Skocz do zawartości

Quo vadis PiO?

Lesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Wątki o Black tworzą się jak grzyby po deszczu, ale jest to w pełni uzasadnione. Jesteś "biały" - czekaj, może kiedyś dogonisz "czarnego" - tak to dzisiaj wygląda, więc unikanie pogaduszek na tematy pokrewne nie jest możliwe. Skoro ja siedzę i klepię kolejny, pięćsetny opis do katalogu, który bez dopalenia nie zostanie zaindeksowany, a mój konkurent w tym czasie puścił dwa blasty, wyszedł na kawę i zostawił mnie daleko w serpach to jakby nie było - muszę wiedzieć z czym się to je i jak to ugryźć. Nawet jeśli nie mam zamiaru lub funduszy, aby dziś korzystać z takich narzędzi to chociaż przysłuchuję się rozmowom użytkowników na forum - kto wie, może i mnie z czasem konkurencja zmusi do tak radykalnych środków? To moim zdaniem normalna kolej rzeczy, wymuszana przez "sąsiadów" w wynikach.

raczej nie, bo white hat seo pozycjonują głównie strony dużych firm, które nie zgadzają się na black hat ze względu na ewentualny negatywny pr

Przyjrzyj się jak są linkowane zaplecza nawet dużych graczy (nie docelowe adresy klientów). Spam nie trafia bezpośrednio w domeny odbiorców usług pozycjonerskich.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Panowie, nie demonizowałbym: próbujecie podzielić świat SEO na czarny i biały.

Kiedyś był fajny artykuł o kapeluszach i pojawiały się tam również te "żywsze" kolory ;)

świat SEO nie jest czarno-biały, on już nawet nie jest kolorowy: ewoluował już do HD, a nawet 3D...

zatem nie zastanawiajcie się, czy coś jest czarne albo białe: w SEO takie kolory nie występują.

A jeśli chodzi o definicję spamu: wszystko w necie jest spamem, jeśli rzeczywistym założeniem twórcy np. strony zapleczowej było nie promowanie wartości z tej strony, a pozycjonowanie innej domeny.

Zatem w rzeczywistości wyłącznie autorzy są w stanie ocenić, czy coś spamem jest, czy nie: i nie ma w tej kwestii żadnej granicy.

dymna.jpg

świat SEO nie jest czarno-biały, on już nawet nie jest kolorowy: ewoluował już do HD, a nawet 3D...

Pozwolę sobie zacytować ten fragmencik, bo kolega lekko przesadził ;) Nie może coś jednocześnie nie być ani czarno-białe ani kolorowe. Tak samo jak nie może być ani prawdą ani kłamstwem - dla zobrazowania.

Masz jednak rację, chcielibyśmy oglądać już w HD, niektórzy fakt faktem już oglądają (posługując się dalej tym metaforycznym stwierdzeniem), ale niestety większość z nas nie ma odpowiednich telewizorów :) Długa droga przed nami.

Czy dodawanie automatem kilku stron (na osobę) w miesiącu przez kilka osób jest spamem? Nie.

Czy dodawanie tym samym automatem setki stron (na osobę) przez setki osób jest spamem? Tak.

Zabezpieczenia "przeciwautomatowe" testowane w innym wątku traktują obydwie grupy jednakowo - jako spamerów. ;)

Eksperyment Discover.pl

chcielibyśmy oglądać już w HD, niektórzy fakt faktem już oglądają (posługując się dalej tym metaforycznym stwierdzeniem), ale niestety większość z nas nie ma odpowiednich telewizorów wink.gif Długa droga przed nami.
nie pisałem o konkretnych osobach, a o całości SEO, które w rzeczywistości ewoluowało, zatem nie ma powodów dziwić się, że wątki na PiO również się zmieniły. To, że ktoś nie ma telewizora HD, nie znaczy, że sygnał HD nie jest do niego transmitowany ;)
Zabezpieczenia "przeciwautomatowe" testowane w innym wątku traktują obydwie grupy jednakowo - jako spamerów.
bo spam jest spamem i nie rozumiem ludzi, którzy się zajmują pozycjonowaniem i chcą uchodzić za świętszych od papieża... Zaplecza również są spamem, jeśli taki był cel ich postawienia. Sam mam wiele ciekawych i rozwijających się stron zapleczowych; jednakowoż ich celem pierwotnym z samego założenia było bycie zapleczem pod pozycjonowanie - zatem spam ;)... a to, że się podobają odwiedzającym...? to nie zmienia faktu, że z założenia to miało być wyłącznie narzędzie do osiągnięcia celu: spam, spam, spam.

Zatem czas spojrzeć w lustro i schować bajki o białym i czarnym SEO: jeśli robisz SEO, spamujesz; co innego skala tego spamu :) : chcesz być "malutkim spamerem" - robisz zaplecza i precle z wartościową treścią (treść jest królem w końcu), a chcesz być "dużym spamerem" - robisz blasty i SWLe, używasz generatorów i automatów. Proste. Jeden się zadowoli małą kawalerką, a inny musi posiadać drapacz chmur... czy to czyni któregokolwiek z nich gorszym?

dymna.jpg

Khm, to w takim razie pytanie:

1) Tworzymy polski serwis dla "ludzi" - ciekawe artykuły autorskie+segregacja śmieci z sieci. - white

2) Dodajemy do katalogów automatem. - white pod warunkiem, że teksty z mieszarki nie są "moja wiedzieć super strona twoja lubić"

3) Blast [np tylko polskie fora, blogi] z krótkim opisem - white(!). To jak rozdawanie ulotek, reklama w radio, etc. Ale moim zdaniem white tylko w przypadku gdy proponujemy użytkownikom wartościową treść, a nie kolejną "zapleczówkę".

Czy według was to white czy jednak grey?

3. Z tym to jednak żart. Blast na polskie blogi w jakiej formie? W formie komentarza do artykułu? A jakie to będzie miało odniesienie do treści artykułu? To spam jak cholera. A fora to w jakiej formie może być white? Jest niby jakiś automat, który na przykład w tym temacie nam odpisze sensownie nawet dodając sobie gdzieś linka? Bez jaj.

PIO od dawna nie ma kierunku, jest tylko (lub aż) forum na którym ścierają się racje kilku nacji/grup. Takie tematy były wałkowane nie raz i nie dwa razy będą jeszcze.

Poza tym SEO branża to BINZES ... i tutaj moge posłużyć się tylko cytatem:

'wybaczcie kochani, to nic osobistego, ale biznes is biznes' - nawet w filach animowanych dla dzieci ten cytat pada bardzo często.

Więc dlaczego mam byc WH skoro mam dostęp do BH ? Kwestia podejscia do biznesu... i nie zmieni tutaj żadne szarganie mojej czy innych opinii. Cierpliwie znoszę to, że ktos o mnie mówi kurdpule, idiota, klakier... ważne aby mnie nie nazwał czarna d.up.a. :) To jest biznes i się z tym pogódźcie... była epoka złota, skończyła się srebrna SWLowa... teraz nastała epoka czarna ... ;)

Śmiem twierdzić, że najgłośniej o BH pyszczą Ci co w zaułku mieszkania mają zainstalowane narzędzia BHS ...

Więc skoro bliżej nam coraz bardziej do BHS to przestańmy bawić się w ciuciubabkę i zamiast PIO mówić bedzie trzeba BIO.

;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności