Skocz do zawartości

Sens serwisu lokalnego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, naszła mnie taka myśl, aby założyć serwis lokalny dla mojego miasta, gdzie na głównej będą informacje odnośnie tego co się w mieście dzieje, a na subdomenach ogłoszenia z nieruchomościami, motoryzacyjne katalog firm. Miasto ma niecałe 30 tys mieszkańców, funkcjonuje jeden serwis oficjalny miasta, oraz jakiś niezależny. Oba nie mają nic szczególnego do zaoferowania. Można by też zorganizować taki miejski grupon, że lokale dają jakiś upust itp.

Co myślicie o takim pomyśle czy to ma sens?

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Biznesowo chyba sens niewielki. 30 tysięcy ludzi, to jakieś 1000 wejść dziennie przy rozreklamowanym serwisie.

Mam doświadczenie z serwisem https://www.wyzynyonline.pl/ to portal bydgoskiej dzielnicy Wyżyny, akurat 30 tysięcy mieszkańców. Sporo pracy, czasem jakieś reklamy, ale głównie barter lub darmowe wejściówki do teatru itd. Sporo pracy, dziennikarstwo obywatelskie itd. Można jakieś adsensy wrzucić, może linki z refem itd, ale pokryje to koszty domeny, serwera i na piwko może zostanie. Nie zniechęcam, tylko widzę, że nie jest to łatwy chleb.

Witam, naszła mnie taka myśl, aby założyć serwis lokalny dla mojego miasta, gdzie na głównej będą informacje odnośnie tego co się w mieście dzieje, a na subdomenach ogłoszenia z nieruchomościami, motoryzacyjne katalog firm. Miasto ma niecałe 30 tys mieszkańców, funkcjonuje jeden serwis oficjalny miasta, oraz jakiś niezależny. Oba nie mają nic szczególnego do zaoferowania. Można by też zorganizować taki miejski grupon, że lokale dają jakiś upust itp.

Co myślicie o takim pomyśle czy to ma sens?

Zaczałbym od przejścia sie po lokalnych firmach i zorientowania się (najlepiej pogadać osobiście) czy ktoś jest zainteresowany reklamą w takim serwisie :-) Na niczym innym jak na reklamie nie zarobisz na takiej stronie :-) Twój target to jakieś restauracje,kluby, fachowcy typu hydraulik itd :-)

pozycjonuj.png

Przy mieście blisko 50 tys. serwis miejski może zarobić ponad 1500 zł miesięcznie bez wielkiego wysiłku.

Koszty to domena i serwer. Bez kupowania treści, dziennikarstwa obywatelskiego itp.

Na pierwszym miejscu stawiam lokalne ogłoszenia, forum i możliwość komentowania aktualności, nadsyłanych przez kogo się da. Pogadaj z domem kultury, harcerzami, parafiami, biblioteką, klubami - wszystkim u których coś się dzieje, czym chcieliby się podzielić.

AdSense sprawdza się generalnie marnie, chociaż w przypadku ogłoszeń przy odpowiednich ustawieniach mogą być jakieś efekty.

Najważniejsza jest sprzedaż reklamy bezpośrednio do firm, do mnie zgłaszają się same.

Są to różne sieci sklepów które mają tu swoją placówkę, usługi, punkty kredytowe, banki, sklepy komputerowe, pizzerie, urzędy z programami unijnymi, kwiaciarnie itp. Można też zarobić dodatkowe kilkaset złotych miesięcznie na linkach pozycjonujących kiedy serwis się rozrośnie i zdobędzie PR.

Trudno będzie sprzedać produkt który nie istnieje, więc najlepiej najpierw coś stworzyć, zdobyć ruch, a później sprzedawać.

Jak tworzyłem serwis nie zakładałem że coś będzie zarabiał, a później reklamodawcy zaczęli się zgłaszać sami i to bardzo wygodna pozycja przetargowa.

30000 miasto - nie ma szału. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że nie wszyscy korzystają z Internetu. Plusem za to jest fakt, że skoro portal ma być typowo lokalny to w grę wchodzi nie tylko reklama internetowa, ale również stacjonarna jak banery czy plakaty.

Pieniądze to nie wszystko :) nie dajmy się zwariować. Według mnie to nie jest taki zły pomysł jedynie to zależy od miasta. Pewnie było by też jakaś funkcja dodawania artykułów przez mieszkańców. Czy dobrze mówię ?

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Hmy a kto by nie był. Wszystko jest do zrobienia ale czy "gra jest warta świeczki"

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Najpierw przygotuj się na kilka miesięcy pracy nad serwisem bez dochodów. Nikt nie da ci reklamy jak nie będziesz miał oglądalności.

Informacje dostaniesz za darmo z różnych instytucji, klubów sportowych, kina, itp. Musisz tylko skontaktować się z nimi.

Na ogłoszeniach i katalogu firm raczej wielkiej kasy nie zarobisz. Na adsense również. Choć jak się poskłada to wszystko razem, to zawsze parę groszy się uzbiera.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Mieszkam w mieście około 15tys. ludzi. Stworzyłem takowy serwis regionalny dla siebie, z nudów. Miałem serwer, zarejestrowałem domenę. Sama strona nie robi szału. Wejść mam jak na razie około 500 dziennie. Strona nie była nigdzie reklamowana, wieść o niej rozniosła się pocztą pantoflową. Doszło nawet do tego, że wszyscy dotychczasowi użytkownicy oficjalnego forum miasta przeszli na moje. Średnio mam koło 50 postów dziennie. Ale podkreślam, że bez żadnej reklamy mojej strony.

Używam darmowej joomli!, phpbb3. W ogóle jadę na darmowych komponentach.

Ludzie faktycznie sami się zgłaszają z zapytaniem o reklamę, jednak ja na razie takowej nie prowadzą. Jednak kwoty można wytargować całkiem niezłe.

Kilka rad ode mnie:

Pisz trochę "luźniej" niż na oficjalnych stronach miasta.

Forum i możliwość dodawania artykułów przez użytkowników to podstawa.

Nie nastawiaj się AdSense - nie warto

Dzwoń, chodź po miejscowych urzędach, domach kultury, wszędzie gdzie znajdzie się jakaś ciekawa informacja.

Noś przy sobie aparat - czasem nawet z pozoru głupie i przypadkowe zdjęcie potrafi wywołać spore zainteresowanie. U mnie jest do tego specjalny dział "Miasto w obiektywie". Ma bardzo duże zainteresowanie.

Zaglądaj na stronę miejscowej policji, wrzucaj kryminałki, również mają ogromne zainteresowanie.

Szukaj młodych ludzi z oryginalnymi pasjami - parkur czy coś podobnego.

I teraz najważniejsza cech - polityka. Chcesz mieć zainteresowanie stroną, stwórz portal NIEZALEŻNY, krytykuj władze i pisz o ich błędach, pomyłkach. To zawsze się dobrze sprzedaje.

https://przemeksz.pl - Lekki blog o super samochodach. Ferrari, Porsche, Bugatti i wiele innych

Sens ma ale przygotuj się na ciężką pracę, nie jest to lekki kawałek chleba. Swoją drogą zauważyłem, że im mniejsze miasto tym na ogół takie serwisy lepiej prosperują, są bliżej mieszkańców :D

Wiele tego typu stron już powstało lokalnych, i z tą popularnością jest różnie - wiadomo zależy od miasta a bardziej od ludzi, dostęp do Internetu i czy w mieście coś się dzieje - Ja otworzyłem podobny serwis tylko że o Wa-wie, różna tematyka, chwytliwe tematy, jak szła duża woda czy była walka o krzyż były wejścia, czasami ktoś wchodzi zobaczyć lokal - gdzie się zabawić, wejść mam około 200 dziennie UU.

Zarobku z tego nie ma a było masa pracy i nakłady finansowe też były spore, strona obecnie nie jest aktualizowania może trochę z braku czasu, nie ma profitów nie ma motywacji - jedno jest pewne czeka Ciebie dużo pracy a sukces mało-prawdopodobny.

Człowiek Buszu Post - trochę przyprawił mnie o ździwienie - taka ilość wejść wydaje się nieprawdopodobna, wydaje się zbyt optymistyczna.

masz dosyć pracy na etacie, własna firma? - własny biznes

szukasz pracy? - pomocne materiały: CV wzory

oszczędzasz - lokaty ranking - lokaty bankowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności