Skocz do zawartości

Indeksowanie ramek pływających (IFREAME) - dokładne sposoby ich indeksowania

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem poruszyć temat ramek pływających (IFRAME) w kontekście prawidłowego indeksowania przez wyszukiwarki stron je zawierających., oraz ich zawartości.

Nim opiszę w jakim celu jest mi to potrzebne, może od razu przejdę do meritum i zadam pytania:

1) Czy jeśli na stronie (np. wewnątrz postu) znajduje się IFRAME, to czy dana strona zostanie zindeksowana wraz z zawartością tego IFRAME?

2) Czy strona która umieszczana jest tylko jako zawartość IFRAME zostanie zindeksowana jako osobna strona (jeśli nie będzie do nich linków, nie licząc wywołania src z iframe) ?

2a) Czy należy zablokować strony stanowiące zawrotność IFRAME przed wyszukiwarkami?

2b) Czy dobrym pomysłem jest włączenie przekierowania, jeśli ktoś będzie chciał zerknąć na zawartość strony? O ile zdefiniowanie takiego przekierowanie jest możliwe?

Moje pytanie bierze się stąd iż używam skryptu forum internetowego MyBB, w którym dostępna jest pewna ciekawa funkcjonalność – MyCode. Używanie MyCode umożliwia zdefiniowanie poprzez wyrażania regularne własnych znaczników które tłumaczone są odpowiadający im kod HTML.

Przykładowe użycie:

MyCode: [pogrubienie]treść[/pogrubienie]

HTML: <b>treść</b>

Problem w tym że sama statyczna zamiana MyCode na HTML przy pisaniu postów mi nie wystarcza. Gdyż chciałbym z poziomu MyCode wywoływać nie statyczny HTML, a funkcje PHP.

Pomyślałem więc że wyjściem może być zastosowanie „obejścia” takiego że z poziomu MyCode wstawiam ramkę pływającą, odwołującą się do zewnętrznej strony:

MyCode: [jakas_funkcja]argument[/jakas_funkcja]

HTML: <iframe src=”adres_strony.php?parametr=argumet”></iframe>

Podane wyżej rozwiązanie ma szereg zalet, ale też przypuszczam i wad jeśli chodzi o spraw samego MyBB... ale nie tego głowienie dotyczy ten post.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności