Skocz do zawartości

Wysoki CTR ==>> zapobiegac?

qgito

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosc wysoki CTR, nie mozna o tym pisac, wiec nie powiem ile dokladnie, ale jest wysoki, zreszta wcale sie temu nie dziwie, bo reklama jest ladnie dopasowana do stron, jednak troche sie obawiam o moje konto w adsense.

Sobie nie mam nic do zarzucenia, wszystko wydaje mi sie zgodnie z regulaminem, jednak poprostu reklama dobrze wpada na odbiorce, gdyz jest bardzo mocno zwiazana z tematem strony, wdodatku jest dosc widoczna na stronie (ale nie razi kontrastem- jest wkomponowana), wiec sporo ludzi klika, ale czytalem gdzies, ze niby jedna z rzeczy, za ktore czesto z adsense banuja, jest wysoki CTR.

I teraz tak, czy napisac do adsense w tej sprawie i zapytac sie ... no wlasnie nie bardzo wiem co im napisac :rotfl: , ze co mam wysoki CTR i rzeby sprawdzili dlaczego i czy nie maja zarzutow, czy jak?

A teraz mam pytanie jak to CTR jest liczone, bo tak myslalem zeby zrobic jednego myka na obnizenie troche tego CTR. Mianowicie moja stronka sklada sie z strony glownej trzech waznych podstron i jeszcze z 12 mniej waznych i na tych dwnunastu wogole nie mam umieszczonych reklam. I tak sobie myslalem ze jakbym na tych dwunastu umiescil jakies male reklamki, slabo widoczne gdzies w rogu, tak tylko, zeby ludzie zadko klikali, ale odslony by zliczalo to wowczac moje CTR chyba by spadlo ??

Co sadzicie o tej sprawie i jeszcze jedno male pytanko, przy jakim CTR, byscie sie obawiali i zaczeli dzialac zapobiegawczo na zmniejszenie CTR:

1) ~10 %

2) ~20 %

3) ~30 %

4) ~40 %

5) od 50 %

pozdrawiam

qgito

Moim zdaniem, nie powinieneś się tym przejmować.

Google dostarcza reklamodawcom coraz lepsze narzędzia do kontroli swoich reklam i niejako zrzuca ten problem właśnie na nich.

Twój wysoki CTR nie jest problemem.

Pytanie czy reklamodawca jest niezły i świadomie przejmuje Twój ruch czy jest leszczem i źle ustawił kampanię (jeżeli tak, to nie martw się - skapnie się, że za dużo płaci) :rotfl:

Eh, niektórzy to mają problemy :rotfl: Jeśli faktycznie kliki są bez zarzutu, usiądź wygodnie w fotelu, zrób sobie kawkę i licz zyski :D

Na większych serwisach niemożliwością jest abym przekroczył 10%, ale to kwestia indywidualna i się nie sugeruj.

jasne ze CTR zalezy od specyfiki strony - jezli to tylko kilka podstron z dobrze wkomponowanymi reklamami to moze być i 40 (i kilka wejśc dziennie) jezeli to jest np forum dysksuyjne to wiadomo że ludzie czytają tematy i generują tyle odsłon że .... CTR wacha się 0,2 do 3

Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www

Dzieki uspokoiliście mnie B):blink:

Ruch jest faktycznie nrazie malutki, bo strona dopiero powstala niedawno, okolo 100-150 unikow dziennie narazie jest, nie wiecej.

Adresu jednak wolalbym nie zdradzac, bez urazy B)

Pozdrawiam

Kurcze, naprawde chcialbym miec taki problem. Przy CTR tego rzedu i ilosci unique u mnie moglbym rzucic prace z zyc z adsense ;-)

99384[/snapback]

No to niestety nie do końca jest tak - parę miesiecy temu gdy miałem X $ dziennie myślałem sobie - ach - mieć tak CTR "tego rzędu" - i mam CTR tego rzędu (powiedzmy Y razy większe niż na początku). A zyski (Y/Z)*X $ dziennie (gdzie Z sporo większe od 1 ;) )

Potem pomyślałem - a to może jak ruch będzie większy - no i jest większy A-krotnie - ale zyski (Y/Z)*(A/B)*X $ (gdzie, jak się domyślasz, B jest sporo większe od jeden).

No i wciąż nici z tego życia z adsense :D Niby faktycznie zyski większe, ale nie aż tak jak by to wynikało z moich wyobrażeń.

No ale to tylko mój przypadek. Może taka tematyka stron, ale przypuszczam, że może to być, w większym lub mniejszym stropniu, reguła. Być może wynika z budżetu którzy reklamodawcy adsense przeznaczają na reklamy - a tego jako wydawca nie przeskoczysz - chyba, że masz stronę o odpowiedniej tematyce (u mnie wieczorkiem już reklamy są badziewiaste i wszystkie wskaźniki spadają na łeb i na szyję).

P.S. Sorry, za wzory - takie zboczenie zawodowo, hobbystyczne :) O i nawet wiersze pisze - chyba czas spać - a i godzina jak widzę późna - dobrze, że to tylko zegarek na forum źle "chodzi" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności