Skocz do zawartości

Wikipedia

punkty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że reklam nie będzie tak długo jak się da. Pomysły zamiany datków na reklamy nie jest niczym nowym, ale na razie jak widać udaje się bez tego, wg mnie bardzo dobrze. Sam kiedyś wpłaciłem im 1% podatku bo parę lat jednak korzystam za free.

Jedyne co mnie czasami zastanawia to to na ile wiarygodne są ich koszty - przy tak dużych kwotach łatwo można przecież je zawyżać, ale to już inna kwestia.

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ta dostęp premium i gimnazjaliści i licealiści przestali by robić zadania domowe :) Wikipedia to bardzo pożyteczny projekt i nie uważam, żeby było w tym coś niestosownego.

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

Jak dla mnie to żenujące to jest narzekanie na coś co ktoś daje za darmo, jeszcze w dodatku dlatego, że tam nie ma takiego wyskakująco - grającego - animującego się ... g*a jak na onecie :)

Jeszcze ci reklamodawcy. Jacy oni biedni. Mają kasę a nie mogą się reklamować :)

A czy ludzie mieliby problem? Sam napisałem parę artykułów do wikipedii, więc miałbym problem, gdyby obok tego wisiała reklama margaryny albo podpasek. Znaczy po pierwsze to bym nic tam nie pisał, bo jak mam brać udział w komercyjnym przedsięwzięciu to tylko za pieniądze.

Co prawda jest wiele jeleni, które piszą teksty na przykład do portali takich jak wiadomosci24.pl ... które potem ich twórczość sobie przywłaszczają, dzielą na jak najwięcej podstron (żeby można było wyświetlić jak najwięcej reklam)... czy nawet najeżdżają na inne społecznościówki, że LINKUJĄ do ich tekstów ale im za nie nie płacą !!!

Dla mnie to, że ktoś pisze tekst a potem naczelny portalu chce od innych pieniędzy za LINKOWANIE do tego, co sam dostał za darmo jest żenujące !!! Z resztą każdy może sobie skopiować kod wiki i założyć byznes żerujący na tym samym żenującym modelu i swoich użytkownikach :P

Co sadzicie o corocznym apelu wikipedi o dobrowolne "datki" na to by sie wikipedia "utrzymala"?

Wedlug mnie to żenujące... sa jedną z 5 najbardziej popularnych stron na swiecie i nie umieszczą reklam (żadnej formy reklam) bo uważają, że serwis sie w ten sposób zgorszy....

I mają rację. Pokazują, że da się zrobić coś dobrego niekomercyjnego i to utrzymać. Idee nie są na sprzedaż, co najwyzej ludzie od idei czasem się sprzedają. Wolisz wersję z reklamami, to korzystaj z wikipedia.wp.pl

Zenujace to jest to, ze ktos z branzy dobrze zarabiajacej, a wiec takiej, ktorej stac na dzialania prospoleczne, widzi jakies problemy w tym, ze istnieje zywy przyklad na to, ze ludzie potrafia sie skrzyknac i zrobic cos za darmo. Strasznie upryzmem zalatuje z takiego podejscia.

BTW - ciekaw jestem czy krytykujac bezreklamowy model utrzymania strony nie korzystasz przypadkiem z adblocka.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Czemu żenujący? Żenujące to by było jakby dał na portal reklamy, taki był cel od początku, że ludzie dodają i ma to być dla nich a nie dla zysku. Myślę, że jak by były reklamy to mniej chętnych by było aby coś tam dodawać. Bo i po co skoro właściciel ma z tego kasę to niech tym sam się zajmie albo płaci za dodawanie newsów. Kto chce to da na nią a kto nie to nie, proste:). Ja tam szanuje Wiki, że opiera się reklamie.

Zenujacy to jest Twoj pomysl. Jak masz ochote to zrob strone taka jak wikipedia i jak bedziesz 5 strona na swiecie to wstaw sobie delikatne reklamy :) Ty juz lepiej wlasciela wikipedii nie pouczaj jak ma interesy robic, bo widac, ze takich rad nie potrzebuje, a doswiadczenia na pewno w administrowaniu tak wielka strona zadnego nie masz.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Wikipedia to bardzo pożyteczna rzecz moim zdaniem, denerwują mnie wyskakujące reklamy itp. Delikatne reklamy mogli by dać jednak Właściciel Wikipedii od początku zakładał że Wikipedia będzie wolna od reklam także myślę że jest to facet który trzyma się swojego zdania.

Ja jestem zadowolony z Wiki w formie w jakiej jest obecnie - nie chcę na tej stronie żadnych, nawet najmniejszych reklam. Coroczny apel jest dla mnie jak najbardziej na miejscu i kilkukrotnie zasiliłem fundację (nie były to duże kwoty, ale fakt że ze strony korzystam w pewnym sensie mnie do tego zobligował).

Ty juz lepiej wlasciela wikipedii nie pouczaj jak ma interesy robic, bo widac, ze takich rad nie potrzebuje

Skad ta pewnosc... moze rozważa tą opcje, ale z pewnych względów obawia sie ja wprowadzic lub do konca nie jest pewny jak do tego podejść...

a doswiadczenia na pewno w administrowaniu tak wielka strona zadnego nie masz.

nie mam, ale jednoczesnie nie musze miec doswiadczenia, by wiedziec, ze spory kapital można z reklam na wiki wyciągnąć...

Zapraszam po darmowe 10.000 pkt na start w Seomatik.pl
120x60.gif

Delikatne reklamy mogli by dać...

Dzieki za czesciowe popracie...

jednak Właściciel Wikipedii od początku zakładał że Wikipedia będzie wolna od reklam

nawet tak wazne fundamentalne bodźce biznesów ulegały w przeszłości zmianą...

Ile masz lat? wink.gif

Gdzie jest duża kasa, jest jeszcze większa "kieszeń".

Dlatego Wikipedia jest wyjątkowa i niech tak zostanie.

Czyli wnioskujesz, ze wikipedia nie wprowadzi zmian, bo sama sie siebie obawia, że od przypływu gotówki zacznie niewlascicie zarządzać kapitałem...

120x60.gif

To znaczy punkty źle ci, że masz Wikipedię za darmo, bez reklam i jeszcze inni za to płacą? Bo kompletnie nie pojmuję tego co chcesz powiedzieć? Jakiś wolontariusz z Wikimedia napadł cię w nocy krzycząc "dawaj kasę na naszą encyklopedię"?

Poza tym nawet jest tak jakby reklama... w top. Reklama dotacji na fundację WM. Jest fajna bo klikasz 'X' i jej już nie oglądasz. Może się powtórzę, ale wytłumacz mi jakie zalety miałaby umieszczona w tym miejscu reklama podpasek (w porównaniu do bieżącej kreacji)?

Zenujace to jest to, ze ktos z branzy dobrze zarabiajacej, a wiec takiej, ktorej stac na dzialania prospoleczne, widzi jakies problemy w tym, ze istnieje zywy przyklad na to, ze ludzie potrafia sie skrzyknac i zrobic cos za darmo. Strasznie upryzmem zalatuje z takiego podejscia.

Czemu upr-yzmem? UPR głosi wolność gospodarczą, robisz co chcesz z swoimi pieniędzmi. Raczej przez socjalizm takie projekty mogą upadać (opodatkowanie linuxa i openoffice'a... tylko czekać aż jakiś urzędas dorwie się do jakiegoś rejestru odwiedzanych witryn i będzie firmom naliczał kary z tytułu nie zapłacenia podatku od korzyści majątkowej polegającej na odwiedzeniu bezpłatnej encyklopedii).

Ale posty fakt, żenujące :)

Z tematem, zmierzałem do tego ze nie obraziłbym się gdyby wiki wstawiła jakieś sensowne reklamy (nie podpaski), i zysk wladowala w rozwoj wikipedi, akcje non-profit itd... i pytalem jakie jest wasze zdanie na ten teamt... ale troche zle mnie odebraliscie

120x60.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności