Skocz do zawartości

Kupno serwisu, zmiana domeny a pozycja w Google

profils

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dylemat,

Planuje kupić serwis wraz z forum dyskusyjnym , który istnieje od 10 lat. Problemem jest to, że mogę go kupić bez domeny, właściciel chce sobie domenę zatrzymać. Do domeny prowadzi może około 10 linków, ale te 10 lat robi swoje, serwis jest wysoko na większość fraz kluczowych i długi ogon.

Czy jeżeli podłącze go do nowej domeny to nie stracę? Co zrobić, żeby było jak najlepiej, czytałem o przekierowaniu 301, ale jak to zrobić skoro nie będę miał dostępu do żadnej domeny.

Czy mogliby mi Państwo pomóc ? Nie chciałbym zrobić złej inwestycji kupując serwis, który zaraz spadnie mi z google i straci obecna odwiedzalnosć.

Pozdrawiam serdecznie

Ogromnie ryzykujesz. Dotychczasowi, stali użytkownicy będą mieli problem ze znalezieniem nowej domeny z serwisem. Zapewne rozpoczną szukanie jej w Google, ale... jest wysoce prawdopodobne, że dostaniesz od Wielkiego Brata G filtr na kilka miesięcy za Duplicate Content z powodu braku przekierowania 301 ze starej domeny na nową.

Domena jest bardzo ważnym elementem serwisu. Jest jak silnik do auta, którym podróżujesz. Co z tego, że masz najnowocześniejsze, wypasione auto, ale bez silnika? Tak samo jest z najlepszym serwisem internetowym bez domeny kojarzonej z tym serwisem.

Czy umiesz sobie wyobrazić co by było gdyby portal Onet.pl został sprzedany bez domeny? No to w Twoim przypadku jest podobnie.

Czy jeżeli podłącze go do nowej domeny to nie stracę?.

Domena 10 lat ze starymi linkami (nawet dziesięcioma) to spory kop

Jeśli wrzucisz sobie jego forum na swoją domenkę, to pozycje będziesz miałjak nowa stronka. Nie wiele Ci to da.

JEDNAK

Jeśli forum ma sporo tekstów, duży site to warto w to zainwestować. Nie będziesz miał takiego ruchu jak on (na początku), ale z czasem strona nabierze mocy (1-2 lata)

Ważne jest to by on nie miał tego contentu u siebie. Najpierw musi usunąć sobie forum, najlepiej odczekać jak mu sie wyindeksuje i potem sobie wrzucasz. W przeciwnym razie zaliczysz duplicat content i będziesz mial bezwartościowy spam.

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

W webmastertools jest opcja zmiany adresu domeny: https://www.google.com/webmasters/tools/cha...tp://domena.pl/ Nie sprawdzałem tego nigdy osobiście ale z tego co wiem to właśnie służy ona do przeniesienia contentu z jednej domeny na inną (z zachowaniem rankingu stron w Google). Problem pozostaje jednak z innymi wyszukiwarkami, wejścia bezpośrednie, linki z innych stron (nie tylko do strony głównej, również do podstron). Ja bym przede wszystkim przeanalizował statystyki - czy jest dużo wejść bezpośrednich jeśli tak, to taki numer raczej jest słabym pomysłem.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

na forum i tak ludzie beda wchodzilo
Skąd będą wiedzieli pod jakim nowym adresem jest żeby tam wejść?

Jeżeli chcesz coś takiego kupić, to może razem z forum/serwisem wykupić u sprzedawcy (o ile się dogadacie) przekierowanie na twój nowy adres np. na 3 miesiące.

Przekieruje to roboty i użytkowników. Jednak nie zastąpi to pozycjonowania nowego adresu, więc trzeba to robić od samego startu.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

albo spróbuj się dogadać z właścicielem żeby na starej domenie zrobił przekierowanie załóżmy na kilka miesięcy, żeby trochę nowa domena weszła w życie w miarę łagodnie ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności