Skocz do zawartości

Opisy w katalogach - WTF?

Yanek

Rekomendowane odpowiedzi

Być może temat ten był już gdzieś poruszany - jeśli tak, to przepraszam (nie udało mi się go jednak odnaleźć). Być może też wątek ten nie wniesie niczego ciekawego i pozostanie moim wyciem do księżyca, ale trudno, muszę to z siebie wyrzucić.

Mam kilka katalogów stron, paroma administruję. Od pewnego czasu zauważyłem, że coraz więcej wpisów nijak ma się do zgłaszanych stron. Może i są unikalne (choć też nie zawsze), ale w najmniejszym stopniu nie odzwierciedlają zawartości merytorycznej "opisywanej" witryny. Przykład? Portal o materiałach dydaktycznych. Zamiast podać info, że w serwisie znaleźć można zagadnienia takie jak A, B czy C, zasięgnąć porady pana X oraz podyskutować z userami, jednostka zgłaszająca stronę klepie referat w stylu "Materiały dydaktyczne to potrzeba globalna. Coraz trudniej przychodzi mi znajdywanie materiałów dydaktycznych nie tylko w Polsce, ale i na świecie". WTF? Mam złożyć autorowi wyrazy współczucia? Co to ma do opisywanej strony? I takich wpisów są dziesiątki. Zamiast opisać serwis producenta opakowań foliowych, opisuje się zastosowanie opakowań różnego typu w życiu + roztkliwia nad odpadami po nieekologicznych opakowaniach. Zamiast skupić się na ofercie hotelu, którego strona jest zgłaszana, wykazuje się popularność frazy "hotel" w wyszukiwarkach i informuje, że coraz więcej obiektów chce się na to hasło wypromować.

Czy też macie tego typu problemy? Czy może przesadzam i Waszym zdaniem tego typu opisy są jak najbardziej poprawne? Mnie ręce opadają i szlag trafia, bo takie wpisy usuwam z miejsca, ale czas tracę na czytanie tych referatów i porównywanie ich z faktyczną ofertą strony. Płacz i zgrzytanie zębów...

Tak jest pewnie dlatego, że coraz częściej katalogowaniem nie zajmują się sami właściciele stron, a ktoś, komu to jest zlecane, a ta osoba często nie ma nawet zamiaru pofatygować się i sprawdzić, o czym jest strona podczas tworzenia opisów do katalogów.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Nie chcę tutaj nikogo bronić, ale też widzę pewne usprawiedliwienie dla tego procederu. Dużo katalogów (o preclach nie wspomnę) wymaga unikalnego opisu. Przy wymyśleniu 100 takich opisów, potem ciężko już pisać o czym jest strona i co zawiera, dlatego też często szuka się dość dziwnych rozwiązań. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że może to nie odpowiadać właścicielom/administratorom katalogów.

Przecież to właściciele katalogów są temu winni.

Chcą unikalne opisy, to Ci co mają nerwy to robią.

A jak robią unikalne opisy to teraz tez juz jest źle? Trzeba sie zdecydować, albo masz opis z tym co jest na stronie, albo masz unikalny ;)

To jest tylko jeden z powodów, dla których omijam takie "porządne" katalogi co wymagaja unikalnych opisów... To co mnie denerwuje, to brak info o tym wymogu i odrzucanie wpisów z powodu braku unikalności... Jest info, alt+f4 i powodzenia z unikatami :]

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

W preclach jestem w stanie takie "zagrywki" zrozumieć, ponieważ wyklepanie artykułu na temat zawartości strony może być problematyczne - sam w takich sytuacjach często przechodzę "od ogółu do szczegółu" ALE precel to jednak nie katalog i wpis liczący 5000 znaków to nie to samo, co opis mający znaków 500.

Unikalność opisów to oczywiście pewien problem, jednak przy odrobinie wysiłku można napisać o tym samym, a jednak inaczej (pozycjonuję też parę zaprzyjaźnionych stron, więc wiem z autopsji). Wystarczy czasem zmiana szyku zdań, zastąpienie jednego słowa innym i okazuje się, że wpis jest unikalny (parę razy sam się zdziwiłem jak niewiele do tego trzeba).

Ostatnia uwaga - byłbym w stanie zrozumieć te cyrkowe sztuki, gdyby moje katalogi wymagały unikalnego opisu. Ale nie wymagają. Jest mile widziany, to oczywiste, ale rozumiem ból pozycjonerów związany z klepaniem na nowo i na nowo (choć jak komuś zależy, to wiem po sobie, że naklepać można). Obawiam się po prostu, że jakość przestaje mieć znaczenie i pcha się w ilość, zlewając kompletnie adminów katalogów i pisząc wyłącznie pod roboty, którym tak naprawdę "wisi" o czym traktuje wpis, byle był unikalny i miał słowa kluczowe. Szkoda.

Nie, widzisz, Ty nie wymagasz, ale coraz więcej ludzi wymaga, bo łatwiej zwalic budowę unikalnego katalogu na dodającego niz samemu bańką ruszyć jak zrobic unikalny katalog, a i sprowadzanie unikalności katalogu do unikalnych opisów, to już jakas masakra. Naturalne jest, że ludzie, którym zalezy na wszystkich katalogach, zaczynają unikaty dawać wszedzie by jeszcze sobie problemu oszczędzić z listami gdzie normalny opis dać, a gdzie dać unikalny, a że czasem nie na temat? Każdy kij ma dwa końce ;)

- Reklama -

...

Unikalność opisów to oczywiście pewien problem, jednak przy odrobinie wysiłku można napisać o tym samym, a jednak inaczej (pozycjonuję też parę zaprzyjaźnionych stron, więc wiem z autopsji)

...

Widzisz. Cały szkopuł w tym, że dodawaniem do katalogów zajmują się uczniowie/studenci/bezrobotni. Za tę pracę dostają 40gr od wstawionego wpisu. Może jeszcze jakiś grosz za napisanie opisu. Czy za takie pieniądze komuś się będzie chciało martwić o unikalność wpisu? Nie. Nie ma czasu. Trzeba 200 wpisów dobowo wykonać, żeby jako tako wyjść na swoje. Tu nie ma czasu na wysiłek.Tu jest masowa produkcja.

Przykro mi ale wygląda to tak jak wygląda...

często jest też tak, że ktoś tę pracę podzleca innym za jeszcze bardziej gówniane stawki i uważa się za wielkiego biznesmena, bo bez wysiłku zarobi 10 gr na dodanym opisie do katalagu. Zresztą spójrzcie na dział ogłosznia. Jakie stawki są oferowane? to co dziś oferuje połowa zleceniodawców za precla powinno stanowić koszt jednego opisu. Wtedy może i wykonawcy tych żmudnych prac mieliby ochotę powalczyć intelektualnie o jakość opisów. Niestety przy takiej stawce, jest jak jest.

Owszem zdarzają się ludzie ceniący faktycznie pracę innych i dający uczciwe stawki, niestety coraz więcej jest cwaniaczków a efektem tego jest kiepska jakość pracy wykonanej w sieci.

Katalogując dla siebie, strony swoich znajomych itp. inaczej sie podchodzi do zagadnienia.

edit: parę rażących literówek :)

Zapominacie o jednej istotnej rzeczy - katalogów nikt nie czyta, stawia się je w wiadomym celu.

W takim razie po kiego grzyba jest moderacja, odrzucająca wpisy typu:"strona być przedstawiciela w dużej mierze, firma handlowa zajmująca się opony, gdyż opony, to najważniejsze nie dać się zimie. Bardzo warto myśleć o opony zima nie dać się zaskoczyć"

przeciez to w pełni unikalne, a nikt nie czyta... poza Googlebotem :)

Zapominacie o jednej istotnej rzeczy - katalogów nikt nie czyta, stawia się je w wiadomym celu.

W takim razie po kiego grzyba jest moderacja...

Po takiego, że jak jakis zawistny mały kmiotek wejdzie na taki katalog i zgłosi go jako spam do G, to masz wieksze szanse, że katalog nie poleci... Tylko jest róznica pomiedzy moderacją, a budowaniem "unikalnych" katalogów :)

- Reklama -

Ile tekstów z synonimami można napisać o biurze tłumaczeń? Dobry sensowny tekst z synonimami na 1,5-1,8k znaków wystarcza maks na 40-50 katalogów, pisząc kolejny opis można porzygać się... Więc nie dziwie się, że pojawiają się takie teksty jak w 1 poście, i druga sprawa - czy ktokolwiek czyta opisy? Z mojego doświadczenia tylko z kilku (do 10) katalogów przychodzą użytkownicy, n z kraftio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności