Skocz do zawartości

Jak działają spam boty

tomierc

Rekomendowane odpowiedzi

INOManowi chodzi o to, że nie jesteś w stanie zabezpieczyć strony przed automatami, jeśli ktoś się uprze akurat na Twoją stronę i będzie mu się chciało ten automat przystosować do Twojej strony.
Kolejny pewny siebie.... A jak nie Doda to co.... może Lady gaga :)

Dalsza dyskusja w tym tonie do niczego nie prowadzi, bo tu nie chodzi o konfrontację jednostek, ale obronę przed wszelkiej maści "programistami cURL'a" którzy mają zakusy na spamowanie wszystkiego jak leci, a w tym "porządnych" serwisów [chociażby tego forum] nie tylko zapleczowych pokrytych pajęczynami precli, lub pozostawionych samopas for SMF.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No przepraszam Mion, a o czym my tu wałkujemy od początku tematu? Cały czas powtarzasz to co już zostało powiedziane i z czym się zgodziłeś. A Ty z uporem maniaka swoje. W czym w ogóle problem?

Z resztą proszę bardzo podaj adres jakieś strony, którą zabezpieczyłeś przed automatami. INOMan na pewno chętnie sprawdzi czy są skuteczne :)

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

Kosmetyka aut - auto detailing Łódź

Nie sprawdzę, bo nie mam teraz 1-2 dni czasu na to w ciągu najbliższych miesięcy (no chyba, że to naprawdę banalne zabezpieczenie). Jeżeli w przyszłym roku nie zapomnę to tak dla zabawy i rozrywki można zrobić test, bo i tak prawdopodobnie będę jednego robota wtedy robił (ale nie spamerskiego - ulepszenie netraport.pl).

No właśnie nie wiem czego jeszcze nie rozumiesz, że nadal ciągniesz ten wątek :)

@INOMan na pewno chętnie sprawdzi czy są skuteczne

Tyłek dziewczyny też podajesz kolegą do sprawdzania ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion nie rozumiesz 2 prostych rzeczy:

1. Jakiekolwiek (najgłupsze nawet, ale niestandardowe) zabezpieczenie zadziała na każdego bota. Więc pisanie o tym jak zabezpieczyłeś się przed XR nic nie udowadnia...

2. Nie ma możliwości 100% zabezpieczenia przed automatami (jeśli tylko komuś będzie się chciało przystosować bota do danej strony, to to zrobi).

Z czym się zgodziłeś pisząc "[...] bo tu nie chodzi o konfrontację jednostek, ale obronę przed wszelkiej maści "programistami cURL'a" którzy mają zakusy na spamowanie wszystkiego jak leci[...]" oraz to "Kolego INOMan, tu nie chodzi o zabezpieczenie jednego konkretnego serwisu przed jednym konkretnym atakującym którego celem życiowym będzie udowodnienie, że jest wstanie dodać jakąś treść z poziomu automatu, ale blokadę przed już istniejącymi automatami np Xrumer. "

Kolejny raz powtórzyłeś więc rzecz oczywistą, wiadomą od początku tematu (tak jak bym ja, czy INOMan się z tym nie zgadzali)

Po co więc to wymądrzanie?

PS.

Przetestowałbym sam, tylko nie posiadam bota, którego mógłbym przystosować :) A pisać specjalnie dla jednej strony nie mam zamiaru.

Ale tak czy inaczej jak jesteś taki pewny to daj linka ;)

@INOMan - faktycznie polityk był by z niego znakomity ;)

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

Kosmetyka aut - auto detailing Łódź

Tak na marginesie jesteś rzecznikiem prasowym INOMan, że tak ochoczo się wypowiadasz w imieniu INOMan.

@Ale tak czy inaczej jak jesteś taki pewny to daj linka

Już ci raz odpisałem na temat dawania ...

Masz jakiś problem z pisaniem zabezpieczeń, ich zrozumieniem to zacznij się uczyć programowania zamiast klepać posty które ABSOLUTNIE NIC NIE WNOSZĄ do tematu zabezpieczenia przed spam botami.

@Przetestowałbym sam, tylko nie posiadam bota, którego mógłbym przystosować

ha,ha ... naprawdę konstruktywna wypowiedź.

Ale jakiego błędu ?

Wymień choć z 5 zabezpieczeń innych niż tokeny graficzne wtedy uznam, że wiesz w ogóle o czym piszesz [zawsze możesz zapytać INOMan z pewnością ci podpowie :D ] . ..., lub faktycznie zastosuj się do swojego ostatniego "Dla mnie EOT, bo to nie ma sensu"

@Mion jest zalamany, bo w dziale narzedzia juz pojechali jego zabezpieczenie to Wam teraz dogryza

ha,ha zaraz się powieszę razem ze swoim programem ;)

Jeszcze dodam, że to nie jest topik poświęcony zagadnieniu jak działają zabezpieczenie Miona, ale "Jak działają spam boty" :)

Jako Ciekawostkę Ci powiem, że dobrych parę miesięcy temu xrumer SKUTECZNIE spamował fora moich znajomych i zastosowałem w nich proste zabezpieczenie i od tego czasu ani jednego spam się nie pojawił i co ty na to...

ponad rok temu zalozylem przy rejestracji pytanie 'jakie zwierze ma pisowski prezes'

spamu rowniez od tamtej pory nie ma

jak widac wcale nie trzeba stosowac tajnych prometod aby bronic sie przed xr

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

ponad rok temu zalozylem przy rejestracji pytanie 'jakie zwierze ma pisowski prezes'
Równie dobrze mogłeś od razu wyłączyć formularz rejestracji :D

chomika ma ? kaczkę ? do ilu razy można zgadywać ? Dałeś jakąś podpowiedź ?

CLUBBERS to forum muzyczne dla młodzieży zafascynowanej tym co przedstawia sobą muzyka klubowa. Forum Clubbers to cały mój świat.

Na blogu shpyo jest zabezpieczenie w postaci pytania "Stolica Polski to:" i jak dotąd przynajmniej ja się nie spotkałem aby w komentarzach był spam walony z automatu.

Albo autor bloga usuwa go szybciej niż ja zauważam albo niestandardowe pytania są skutecznym zabezpieczeniem przed botami nie przystosowanymi do konkretnego zabezpieczenia.

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

spamu rowniez od tamtej pory nie ma

Ha ha ha :) Postów pewnie też już nie ma. Pytałeś znajomych ilu z nich zna odpowiedź na to pytanie ?

Wg. mnie najlepiej zrobić listę kilkunastu prostych pytań w stylu "podaj kolor nieba, dodając wynik dzielenia 24/2 na początku, np. 15czerwony" oczywiście liczby losowe. Jest to o tyle skuteczne, że klasyczne boty nie odnajdą wzorca odpowiedzi (chyba, że ktoś stworzy bota pod naszą stronę) a człowiek-spamer nawet gdy będzie miał listę odpowiedzi, to musi zawsze obliczyć wynik. Na razie na moich stronach to działa, widziałem podobne rozw. też na kilku innych i też spamu nie było. Jeszcze lepiej, gdyby pytanie było w formie lekko zniekształconego obrazka (coś jak w SEOkatalogu)

najczęściej ze spamem mają problem strony oparte na popularnych CMSach, te oparte na autorskich rozwiązaniach zdecydowanie rzadziej się z tym borykają, przyczyną jest opłacalność budowania wzorców.

Dodatkowo warto korzystać z akismeta i tym podobnych narzędzi, są dość skuteczne.

Jedyny problem z pytaniami jest taki, że odpowiedzą tylko osoby władające danym językiem, dlatego też na stronach skierowanych również dla osób spoza polski raczej odpadają, chyba, że ktoś zrobi kilka list z pytaniami w kilku językach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności