Skocz do zawartości

Lepszy katalog firm czy tematyczny

superwieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym stworzyć katalog z przeznaczeniem zarobkowym. Z tego co zasłyszałem ogólnotematyczny katalog stron jest gorszy niż katalog fim czy katalog tematyczny. Teraz tylko pytanie: czy bardziej opłaca się postawić katalog firm (i to też tematyczny, np. firm budowlanych czy może ogólny) czy lepiej katalog tematyczny np. turystyka.

Podsumowując pytanie: gdzie więcej można zarobić poprzez reklamę, płatne wpisy, może jakiś program partnerski, linki itp.

Zdajesz sobie sprawę że z jednego katalogu i to na początku to albo nic albo na waciki?

Dla tematycznego łatwiej znajdziesz "potencjalnych" reklamodawców (marne szanse jednak), dla ogólnego więcej możesz wycisnąć z reklam typu adsense itp.

edyta: bo do płatnych wpisów to długa droga zanim katalog uzyska marke, backlinki, PR.

Jaki typ katalogu wybrać zależy też od Twoich predyspozycji i pomysłowości na pozyskanie klientów.

Uruchom kilka różnych i zobacz w czym się czujesz najlepiej i co najlepiej idzie.

Wtedy rozwijaj ten kierunek.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Jaki typ katalogu wybrać zależy też od Twoich predyspozycji i pomysłowości na pozyskanie klientów.

Uruchom kilka różnych i zobacz w czym się czujesz najlepiej i co najlepiej idzie.

Wtedy rozwijaj ten kierunek.

Pozdrawiam,

Mariusz

Pomysł jak najbardziej trafny, tylko chciałbym skorzystać z doświadczeń innych osób i ominąć ten etap.

Pomysł jak najbardziej trafny, tylko chciałbym skorzystać z doświadczeń innych osób i ominąć ten etap.

Jak chcesz ten etap omijać to jesteś gotowy na kilkuletni etap rozwijania katalogu? Ile chcesz zarobić? Zapewniam Cię, że zanim katalog się zwróci (czas, promocja itp) minie dużo czasu. Katalog się sam nie tworzy - trzeba mu poświęcić czas i pieniądze. Moim zdaniem... daruj sobie.

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

Wieniu, kwestia jest taka, że takich katalogów jest już na prawdę dużo. Lokalne, ogólnopolskie, tematyczne, ogólnotematyczne, dla sióstr bernadetek, dla ojców jezuitów...itp itd.

Jeśli znajdziesz niszę...ale taką, która wygeneruje Ci ruch i zarobek, to kombinuj, ale łatwo nie będzie.

Powodzenia.

pzdr m.

@jun_dymek

jestem na to gotowy. Mam nawet już jakiś czas katalog wielotematyczny, ale z niego mam zarobek tylko z sms i trochę z adsense. Kiedyś spotkałem się z opiniami, że tematyczne lub dla firm są bardziej dochodowe.

Nie nastawiam się na duży zarobek, ale chciałbym aby w perspektywie czasu taki katalog przenosił więcej korzyści niż katalog ogólnotematyczny.

lepiej nie rób katalogu jeśli ma żyć krócej niż 3-4 lata ... bo przez tyle czasu powinien być darmowy.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nie oczekuj, że ktoś dokona teraz dogłębnych analiz różnych tematyk. Jeśli ja bym znał złoty sposób na zarabianie katalogiem sam bym go zrobił (mam zresztą jedną licencję seoka w zapasie:)). Domyślam się, że w Polsce (no dobra trochę przesadziłem - na tym forum - ogólnie może kilkanaście) jest tylko kilka osób, które zarabiają faktycznie na katalogach. Niestety każdemu wydaje się, że to taki łatwy zarobek i stawiają je bez opamiętania. Później leżą one odłogiem... Zresztą kto to wymyślił, że katalog ma być do zarabiania (bezpośrednio)... Większość płatnych katalogów po prostu zarabia na swoje utrzymanie - nic ponadto.

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

@jun_dymek

Nie oczekuje żadnych dogłębnych analiz, tylko o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami i własnym doświadczeniem. Jestem ciekaw, jakie katalogi tematyczne mogą być najbardziej dochodowe. Ja nie chce stawiać multum katalogów, tylko jeden. I z tej racji szukam najbardziej dochodowej tematyki aby móc przy tym jeszcze troche zarobic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności