Skocz do zawartości

Ile bierzecie za frazy lokalne?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

O co Wy się tu spieracie?

Jeśli ktoś jest w stanie zrobić frazę za 50zł, wystarcza mu taki zarobek to jego sprawa. Koniec, kropka.

Ktoś pisze, że w innych branżach nie ma szaraczków i małolatów, zaglądnij na allegro, zobacz co tam przechodzą sprzedawcy, ceny zaniżone do tego stopnia, że wielu legalnych sprzedaje na 5-10% marży! Tam jest dopiero sajgon :)

Żyjemy w takim kraju, że "legalny" ma pod górkę. Jak komuś strasznie żal to może takiego szaraczka zgłosić do UKS i będzie po szaraczku;)

Swoją drogą znam osoby, które frazy trudności 0 wyceniają na 100-150zł netto, to jest uczciwe?(dla jasności taką frazę robi się JEDNYM katalogiem-spotkałem się z 2 takimi przypadkami).

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Raz już pisałem, jak jesteś w stanie robić za 50zł (czy nawet po 1zł za frazę) dobrze to rób i nie istotne czy to fraza średnia, trudna czy łatwa, nie ma sprawy, powodzenia.

Nie widze też gdzie jest problem, jak ktoś proste frazy kasuje po 150 zł. Ktoś kiedyś mi powiedział po tym jak za poprawienie prostej dla mnie rzeczy na jego stronie powiedziałem, że ma to gratis, on mi odpowiedział coś w stylu: warto szanować i cenić swoją wiedzę, dla mnie to czarna magia, dla Pana może tylko jeden ruch palcem, ale za wiedzę jak tym palcem ruszyć powinienem zapłacić - do przemyślenia :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

warto szanować i cenić swoją wiedzę, dla mnie to czarna magia, dla Pana może tylko jeden ruch palcem, ale za wiedzę jak tym palcem ruszyć powinienem zapłacić
towar jest warty tyle ile klient jest skłonny za niego zapłacić

Z powyższymi stwierdzeniami się zgadzam, jednak jest drobne ale... To, że ktoś powiedzmy za zmianę title jest w stanie zapłacić przypuśćmy 150zł to nie znaczy, że taką krowę od razu trzeba doić. Fakt, to kwestia kilku kliknięć, należy szanować swoją wiedzę i pracę, jednak czasem trzeba coś zrobić za darmo.

Co by się okazało gdyby ta nie znająca się osoba dowiedziała się, że nie dość że konkurencja zrobi to za darmo to jeszcze zostaliśmy dosłownie wydojeni z kasy jak się tylko dało. Wszystko z umiarem moim skromnym zdaniem :)

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

@ jaclaw Pewnie że tak. Tylko cena każdej usługi jest subiektywna. Jeżeli robisz coś dobrze lecz zbyt drogo to raczej nie dostaniesz polecenia, a z drugiej strony wiele osób, nie mających pojęcia o SEO wpisze w g "pozycjonowanie stron + miasto" i uzna że skoro firma jest w TOP3 to jest najlepsza i zapłaci im więcej niż konkurencji będącej dalej w serpach.

Prosta sprawa. Mamy sezon zimowy i czas zmiany opon. Każdy kto ma opony luzem bez felg, płaci bez gadania. Ja mam opony na felgach i gość chciał 30 zł za przekręcenie kilku śrub i kilka minuty pracy, dla mnie kwota z kosmosu i zupełnie nie warta tej pracy.

Z drugiej strony zastanawia mnie jak wielu z tych mówiących tutaj na PIO, że ktoś robi zbyt tanio zatrudnia malarza do pomalowania pokoju. 2%? Dlaczego? Bo łatwa praca a malarz mało nie bierze, a do tego każdy wie jak to zrobić.

Takich przykładów można mnożyć miliony.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Co do zróżnicowania cen nie mam nic przeciwko takie prawo rynku. Chciałem tylko przedstawić, że przeginanie nie koniecznie wyjdzie nam zawsze na dobre. Raz zarobimy ale możemy stracić klienta.

Jak blondynka (nic do nich nie mam, chodzi o "przysłowiową") płaci za zmianę opon po 20zł od koła co roku i jest zadowolona, a przyjedzie zmienić żarówkę i jej policzą 200zł za 5 min roboty, to jak się dowie od sąsiada, że "narżnęli" ją na 190zł bo on po 10zł zmienia i to banał to zrezygnuje z każdej usługi w tym salonie :)

To samo ze zmianą title na stronie, fakt że możemy wziąć od laika 150zł wcale nie oznacza, że zawsze powinniśmy :)

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

Skoro profesjonalne firmy pozycjonują lokalne frazy za 50 zł miesięcznie, to chyba można to zrealizować? Nikt nie dopłaca do interesu.

Jezeli nawet płacą Klientowi by móc pozycjonować te frazy, to też nie mam nic przeciwko.

Nie mam tez nic przeciwko tym, którzy robią na czarno za cenę, która nie psuje rynku.

Mam natomiast problem z tymi, ktorzy zanizają cene i się nie wywiązuja z umowy oraz z tymi co oraja na lewo i zaniżają dzieki temu cenę, oraz z tymi co spartolą sprawę bo po wypozycjonowaniu "prywatny salonik kosmetyczny Pani Wandzi w Kędzierzyn-Koźle" doszli do wniosku, że już czas zacząć zarabiac na pozycjonowaniu - ale to taki mój problem i doskonale sobie z nim radze :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Inną sprawą jest jednak psucie rynku, o którym piszą inni. Rozumie walka o klienta, ale nie przesadzajmy bo za niedługo będziemy walczyć o klientów schodząc poniżej tych 50 PLN a dla mnie to już jest komiczne. Jasne, możemy pracować za miskę ryżu - ale to nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek profesjonalizmem.

Inna sprawa jet to czym kto dysponuje. Kiedyś się katalogowało ręcznie a teraz....? Kiedyś się wstawiało linki ręcznie, a teraz....? Kiedyś się miało 4 domeny, a dziś...??

Kolego nie wiem czy rozumiesz czym jest automatyzacja.

:D

nie widzę nic poniżającego za wykonanie usługi klientowi na fraze lokalną za 50 zł... może to i ryżu miska ale skoro pełna do połowy to też dobrze.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności