Skocz do zawartości

Quo vadis PiO?

Lesiu

Rekomendowane odpowiedzi

W nawiązaniu do tego posta chciałem Was spytać o opinię na temat obecnej tematyki forum PiO. Nie zamierzam tu tworzyć żadnej ankiety na ten temat i pytać czy lepszy był "kierunek" forum PiO sprzed ponad roku (nie wspominając o wcześniejszych latach) czy obecnie, ale ciekawi mnie czy tylko według mnie obecnie to forum poszło stricte w stronę spamowania. Czy tylko mnie się wydaje, że wcześniej był podział w Polsce na 2 fora czyli - PiO na poziomie i drugie, śmieciowe forum o spamowaniu?

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To użytkownicy nakierowali je na ten kierunek. Okazało się, że spam jest skuteczny, więc po co bawić się w testy, poznawanie google jak można sypnąć blasta, ewentualnie 301 jak trafi się filterek. Jest to tańsze, daje szybsze efekty to po co bawić się w zaplecza czy precle.

Na szczęście ja jestem amatorem i obym się mylił.

Jasne że poziom forum już stanowczo spadł... Pamiętam kiedy stawiałem pierwsze kroki 3 lata temu czytając właśnie te forum. Można było się dowiedzieć bardzo dużo istotnych rzeczy... A teraz hmm lanie wody i to dokładnym znaczeniu tego słowa... Wszystko się chowa do Podziemia... Zbyt szybko się rozwija ta branża i już nie ma tak dużo chętnych osób do udzielania konkretów... Teraz forum można nazwać miejscem reklamowym a nie miejscem po lekcje pozycjonowania :)

Trenuj według planów treningowych https://fitmade.pl/plany-treningowe/ - od FITMADE

Myślę ze cale SEO ewoluje i tyle, teraz niema juz takiego mocnego podziału na spamerów i białych pozycjonerów.Ti co mądrzejsze wzięli co lepszego od jednych i od drugich i bez żadnych skrupuł to używają.Nie widzę w tym nic złego

p.s nie było mnie tu (PiO) w 2006 roku, ale posty,tematy z tego okresu zdecydowanie bardziej merytorycznie wrtosciowe

Czy dodawanie automatem kilku stron (na osobę) w miesiącu przez kilka osób jest spamem? Nie.

Czy dodawanie tym samym automatem setki stron (na osobę) przez setki osób jest spamem? Tak.

Gdzie jest granica?

[dodane]

Nie chcę tu nikogo bronić. Uważam jedynie, że ciężko znaleźć granicę od której można już kogoś nazwać spamerem.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

MateuszI, z tego co pamiętam to lekcje tu się odbywały w 2004-2006, tak mniej więcej. Potem wiadomo, ale jakoś się to trzymało, choć poszło w stronę SWL, generatorów stron i tekstów, sklepów z PP itd.

MaxPan, SEO zapewne ewoluuje, jak chyba każda branża, ale akurat spamowanie to było zawsze i tak samo wiele narzędzi, o których ostatnio głośno na PiO istnieje już długi czas. O programie joli rutowicz zrobiło się głośno całkiem niedawno, ale to na PiO, bo na forach BH tego typu narzędzia znane są od dawna.

Irek, czy publikowanie z automatu (powiedzmy, że jednorazowo 10k sztuk) na forach postów z linkami jest spamem?

Warto też zwrócić uwagę jakie programy pojawiają się w dziale "narzędzia" i co za oferty widnieją w dziale "oferty".

Rozgraniczanie czy już spam czy nie raczej nie jest tu potrzebne.

Forum to od dość dawna blasty, srasty i dopalanie z swl. To nie wymaga komentarza.

A słowo pozycjonowanie od dawna straciło pierwotne (właściwe znaczenie) i jest nadużywane.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Po pierwsze to w ciagu jakiegos pol roku to jedyne wartosciowe tematy na tym forum jakie powstaly to wlasnie te majace cos wspolnego z black hat seo, czyli glownie masowe spamowanie. Czy to zle? Co Wam ma ktos pisac, ze najlepsze jest unikalne wartosciowe zaplecze, lub tworzenie wspanialych tekstow, ktorzy inni beda linkowac? Jak lubicie takie bzdety to idzcie sobie blog google czytac :) Nie mowie, ze to nie jest skuteczne, ale wymaga duzego nakladu pracy i dlugiego czasu czekania na efekty.

Spam jest szybki i efektowny. O czym jest to forum - o pozycjonowaniu. Chcesz wypozycjonowac na trudne frazy strone to sie okazuje, ze szybciej i wiecej zdzilasz black hat seo niz normalnymi metodami - patrz test IT na fraze 'pozycjonowanie'. Wiec takie metody jak najbardziej pasuja tu na forum.

Po drugie to popatrzcie z perspektywy 3 lat czy tak duzo sie zmienilo w pozycjonowaniu? Umarly qlweby, pojawily sie inne skrypty katalogow, precli. Optymalizacja strony jest caly czas taka sama tagi: h1, bold itp. Caly czas licza sie linki. Cyba nikt z Was nie oczekuje, ze na forum beda starzy wyjadacze w kolko, codziennie tlumaczyli te same podstawy poczatkujacym, ktorzy zamiast czytac zadaja pytanie jak wypozycjonowac serwis X. Nie wiem czego wy oczekujecie, ze co tutaj bedzie, bo ile razy mozna walkowac te same tematy. Tym bardziej, ze w wiekszosci przypadkow to jest mowienie wg. wlasnego widzi mi sie, niepoparte zadnymi testami lub wrecz niemozliwe do sprawdzenia jak np. gdybanie o PR.

Poza tym tak jak widac w serpach - na wiekszosc fraz ktos sie pozycjonuje, wiec kazdy wie, ze tu na forum jest jego potencjalna konkurencja, wiec nie ma interesu w dzieleniu sie swoimi sekretnymi metodami.

btw. ten link do tematu Lesiu co podales to akurat nijak sie ma do tego tematu, bo tak sie po prostu ktos pyta o jakis spam, jak juz cos to trzeba bylo linkowac temat Xrumera, SB itp :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Większość automatów zaczynała "niewinnie" i wtedy nie były postrzegane jako spamiarki. Kiedy zaczęło się spamowanie, było już za późno na zatrzymanie pisania o tym na forum.

Kiedyś sami użytkownicy piętnowali spamerów, teraz co trzeci posiada jakiś automat ...

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Optymalizacja strony jest caly czas taka sama tagi: h1, bold itp.

ja bym raczej stwierdził, że optymalizacja strony staje się coraz mniej ważnym elementem seo

na przykładzie url: kiedyś google nie indeksował adresów ze znakiem ?, później je indeksował ale preferował rewrite, teraz traktuje jedne i drugie tak samo

czy h1, h2, strong... przez nasze działania straciły moc

Ci którzy zostaną przy white hacie zaczną odpadać :)

raczej nie, bo white hat seo pozycjonują głównie strony dużych firm, które nie zgadzają się na black hat ze względu na ewentualny negatywny pr, a mają dużo czasu i pieniędzy, zazwyczaj whs też zajmują się kampaniami adwords, reklamą display, copywritingiem (nie preclowym) i innymi dziedzinami marketingu internetowego co wliczają w ofertę ich "pozycjonowania stron"

ale pio jest black hat, jak kogoś interesuje white hat to niech idzie na sprawnymarketing

White - długo budować, ale będzie stało jak chiński mur.

Black - chatka ze słomy: łatwo wznieść i łatwo zgnieść.

Idealne rozwiązanie to Szare seo.

Co było by bardziej wartościowym dla przeciętnego użytkownika:

1) Dobra treść stron/strony?

2) Czy mniej treści, ale ładne unik opisy w katalogach?

Wolę wykorzystywać pół/automaty i zaoszczędzony czas przeznaczyć na rzeczy wartościowe p1.

ALE. Black zawsze da więcej zysków, Ci, źli zawsze są bogatsi :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności