Skocz do zawartości

[wordpress] Plik odpowiedzialny za meta tagi

pimpek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, spędziłem z 2 godziny w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie który plik odpowiedzialny jest za meta tagi w wordpressie.

Widziałem kilka dodatków do wordpressa , po zainstalowaniu można wtedy prosto dodać meta tagi.

Gdy szukałem natknełem się na stronę, na której pisało żeby nie instalować tego typu dodatków ponieważ czym tego mniej tym lepiej dla google.

Zdecydowałem więc ręcznie dodać meta tagi do mojej strony.

Na początek chcę dodać tylko na stronę główną, podstrony porobię w późniejszym terminie.

Znalazłem już gotowy skrypt napewno komuś się jeszcze przyda ponieważ google zobaczy ten temat za jakiś czas

$seo_title=”;

$seo_desc=”;

$seo_keys=”;

if($_SERVER['REQUEST_URI']==’/tutaj_wpisz_podstrone_serwisu/’)

{

$seo_title=’Tutaj twój unikalny, zoptymalizowany tytuł’;

$seo_desc=’Tytaj twój unikalny opis, zachęcający użytkownika do wejścia na stronę’;

$seo_keys=’Słowa kluczowe’;

}

<title><?php if(strlen($seo_title)>0) echo $seo_title; else echo „standardowy_tytuł_strony”; ?></title>

<meta name=”description” content=”<?php if(strlen($seo_desc)>0) echo $seo_desc; else echo „standardowy_opis_strony”; ?>” />

<meta name=”keywords” content=”<?php if(strlen($seo_keys)>0) echo $seo_keys; else echo echo „standardowe_słowa_kluczowe”; ?>” />

Edytuje ten kod na swoją stronę i gdzie mam go wkleić.

Zapewne gdzieś do katalogu szablonu /wordpress/wp-content/themes/ wybrać szablon.

Myślę że w plik header.php tylko nie wiem dokładnie w które miejsce a nie chcę nic popsuć.

No i czy ten skrypt wyżej jest ok ?

Jeżeli ktoś już ustawiał ręcznie metatagi dla wordpressa prosiłbym o szczegóły.

Pozdrawiam.

Gdy szukałem natknełem się na stronę, na której pisało żeby nie instalować tego typu dodatków ponieważ czym tego mniej tym lepiej dla google.

Więcej pluginów bardziej obciąża serwer. Jedna wtyczka mniej czy więcej dużej różnicy nie zrobi, więc do ustawienia meta tagów możesz użyć np. All in One SEO Pack.

Na początek chcę dodać tylko na stronę główną, podstrony porobię w późniejszym terminie.

Osobiście doradzałbym wszystko od razu ustawić, np. wspomnianą wtyczką, Google będzie później potrzebowało trochę czasu na przeindeksowanie tytułów podstron.

Z czasem mi się nie śpieszy mam ciężką fraze gdy już będzie w top50 to zaczne myśleć o podstronach.

Nie chcę nic instalować ponieważ na serwerze mam kilka stron w tym duże forum. Nie chodzi mi już o oszczędzanie serwera ale chcę to zrobić ręcznie z ciekawości.

Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o napisanie.

Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Witam, dałem sobie radę więc opiszę jak to zrobić. Wielu ludzi może mieć z tym problemy.

Więc tak po 5 lini w pliku header.php jest linia : <title><?php bloginfo('name'); ?><?php wp_title(); ?></title>

Po tej lini wklejamy swoje meta tagi i wszystko będzie działać jak należy.

Temat do zamknięcia.

Peace.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności