Skocz do zawartości

Linki zewnętrzne i różne szkoły pozycjonowania.

glina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie dziś wróciłem ze szkolenia SEO i inrtyguje mnie jedna sprawa, chciałbym poznać Wasze opinie. Chodzi mi głównie o temat linków wychodzących z naszej strony. Jak to powiedział trener najlepiej robić tak żeby w ogóle nie mieć linków wychodzących. Ale niestety jeżeli prowadzimy portale np z kategorii turystyka ciężko nam będzie dodać ofertę np hotelu gdzie nie umieścimy linka do nich.

I teraz mamy tutaj parę opcji, powiedzmy ze nasz portal to www.x.pl

1 opcja:

Linkujemy normalnie np <a href="www.hotel1.pl">Hotel 1</a>, <a href="www.hotel2.pl">Hotel 2</a> itd...

opcja wiadomo zła ponieważ całą siłę PR przenosimy na dużą ilość zewnętrznych stron , dzięki czemu nasz PR bardzo spada.

2 opcja: dokładamy do linków atrybut rel="nofollow"

Ta opcja już lepsza, nasz PR nie jest przekazywany na strony zewnętrzne ale też jest dzielony na linki wewnetrzne, jeżeli nasza główna strona ma np PR 5 i mamy 4 linkiw wewnetrzne i 1 wychodzący nofollow to nasz PR nie rozkłada sie na 4 linki tylko i tak na 5 gdzie ta 1/5 idzie w kosmos. więc ta opcja też nie ciekawa.

3 opcja:

Wg trenera najlepsza , wszystkie linki robimy niewidoczne dla googla czyli dajemy je w JS.

I tu pytanie do Was czy faktycznie to najlepszy pomysł, zakładam że np hotele się nie znają na PR i nie będą mieć pretensji ze mamy bezwartosciowe linki do nich.

4 opcja:

Tutaj opcja która ja stosuje chociaż wybór tej opcji nie był ze względu na SEO tylko na chęć zliczania klików, każdy link odnosi się do moejgo serwisu w tym przykładzie:

<a href="www.x.pl?redirect.php&id=1">Hotel 1</a>, <a href="www.x.pl?redirect.php&id=2">Hotel 2</a>

gdzie strona redirect.php nie robi nic innego tylko wpisujemy do bazy danych klik i robie header("location:"); czyli przeładowywuje stronę na już docelową, i tu moje pytanie jak na to patrzy google, bow kodzie html tysiać linków do hoteli to faktycznie linki też do mojego portalu z frazami hoteli, czyli linki wewnętrzne, czy w tym momencie na te frazy biorąc pod uwagę takie linkowanie pozycjonują naszą strone?

Dzięki za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności