo ceneo nie ma w zrodlach ;) Jest: skapiec, nokaut, allegro, swistak i ebay. Ceneo nie zdazylo z przygotowaniem swojego zaplecza API :)

Przy okazji gratuluję rozgłosu: Antyweb

A tak, Grzegorz Marczak zajmuje sie promowaniem startupow i zainteresowalem go Zebre. Dziekuje mu w tym miejscu :P. Natomiast musicie pamietac ze to wlasnie tutaj napisalem po raz pierwszy request o ocene strony :).

Czy macie jakies jeszcze uwagi dotyczace wygladu/dzialania strony? Moze czegos wam na niej brakuje?

Po pierwsze strona główna... hmm ja bym wywalił ten banner i coś mniejszego a zarazem rzucającego się w oczy. Jakaś fajna metka odchodząca od wyszukiwarki czy coś.. Trochę nie bardzo moim zdaniem pasuje taki bannerek do całego design'u strony.

No to okno FB :D Chyba jednak bym wrzucił gdzieś na podstrony :D A cała wyszukiwarkę na środku jak np. google.

Po drugie fajnie że chciałeś zrobić stronkę prostą i miłą dla oka. Tylko w podstronach jednak czegoś brakuje, jakiegoś dopełnienia.. Wiem na razie początek strony, ale proponuje rozważyć tę kwestię.

Ogólna ocena pomysłu 7/10 :) Dlaczego nie max? ponieważ jest tak jakby kontynuacją właśnie już istniejących porównywarek tzw. lekka modyfikacja przechodząca w lifting tak to bym ujął :P A dlaczego 7? Duży plus za to oprogramowanie dla komórek, myślę że będzie przydatnym urządzeniem w przyszłości :)

Trochę nie bardzo moim zdaniem pasuje taki bannerek do całego design'u strony (...)

No to okno FB ;) (...)

Baner bedzie zmieniony juz niedlugo na jakas ladna grafike wyjasniajaca co to jest i po co, no i komu to moze sie przysluzyc :). Okno FB juz zmniejszone, dodane ostatnie i najpopularniejsze wyszukiwania ;)

• 9 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności