Skocz do zawartości

Polacy są niekonkurencyjni.

ebinx

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Proszę o zmianę nazwy => "Polskie dzieci są niekonkurencyjne" ;)

Polacy są konkurencyjni, problem w tym, że taka "konfiguracja squida" to nie żadne zlecenie ;) Nie widziałeś pewnie jak wyglądają np. strony internetowe pisane na takich portalach... stąd pewnie błędne wnioski. To z resztą też w większości przypadków nie są zlecenia, ale praca dla dzieciaka żeby sobie zarobił na piwo.

Ciekawy topic, ale Zgred by zrobił za darmo. Teza upadła, cały świat jest niekonkurencyjny - najtaniej na PiO :P

BTW: Ceny na odesku to $10-$50 / godzina. I klientów dużo bo to się opłaca, ale trzeba się specjalizować a nie robić stronki w notatniku, grafikę, flasha i 150 innych rzeczy. Tak samo jakaś prosta konfiguracja linuxa... nikt poza takimi ZPN-ami za to nie zapłaci.

Rożnych zleceń online w tym jak piszesz programistycznych na budżety $50-$3000

Nazywanie tego budżetem to semantyczne nadużycie :P

Moim zdaniem to polskie płace są "mało konkurencyjne"... ktoś kto się w czymś wyspecjalizował i pracuje w małym mieście za 2-3k miesięcznie, bez większych problemów zarobi 6-10k na portalu dla freelancerów (po opodatkowaniu, w niepełnym wymiarze godzin).

większość sobie kupi rumaka, koszty blastów spadną i będziesz mógł za 10 PLN strzelić sobie blasta na 10k profili.

Miało być "mocne" ;) O blastach od ludzi którzy nie mają pomysłu co zrobić tym narzędziem wolałbym nie kupować, poza tym sam xr to tylko wspomagacz. Wie to większość ale każdy siedzi cicho albo głupio klepie że to jedyne niezbędne narzędzie żeby zarobić kolejne 70 zł .

qbacklinks.gif

Bardzo mocne linki z domen o wysokim PR.

• 100 linków z domen o PR 2-7 - 100 PLN
  • 200 linków z domen o PR 2-7 - 180 PLN
  • 300 linków z domen o PR2-7 270 PLN

Faktura VAT, pełne raporty. Realizacja w 24-72 godziny.

Lesiu , wiem ze "lubisz" Rumaka, ale dobrze wiesz ile kosztuje serwer pod niego nikt zdrowo myślący nie będzie tego robić za 10 PLN, a powiem wam więcej, może tak się stać ( istnieje taki pomysł już ot dawna) że sprzedaż blastów będzie niezgodny z umową licytacyjna na Xruma i temat dzieciaków z XR sprzedającymi blasty może się skończyć raz na zawsze.

Co do konkurencyjności, to się zgodzę a autorem wątku, sporo Polaków chce zarobić sporo i za jednym razem, najlepiej jak juz zatrudnić kogoś to na etat, i wykorzystywać na 110%, oczywiście zgodnie z Prawem Pracy i td

To, że coś jest "niegodne z umową" niczego nie zmienia. Te umowy nie mają mocy prawnej, a firma nie będzie miała tyle pieniędzy, żeby naciskać policję i wymuszać je łamiąc prawo. Tak na dobrą sprawę to mogą sobie pisać w tych umowach co chcą a potem indywidualnie sądzić się z użytkownikami.

wystarczę zabanować licencje, nie trzeba Policji i td.A życzliwych w tym świecie jest dużo ( za drobne profity podkablują każdego, w szczególności konkurenta :D), nie napisałem ze tak będzie, napisałem ze istnieje taki pomysł zęby ograniczyć takie rzeczy jak blast za 25 PLN

slawek22 Xr można wyłączyć jednym przyciskiem i nic nie zrobisz, można tylko pisać na e-mali i ICQ :D

Kto mi udowodni, że zrobiłem blasta dla Kowalskiego ? Bootmaster ? ;-)

sąsiad :D

przepraszam za O>T

Pamietam jak w latach dziewiecdziesiatych zaczelismy handlowac na ulicach, placach i parkingach. Na kazdym stoisku bylo to samo.

Byly modne 'piramidy' kazdy je musial miec, potem buty Robinsy czy Robinsony podobnie kadzy mial, dresik z 'kreszu'- wszyscy chodzili.

Od jakiegos czasu na tym forum jakiego topicu bym nie przegladal-> wszedzie po kilku postach watek schodzi w kierunku xR. :D

@slawek22

To nie dziecko zabidowało za 500zł w aukcji gdzie pracy jest na 10minut.

a drugi bid na 400pln i czas wykonania 3 DNI :D to średnio jedna linijka co pare godzin. W tym czasie moża dostać odpowiedz na co najmniej kilku forach...

@Zgred

proxy za confa, niestety mam tych proxy mało, ale co tam pogadamy 29go ;-)

Jak dla mnie to bardzo dobrze, że ceny są "wyższe".

Ostatnio czytałem nawet o akcji podwyższenia cen przez freelancerów, tak aby można było zarabiać jak kilka/kilkanaście lat temu.

Ma to sens, sami psujemy sobie zarobki ofertami za grosze.

Ebinx nie licytujesz kilka linijek, ale kilka linijek + kilka lat doświadczenia :D Ja osobiście takiego czegoś nigdy bym nie wziął bo takie "proste" projekty się lubią przeciągać. Pewnie niektóre ceny są po prostu wynikiem podejścia kupujących. Proste zadanie skonfiguruj mi coś, a nie mógłbyś jeszcze (za darmo) zrobić to, to i tamto. Jak zrobisz wcześniej to jest "zbyt szybko i za co w ogóle mam płacić?", jak w rozsądnym przedziale czasu to "za wolno" :D Podejście typowe w PL. Za granicą masz to nawet wpisane w regulaminy. Nie dość, że podejście pracodawców zupełnie inne (pierwsze się ustala "za ile" i "za co" - nie ma nieporozumień)... to za pracę za darmo jest bezwzględny wylot z portali.

Ja kiedy kończyłem z freelance to zawsze zawyżałem ceny. Wiedziałem po prostu, że będą poprawki a część kupujących jest niepoważna (o PL już nie mówię, tu to w ogóle koszmar).

Wildu... i tu się potwierdzają moje słowa, że nie warto pracować za grosze jedynie dla samego faktu pracowania :D Tacy "budżetowi" pracownicy są świetni. Odsiewają idiotów, którzy chcą pisać google za 200 złotych, po co się użerać z ludźmi których na porządne usługi w normalnej cenie po prostu nie stać?

Nie rozumiem po co podnosić ceny? Żeby pokemony które wczoraj dostały komputer za świadczenie marnych usług zarabiały tyle co ty? To głupota. Jak ktoś zaczyna zarabiać mało to znaczy, że wypada z rynku. Trzeba lepiej szukać, poprawić jakość, etc.

@slawek22

Zgadzam sie z toba ze nie licytuje kilkunastu linijek, ale nie w tym rzecz.

Nie zaprzeczysz, ze roznica w cenach na oferty zlozone w PL: 500 i 400zł odbiegają znacząco od ofert składanych na za granicą na freelance i scriptlance: $25, $30, $30

Do tego ci z tych zagranicznych mają kilka/kilkanscie razy więcej pozytywów. Co mnie obchodzic ma ILE ten licytujący się tego uczył???

Widzisz zawsze jest tak ze sprzedawca chce sprzedac drogo a klient kupic tanio.

Nie znasz mnie- nigdy nie szukam ofert najtanszych, ale mam zdrowy rozsadek i jak mam Polakowi z 17stoma pozytywnymi opiniami zaplacic za cos 500PLN a Czechowi ze stukilkudziesięcioma pozytywami $30 (jakieś ~90zł) to się nie zastanawiam długo. Gdyby ten Polak chciał $40 i był gotowy zrobic to ASAP to wierz mi że wybrałbym Polaka

jak dla mnie EOT

Ebinx, akurat też w pierwszym poście podałeś przykład, że ktoś za 20 minut pracy wziął 30 USD. Czy to mało? Moim zdaniem nie, ale czy to też dużo? Również nie. Prawda jest taka, że w ogóle branża (również SEO) strasznie zaniżyła swoje zarobki, głównie przez gówniarstwo. Tak, wiem, jestem bardzo krytyczny w tej kwestii, ale umówmy się... jeśli ktoś pracuje wiele lat i ma duże doświadczenie to dlaczego ma dostawać po du**e przez gówniarstwo, które w każdej branży psuje rynek, ale w IT to już szczególnie? Każdy z nas wie jakie były stawki parę lat temu. I dla mnie to było normalne, logiczne. Teraz wiadomo... akurat jestem daleki od narzekania, bo nie wiem w co ręce włożyć, ale widzę co się dzieje i widzę jak tanio można "mieć pozycjonowanie". Jeden jedyny raz zdarzyła mi się sytuacja, że klient odszedł na kilka miesięcy do kogoś innego (z PiO, nie będę palcem pokazywać, bo wstyd mu będzie... jedyne co zrobił to przyłożył trochę pkt z rotacyjnych SWL), po kilku miesiącach wrócił, bo efekt był taki, że taniej, ale do xxxx. Swoją drogą to kilka lat temu sklepy z elektroniką też miały pewną marżę i zarabiały nieźle, wiadomo jak jest teraz. Mocna konkurencja cenowa służy klientowi, ale przedsiębiorcy chyba nigdy.

@ebinx

Dodawarka robiona była w Polsce, a czemu? Mogę mówić za siebie (decyzję podejmował Kojotek), ale dla mnie jest to pewniejsze, łatwiejszy jest kontakt z takim pracownikiem. Nie bez znaczenia jest też znajomość dobrych pracowników a co za tym idzie jest pewność, że zrobią to dobrze a nie odstawią fuszerki...

banner_crm.pngbanner_adw.pngbanner_add.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności