Skocz do zawartości

Polacy są niekonkurencyjni.

ebinx

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, że porównywanie cen Polskich i cen np hinduskich a następnie narzekanie na wysokie polskie ceny jest bez sensu :

- koszt życia jest tam jednak mniejszy więc można też pracować za mniejsze pieniądze... Dla przykładu: wynajęcie mieszkania dwupokojowego na nowym osiedlu ok 600 zł, obiad w restauracji 10 zł, rikszami jeździsz jak za darmo prawie, nocleg w dobrym hotelu z klimatyzowanym pokojem i z basenem nad samą plażą w Goa 30 zł od osoby... U nas ceny pomnóż razy 3...

- u nich jest zupełnie inna mentalność ludzi, zupełnie inne podejście do pracy i do pieniędzy. Miliony ludzi haruje tam za miskę ryżu i nie narzekają...

Pozatym kod jaki generują hindusi pozostawia bardzo wiele do życzenia, mam nieprzyjemność bardzo często spotykać się z ich skryptami czy z ich kodem. Nie trzymają się żadnych standardów czy dobrych praktyk... Do tego hindusi kłamią jak najęci i nie potrafią się przyznać do winy czy do tego że czegoś nie wiedzą bądź nie umieją.

W Polsce płacisz często więcej ale i wymagasz od wykonawcy porządnej roboty, a nie fuszerki której nie da się zbytnio rozbudować bo cała architektura aplikacji zrobionej przez hindusów jest do "pupy". Mnóstwo tam pseudo programistów, z wieloletnim stażem na stanowisku Senior Developer w dużej międzynarodowe firmie co nie wiedzą nawet jak się korzysta z SVN-a...

Ci co najmniej płacą najwięcej zawsze wymagają, dlatego trzeba ich unikać jak ognia.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ciekawa teoria biorąc pod uwagę fakt, ze koszta tworzenia mocnego zaplecza systematycznie rosną i nie widać, aby to uległo zmianie a wręcz odwrotnie.
mocna forma zdania... nic nie zrozumiałem ;)
cen Polskich i cen np hinduskich

ale Kolega odnosi się do ceny czeskiej... czy te koszty dotyczą również ich?

Temat występuje w każdej branży

ja np. mam problem z akceptacją, że idę z dzieckiem do ortodonty i za 15min. pracy płacę 250zł...

ale zawsze sobie dodaję: trzeba było wybrać mniej konkurencyjną branżę, to bym brał 250zł za 15min. a tak trzeba się naparzać z pokemonami :) taki animek się ze mnie zrobił :)

dymna.jpg

No nie do końca... większość sobie kupi rumaka, koszty blastów spadną i będziesz mógł za 10 PLN strzelić sobie blasta na 10k profili. Pewnie już niebawem takie oferty na PiO zobaczysz.

każde popularne narzedzie wykończa ... metodoe która wykorzystuje. Jak blasty będa taniutkie ... to wpisy w nich bede g. warte.

ale Kolega odnosi się do ceny czeskiej... czy te koszty dotyczą również ich?

Kolega ebinx później jeszcze napisał o innych krajach tutaj...

Na (bez najmniejszej przesady) 100 kandydatów do pisania tekstów po angielsku 1 osoba- tak JEDNA była tańsza od indian,pakistani, czy filipinos i jej teksy faktycznie byly dobre, to czy to ona pisała czy jakis paki - nie wiem.

I porównuje ceny Hindusów i Polaków...

Do tego angielski to ich drugi język, którego używają na co dzień bardzo często, czy to na uczelniach czy w większych firmach i bez angielskiego by się nie dogadali między sobą. Więc naturalną rzeczą jest to, że jest bardzo duża szansa na to iż taki hindus zrobi to 10 razy lepiej niż polak, który "angola" "liznął" w gimnazjum.

nic nie zrozumiałem

To zdaje się być Twoim problemem.

Nie zanosi się, żeby za 3 lata ceny poszły o połowę w dół skoro koszta świadczenia usługi stale wzrastają.

Mam nadzieję, ze wystarczająco jasno i obejdzie się bez rysowania.

qbacklinks.gif

Bardzo mocne linki z domen o wysokim PR.

• 100 linków z domen o PR 2-7 - 100 PLN
  • 200 linków z domen o PR 2-7 - 180 PLN
  • 300 linków z domen o PR2-7 270 PLN

Faktura VAT, pełne raporty. Realizacja w 24-72 godziny.

blast blastowi nie równy ... nie porównujmy tego co sprzedaje się byle co za 50 zł do tego co masz za 200-300 zł :P ja płace w twardej dolarowej walucie i zadowolenie jest.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Polscy freelancerzy są drodzy.

Wczoraj wieczorem potrzebowałem kogoś do skonfigurowania zdalnie po ssh proxy na squidzie działającym na VPSie

Najpierw zadzwoniłem do it_management bo widziałem jego 'bidy' na podobne zlecenia na freelancerze, ale był zajęty.

Wystawiłem więc ogłoszenia na scriptlance.com + freelancer.com i na naszym Polskim- zlecenia.przez.net

Na freelancerze po paru minutach miałem bid na $30 od Czecha z Czech :-) który zaakceptowałem i po jakiś 20 minutach miałem skonfigurowanego squida tak jak chciałem a Chech miał $30.

Na scriptlance.com pojawiły się później 2 bidy: 1 na $25, 2 na $30 projekt musiałem wycofać bo był nieaktualny.

A co z naszym zlecenia.przez.net ?

Po pierwsze projekt czekał na moderacje przez całą noc tak i był oczywiście wtedy nie widoczny. Komuś, komu spieszy się z jakąś pierdołą- rzeczą małą do zrobienia może to przeszkadzać. Mnie to IRYTUJE.

Po kilkunastu godzinach na zlecenia.przez.net pojawił się pierszy 'bid' za bagatelka bo 500PLN :D

Jaki z tego morał? Konkluzja?

1 zlecenia.przez.net nie nadaja sie do publikowania małych projektów gdzie liczy się czas reakcji i wykonania

2 Polacy są drożsi od innych (tu akurat możecie mnie posądzić o gadanie bzdur, bo nie powinno się wysuwać wniosków z tak małej próby<31 ;-), ALE zaznacze że nie chodzi mi tylko o to zlecenie a inne różne zlecenia publikowane w roznych miejscach (portale o pracy, uenet) na przestrzeni kilku ostatnich lat)

3 freelanceer i scriptlance RULEZ (dla ogłoszen typu administracja, linux tweaking chyba lepszy freelancer...)

Klient z Polski :)

Doświadczony Web Developer z USA bierze $250 za 1. godzinę pracy.

Oczywiście nie mogło zabraknąć narzekania na "psucie rynku"... taaaak :D Konkurencja psuje rynek :P Moim zdaniem poke zlecenia na jakichś freelancownikach pod "rynek IT" nie podchodzą. Za niedługo się dowiemy, że to nieuczciwa konkurencja bo Hindusi nie płacą podatków w Polsce i mają nielegalny soft ;) (raczej byłoby ciężko cokolwiek kupić, jak się pracuje za 3$ / h)

Dlaczego to nie rynek? Bo ludzie na takich portalach zwykle pracują dla osób prywatnych, które chcą coś zrobić za "kieszonkowe". Jak ktoś płaci poniżej $15/h to to na 90% nie jest firma, tylko zwykły pracownik, który wpadł na pomysł, żeby za część pensji sobie w kraju trzeciego świata otworzyć firmę programistyczną.

@Kesera: dokładnie :) Z resztą jak ktoś już to napisał "budżetowi" klienci wymagają najwięcej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności