Skocz do zawartości

Co skopałem?

wojtek7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam do wszystkich pytanie dotyczące pozycji strony www.feng-shui.edu.pl w google, którą próbuję pozycjonować dla znajomego.

Pytam chyba bardziej z ciekawości, bo znajomy już sobie dał spokój :-( Chcę wiedzieć na przyszłość, co poszło nie tak. Choć feśli wpdanę na jakiś dobry pomysł to może jeszcze coś popróbuję.

Mam nadzieję, że z rozmowy skorzystają inni forumowicze.

We wrześniu pozycja na frazę "feng shui" w google wahała się między 19 a 20.

Wprowadziłem potem zmiany:

• unikatowy tytuł dla strony głównej (wcześniej był identyczny jak na innych stronach) zawierający frazę "feng shui"
  • w treści strony głównej zwiększyłem liczbę wystąpień frazy z 8 do 23 wystąpień (mniej niż 5% treści strony)
  • na prawie wszystkich (70) podstronach w menu bocznym dodałem link do strony głównej z anchorem "feng shui"; link ma taki sam style jak tekst obok (nie jest wyróżniony np. kolorem ani podkreśleniem) bo w tym miejscu kiepsko by to wyglądało (wątpię żeby google go deprecjonowały bo wygląda jak zwykły tekst?)
  • poza powyższym linkiem (nie unikatowy bo 70x to samo) dodałem kilka linków o różnej treści na różnych moich podstronach prowadzących do strony głównej, także z frazą "feng shui ...cośtam". Wcześniej do strony głównej prowadziło... 0 linków wewnętrznych :-)
  • na stronie głównej umieściłem ponad 10 linków do innych moich podstron, każdy z nich zawierał anchor "feng shui ...cośtam" (chyba to nic nie skopało)

Efekt był taki, że po miesiącu (październik) pozycja wzrosła do 6. Potem też po miesiącu spadła spowrotem na 18-19 i za nic nie chce ruszyć do góry. Kombinuję jak mogę, ale nic nie daje efektu.

Strona ma PR 4, zaindeksowanych 100 podstron. Inne strony mają dużo lepszą pozycję, są na tę frazę na 1 stronie, choć mają PR 0, marne kilka podstron i wpisując w google link:adres-tej-strony pokazuje 0 wyników (ja mam ich znacznie więcej, bo od paru lat uzbierało się ponad 200 "rzetelnych" linków).

Czy ktoś ma pomysł, co jest z tą stroną nie tak? Albo raczej, co mogłem zrobić źle, że pozycja najpierw ruszyła z 19 na 6, potem spadła do 19/20 i stoi?

Może za dużo linków wewnętrznych na raz (za duży skok)? Dziwne by to było.

Żadnych innych zmian nie było - coś zadziałało dobrze, a coś źle. Jak wpadnę na to, co skopałem, to może wróci na 1 stronę, tym bardziej że sądząc po PR i site chyba zasługuje na to.

Jakieś pomysły?

Dokładnie. Backlinków wg. Yahoo masz <300, czyli malusio. Linkuj ją regularnie i jak masz możliwość to namów znajomego, aby zmienił design strony, wywalił ten licznik odwiedzin itp. :D.

Ratownik medyczny o swojej pasji, pracy i nie tylko polskim ratownictwie medycznym. Prowadzi także szkolenia z pierwszej pomocy i projektuje koszulki ratownictwo medyczne dla ratowników, pielęgniarek i innych medycznych specjalistów.

Witam,

nie kombinuj już z tą optymalizacją... Stronę teraz trzeba dobrze podlinkować....

Najszybszy sposób to dopalenie jej z SWL'a.

Najlepszy to napisanie kilku dobrych unikalnych artów.

Poczytaj:

Skąd brać linki?

Bo z tego co widzę to te linki dają tylko wysoki PR.

PZDR

Nie zwykły presell tylko porządne artykuły - btw wymienię się linkiem => PW...

Troche bardziej zwykły artykuły do przedruku...

A także Antyplagiat...

No i po co doradzasz ludziom "najszybsze" (choć niekoniecznie) sposoby - żeby później szybko polecieli z pozycji, przy takiej małej ilości stałych linków?

Ratownik medyczny o swojej pasji, pracy i nie tylko polskim ratownictwie medycznym. Prowadzi także szkolenia z pierwszej pomocy i projektuje koszulki ratownictwo medyczne dla ratowników, pielęgniarek i innych medycznych specjalistów.

No i po co doradzasz ludziom "najszybsze" (choć niekoniecznie) sposoby - żeby później szybko polecieli z pozycji, przy takiej małej ilości stałych linków?

Proszę Cię. Wszystko zależy od sposobu... Przypomnę tylko ostatni konkurs ze stycznia br. Ciekawym jest, że strony do dziś dnia wiszą i oczywiście mówiłem o stałych SWL'ach.

Nieznam szybszych i równie skutecznych sposobów... Może podzielisz się z nami??

Nie zwykły presell tylko porządne artykuły - btw wymienię się linkiem => PW...

Troche bardziej zwykły artykuły do przedruku...

A także Antyplagiat...

Sam korzystam z SWLi. Tyle tylko, że Ty polecasz go człowiekowi, który "próbuje pozycjonować" co świadczy o jego niekoniecznie szerokiej wiedzy i doświadczeniu. Weźmiesz na siebie odpowiedzialność, jak jego strona wyleci?

PS Człowiek nie w temacie nie wie, że "oczywiście" mówiłeś o stałym, ba, może nie wiedzieć że w ogóle są różne.

Dzięki za przydatne rady.

Grafika faktycznie już lekko przestarzała (licznik itp ;-)).

Będę dodawał dalej do katalogów i poszukam sensownych stron z artykułami.

Na SWLe faktycznie dla mnie za wcześnie, ale martus2 dzięki za linka. Nowy - również dzięki za rady.

Twój problem leży w linkach.

Optymalizacja strony chwilowo pomogła, ale jak widać bez zwiększenia ilości linków strona po pewnym czasie wróciła na swoje miejsce.

Po pierwsze do sprawdzania ilości linków używaj Yahoo, a nie Google, które już od pewnego czasu nie wyświetla pełnej listy linków dla zapytania "link:" (można by wręcz rzec że lista ta jest szczątkowa).

Po drugie na PR nie patrz, bo ma on znikomy wpływ. Poza tym ostatnia aktualizacja PR Toolbarowego (czyli tego który można sprawdzić na różnych stronach) była w kwietniu tego roku. Czyli jeśli Twoja konkurencja utworzyła stronę po tej dacie to nie mają szans posiadania jakiegokolwiek PR.

Po trzecie rozumiem że chodzi o frazę "Feng Shui"? Według https://www.backlinkwatch.com prawie wszystkie Twoje linki mają anchor "strona Akademii Feng Shui"; powiedzmy że nie jest najgorzej, bo fraza Feng Shui jest w niej zawarta, jednak gdyby anchor brzmiał samo "Feng Shui" byłoby lepiej. Prawie wszystkie Twoje linki pochodzą z jednego serwisu (nie najlepiej; im więcej serwisów, nawet z mniejszą ilością podstron, tym lepiej).

Teraz dla porównania krótka analiza strony nr 1 na hasło Feng Shui:

- ilość linków w Yahoo: 2 300 (około 10x więcej niż u Ciebie)

- ilość linków według https://www.backlinkwatch.com: 752 (blisko 5x więcej)

- anchory: na oko ponad połowa to Feng Shui

- źródło linków: bardzo wiele serwisów (u Ciebie około 80% to jeden serwis z jednym IP)

Co Ci można doradzić? Tylko jedno: zdobywaj linki.

Jak? Dodawaj do katalogów, dodawaj do precli, jeśli jesteś leniwy to kupuj linki na innych serwisach (pracy mniej, choć co miesiąc musisz wydać nieco $). No i oczywiście na początek polecałbym poświęcić z 2 tygodnie na przeczytanie tego forum, w szczególności: dla początkujących, pozycjonowanie i optymalizacja oraz Google.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności