Skocz do zawartości

Ile bierzecie za frazy lokalne?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

no chlopaki widze ze jak juz robimy frazy po 50 zl to jest dobrze z polskim seo....

proponuje jeszcze opony i gry za 50 zl, albo co tam, jeszcze do tego pozycjonowanie. oferuje 50 zl kto chetny?

cena 150-250 za frazy regionalne nie jest jakos wygorowana i wg mnei do przyjecia. pomysl jesli ktos bierze 50 zl to ile zrobi za ta cene? odpali spamiarke i to wszystko.....

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ale bez względu na to, czy na jedną czy na cztery, to cena i tak jest śmieszna... ale to moja opinia. Ja swoją pracę cenię, bo robię ją dobrze, a jak ktoś nie ceni swojej pracy... każdy może sobie dokończyć

dymna.jpg

pomysl jesli ktos bierze 50 zl to ile zrobi za ta cene? odpali spamiarke i to wszystko.....

Przesadzasz. 50zł x 12 mc za jedną frazę to 600zł. Powiedzmy, że klient zamawia 3 frazy: mamy wtedy 1800 zł, a w tej cenie można spokojnie wypozycjonować przeciętną lokalną frazę. Oczywiście przykłady typu "biuro rachunkowe warszawa", "fotografia ślubna kraków" czy "klimatyzacja wrocław" należy traktować nieco odmiennie.

Treningi WattUp.pl

@ upa

Jeżeli rozumieć Twoją wycenę jako przedziałową a nie każdy przedział to osobna oferta - to OK.

Ale tyle u nas się zrobiło pozycjonerów, że pewnie nie sposób by było znaleźć takich którzy by się zgodzili TYLKO na TOP1 dla prostych fraz. Mieć kilku takich "podwykonawców" i zawsze równocześnie zlecać im pozycjonowanie np. 10 swoich wizytówek. A na tej wizytówce dopiero dawać link do strony właściwego klienta (oczywiście na inną (pokrewną) frazę jak pozycjonują podwykonawcy).

Ale trochę zszedłem z tematu. Co do samej wyceny - to pozycjonowanie niszowych fraz za kilkadziesiąt zł, ma sens (przynajmniej w moim przypadku) jak klient bierze od razu hurtowo powiedzmy 10-20-50 fraz. Wtedy finalna kwota robi się już ładna. Jest sens przygotować tematyczne zaplecze specjalnie pod tego klienta, zrobić ręczne katalogowanie w płatnych katalogach. Zakupić odpowiednie domeny itd.

A jak bym miał pozycjonować 4 frazy po 30zł za 120zł ;)? To by musiało się sprowadzić TYLKO do odpalania jakiś dodawarek, SWLi itd. bo inaczej koszt obsługi klienta - telefony do niego, czas handlowca poświęcony dla niego, koszt wysyłki faktur, koszt raportów, koszt jakiś upominów na święta itp. itd. spowodowało by - że praca warta by była może z 20-40% tej ceny - tu głównie policzyłem czas jako pieniądze. Więc za 120-150zl 4 fraz po ~30 zł nie ma sensy robić i już dawno, dawno do tego dojrzałem. Choć nie wykluczam, że dla nowych w tej branży może to być opłacalne z racji tego, że nie mają innych klientów - a ten klient poza wartością pieniężną może posłużyć jako portfolio.

EDIT:

A jeszcze jest taka ciekawa zależność u klientów - że im klient mniej płaci tym więcej wymaga i to jest sprawdzone empirycznie :)

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Dokładnie

TAK WIĘC POCZĄTKUJĄCY

mam 10 miesięcy TOP5-2 wychodzi mi

195 x 10 = 1950,00 PLN

za co? Za parę godzin pracy ;) Wiesz, jak dla mnie cenienie frazy na którą poświęca się samemu, może ze 2-3h pracy na miesiąc (dodając do publikera, puszczając blasta czy dodanie trochę sekatalogów).

Kto mówi, że jej nie cenie. Ja jestem obiektywny, nie patrzę na to by ściągnąć jak najwięcej od klienta.

Wiem natomiast, że taki cennik niesie za sobą (kolejne zlecenia od tego klienta, czy jego znajomego)

EDIT - hehe :) poświęcanie czasu, przecież jeśli wchodzisz do TOPów (wysyłasz jedynie rachunki lub f-vat). Ma swój panel pozycji i tyle, jeśli byś nie osiągał pozycji (wtedy masz masę rozmów, telefonów ITP).

czyli wyraźnie potwierdzasz, że dla Ciebie to odpalenie automatu... OK. za to 50zł/msc to wieeeelkie pieniadze ;)

tyle, że ja po prostu biorę opłatę jednorazową za wykonanie blasta z efektem i tyle

gorzej, jak takim działaniem wpuścisz klienta w filtr i nie masz tej kwoty, o której piszesz :)

dymna.jpg

Tak - puszczam automaty na takie frazy + OPTYMALIZACJA. Jeśli byś się postarał wystarczy dobra optymalizacja + kilka linków z seoKatalogów i masz TOP10

Więc jeśli ty mówisz tutaj o dużej pracy i wielu godzinach jaki spędzasz na tym ;)

To co tutaj robisz na forum. Nie wierzę, że nie korzystasz z automatów.

Mówimy o filtrach czy o wycenie?

Bo schodzi tutaj ktoś z tematu. Filtr ostatni jaki wpadłem miałem 4 lata temu, na własnej stronie :)

Więc jestem spokojny, że strona klienta nie wpadnie - z własnego doświadczenia.

upa czy ty wogole liczysz koszty? Masz firme? Policz sobie koszty: zus, biuro rachunkowe, koszty licencji za oprogramowanie, czesto utrzymanie biura - czynsz, zakup i eksploatacja sprzetu, tonery, telefony, koszty wysylki faktur itp. czesto wynagrodzenie pracownikow. Oczywiscie to wszystko dzielisz na wszystkich klientow. Z tego co ci zostanie odejmij jeszcze podatek dochodowy i ile ci zostanie z tych twoich 1950zl rocznie?

No chyba ze wszystko robisz na czarno...

upa, nigdy i nigdzie nie twierdziłem, że nie korzystam z automatów. Ba: nawet oficjalnie to potwierdzam, ale jeśli pozycjonuję Klienta, to automaty puszczam nie w jego domenę, tylko w zaplecze, które dla niego byduję i które mogę sobie dowolnie zmieniać.

Inna rzecz, kiedy oficjalnie Klientowi sprzedaję blasta: wtedy wie, że jest to strzał i płaci za jednorazowy efekt.

Cieszę się, że nie wpuściłeś jeszcze żadnego klienta w filtry i nie życzę Ci tego.

Po prostu w moim cenniku jest duże rozróżnienie na blasty (jednorazowa praca) i pozycjonowanie (stały proces i nakłady czasu i pieniędzy z mojej strony). I tyle.

No chyba ze wszystko robisz na czarno...
takie ostre BH SEO ;)
dymna.jpg

@Pakinter

Koszta za oprogramowanie mi się zwróciło, zaplecze zarabia na SERWER SEO + domeny.

Póki co współpracuje z grafikiem i programistą na umowę zlecenie, bo tak dużo zleceń nie mam i sam sobie radzę.

kosztów z wysyłaniem rachunku czy telefonu dużych nie mam (raczej to klienci dzwonią do mnie). biura nie mam ;) jedynie mieszkanie wynajmuję gdzie mieszkam i pracuje

Podatek dochodowy 19% (jeśli wystawiam rachunek to opłaca go klient i wychodzi mi 150,00 PLN na czysto)

Vatowcem będę od stycznia :) Więc na pewno cennik się zmieni nieco *(ale nie wiele).

edit W tych czasach ciężko pozyskać klienta na czarno, który by płacił co miesiąc. Dlatego jest umowa + rachunek (dla własnego zabezpieczenia)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności