Skocz do zawartości

Przeniesienie bazy danych forum

Człowiek Buszu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w planach zmianę dostawcy hostingu.

Mam forum ze sporą ilością użytkowników, dużo interesujących tematów.

I teraz pytanie czy można przenieść bazę danych z jednego hosta na drugi nie tracąc informacji. Używam phpbb3, a serwer mam w domeny.pl

https://przemeksz.pl - Lekki blog o super samochodach. Ferrari, Porsche, Bugatti i wiele innych

Oczywiście, nie widzę problemu.

Jedyną komplikacją z jaką możesz się zmierzyć są krzaki na stronie po imporcie bazy.

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Oczywiście, użyj opcji export bazy danych w phpmyadminie a potem import już na nowym serwerze też w PMA. Pamiętaj o odpowiednim kodowaniu znaków (aby w obu przypadkach były takie same).

Nie napisałeś jak duża jest Twoja baza. Im większa tym większe mogą być komplikacje.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Tak, pliki przekopiuj. Możesz mieć problem z avatarami i sygnaturami, ale jeśli się dobrze skonfiguruje to będzie śmigać.

Możesz zrobić backup w DA (samej bazy danych forum), ale skuteczniejszą opcją będzie zrzucenie (też samej bazy danych) z PhpMyAdmina i wrzucenie tą samą metodą na nowy serwer.

I potem w bazie trzeba tylko zmienić adres forum i ścieżkę.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Człowiek Buszu, wnioskuję że masz spora bazę i nie da się jej przenieść w prosty sposób. To co musisz zrobić:

1. W phpMyadmin wyeksportować obecną bazę danych. MUSISZ ustawić kodowanie eksportu na UTF-8 żeby uniknąć późniejszych problemów min. z krzaczkami w tekście.

2. Pobierz skrypt bigdump.php (poszukaj w google), dzięki niemu można zaimportować dużą bazę danych. W ustawieniach tego skryptu podajesz dane do logowania do nowej bazy danych. Tutaj MUSISZ ustawić kodowanie na UTF-8, tak samo jak w punkcie 1. Tylko ustawienie tego kodowania dla importu i eksportu gwarantuje że nie będzie problemów z krzaczkami.

3. Jeżeli zmieni się adres forum, musisz wyedytować tabelę options (piszę z pamięci - jak nie tabela options to tabela config, w każdym razie zorientujesz się po nazwie). I w tej tabeli zmieniasz wszystkie rekordy które mają stary adres na nowy adres. Inaczej nie będziesz się mógł zalogować.

To tyle.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności