Skocz do zawartości

Z AdClicka do ARBO ? czy warto ?

bruny

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

co do tego im wiekszy klient tym nizsza cena nie moge sie zgodzic a co np z lotem reklamy lotu sa najdrozesz z tego co u mnie lecialo a chyba to dosc duza firma jak na polskie realia

Finanse bez tajemnic. Nie masz rachunku bankowego? Tylko najlepsze konta osobiste dla ciebie lub konto firmowe jeśli prowadzisz działalność gospodarczą.

Ja w programowaniu nie jestem na tyle dobry by pomyśleć o zrobieniu reklamy kontekstowej, więc w tej materii również nie pomogę...

Ale mógłbym jakąś sumkę zainwestować gdyby było trzeba - ale musielibyśmy chyba o tym porozmawiać w jakimś innym wątku, bo ten raczej nie wszyscy czytają :/

Ale myślę, że byłaby to szansa dla tych wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą się zapisywać do sieci takich jak (adnet,arbomedia,itp) - zbierając odpowiednią ilość nawet mniejszych stron byłaby szansa coś zdziałać... tylko trzeba by mieć dobry kontakt z ludźmi od marketingu z firm, które miałby się reklamować - przy czym tutaj moglibyśmy mieć przewagę nad innymi sieciami, gdyż na forum są ludzie praktycznie z całej polski więc można by podchodzić do sprawy nawet bardziej regionalnie. Każdy mógłby poszukać klientów we własnym miejscu zamieszkania.

Ale myślę, że byłaby to szansa dla tych wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą się zapisywać do sieci takich jak (adnet,arbomedia,itp) - zbierając odpowiednią ilość nawet mniejszych stron byłaby szansa coś zdziałać... tylko trzeba by mieć dobry kontakt z ludźmi od marketingu z firm, które miałby się reklamować - przy czym tutaj moglibyśmy mieć przewagę nad innymi sieciami, gdyż na forum są ludzie praktycznie z całej polski więc można by podchodzić do sprawy nawet bardziej regionalnie. Każdy mógłby poszukać klientów we własnym miejscu zamieszkania.

Już gdzieś o tym była rozmowa

Moje wątpliwości

1. Nikt nie jest altruistą - jeśli zdobędzie klienta - postara się "skonsumować" jego zamówienie w swoim serwisie.

2. Dobry kontakt z marketingiem - jeśli go jeszcze nie ma - to jest często kwestia pół roku ? Roku ? Nieraz lat.

3. Jaka byłaby zasada rozliczania ? Stworzenie i obsługa takiego systemu to jednak znaczny koszt. Nikt nie będzie rozmawiał z tobą jeśli nie będzie to firma - więc koszty utrzymania i obsługi firmy.

Więc ? Spółka z.o.o ? :D nie wyobrażam sobie tego - poza tym z o.o. - to 50 tys. na początek.

Znowu jeśli ...

Może ktoś z nas pokusi się o stworzenie takiej firmy (lub ma firmę i środki) - ale tutaj nasuwa się pytanie czym wtedy taki system będzie się różnił od dotychczasowych agencji internetowych ?

Ja mam środki i firmę... mógłbym to wziąć na siebie, jednak nie umiem zrobić systemu.

Ale ja bym to widział inaczej ... np coś na zasadach programu partnerskiego, że każdy (z pośród zrzeszonych w agencji) kto załatwi jakąś kampanie (nie na zgłoszone przez niego strony a na strony innych) ten ma z tego prowizję np. 10%... sama agencja nie pobiera prowizji dla zarobku a jedynie na koszty utrzymania (tutaj trzeba by to jakoś wyliczyć, czego ja nie potrafię, bo nie wiem jakie są koszty utrzymania systemu serwowania reklam, itp)...

A zatem wszyscy staramy się o klientów i zarabiamy nie tylko na tych reklamach, które przydzieli nam agencja ale także na tych, do których reklamodawców sami znajdziemy.

Ale sens w tym jest taki, że łatwiej będzie nam (czyli członkom agencji) znaleźć chętnych na wykupienie reklam dzięki temu, że mamy do zaproponowania kilkadziesiąt stron - stajemy się w tym momencie dużym zapleczem dla reklamodawców i dzięki temu będą chcieli z nami rozmawiać.

Co do przydzielania reklam do poszczególnych stron to tu pewnie byłby problem - ale myślę, że można by przydzielać na zasadzie:

1. zliczamy wszystkich unikalnych z wszystkich stron z danej kategorii i to stanowi 100% .

2. następnie obliczamy ile udziału ma każda ze stron w tej kategorii i tyle procent z danej kampanii reklamowej przydzielane jest właśnie tej stronie.

Jest to rozwiązanie sprawiedliwe - oczywiście nie bierzemy pod uwagę stron tego, który załatwił klientów - on i tak miałby 10% (lub inną ustaloną kwotę) z realizowanej kampanii.

Z tego co się orentuje to agencje zgarniają dużo więcej procent z kampanii więc powyższa sytuacja byłaby dość korzystna zarówno dla reklamodawców (bo mając niskie koszty moglibyśmy dać niższe ceny) jak i dla witryn, które nie czują się oszukane przez agencję :wub:

To taka moja wizja na szybko - jest wiele niewiadomych ale i zarazem wiele możliwości - wszystko jednak zależy od tego, czy byliby chętni aby się do czegoś takiego zapisać (chodzi o witryny), bo wydaje mi się, że mając odpowiednio dużo witryn to nie będzie problemu z reklamodawcami... rynek reklam w internecie rozwija się bardzo szybko i myślę, że jest to ostatnia okazja aby z czymś takim wystartować.

Gdyby to miała być agencja reklamowa działająca na zasadzie non-profit, to byłby bardzo dobry pomysł. Wszyscy wiedzą jakie prowizje zgarniają komercyjne agencje. Tylko pewnie będzie problem ze znalezieniem kogoś kto zrobi za darmo taki system.

Dlatego chyba lepiej założyć jakąś nową firmę/organizacje, która to poprowadzi i będzie miała możliwość np. zapłacić za stworzenie i obsługę systemu. Nie wiem też ja byłoby z wiarygodnością - jak udowodnić reklamodawcy, że raporty z kampanii są żetelne? najprosciej pewnie byłoby nawiązać współpracę z gemiusem - ale oni się strasznie cenią.

Co do formy prawnej to pomyślałem o stowarzyszeniu - ma osobowość prawną i nie może być organizacją nastawioną na zysk :rolleyes:

Własny sklep internetowy dla każdego.

Pomysł jest ciekawy.

kilka razy przy "narzekaniu na agencje" pojawiały się takie nieśmiałe propozycje.

Ale oddzew był raczej mizerny.

Chętnie przystąpiłbym do podobnego przedsięwziecia jeśli warunki byłyby ciekawie określone. (ale na pewno nie znajdę czasu, żeby zająć się tworzeniem systemu).

Nadal mam wątpliwości jeśli chodzi o np. klarowne warunki (nadal uważam, że raczej ktoś będzie wolał swoje zamówienie wykorzystać wyłącznie w swoim serwisie - chyba, że zamówienie byłoby rzędu większe niż możliwości "przerobowe" serwisu).

Piszesz o zliczaniu uników. To raczej agencje serwują opcję "1 reklama 1 użytkownik unikalny" bo wtedy docierają do większej ilości użytkowników (mają zawsze mniej reklam niż powierzchni reklamowej) - więc to jest dobra opcja dla reklamodawcy ale nie dla reklamującego. A o ile dobrze pamiętam np. w TV jest przelicznik 3 reklamy na 1 użytkownika unikalnego). Ze względu na "siłę przekazu" TV i ograniczonego jednak "czasu reklamowego" ceny są gigantyczne w porównaniu do innych mediów.

Dalej kategorie -są serwisy "mydło i powidło" :rolleyes: można prawie każdą reklamę zamieścić i pasuje. Są bardzo specjalizowane. Obawiam się, że w takiej sytuacji te drugie miałyby mizerne rezultaty (kampania raz na 3 miesiące).

Mogłoby także okazać się, że np. wytworzy się sytuacja "zogniskowania" całego systemu na wąskie tematy (bo np. 80% serwisów, które się zapisze, będzie na temat komórek i np. budownictwa). I pomimo, że ktoś będzie chciał zdobyć nowego klienta - nie oszukujmy się - osoba która ma rozmawiać z firmą np. kosmetyczną a jest "z komórek" wiele nie osiągnie.

Nawet na tym forum widać kilka "głównych" kategorii którymi użytkownicy się zajmują.

Problemów jest dużo więcej - nie są pewnie "nie do przeskoczenia". Moje wątpliwości wynikają raczej z tego, że kiedyś zastanawiałem się nad takim pomysłem. Staram się raczej uwzględnić problemy przed rozpoczęciem pracy - nie w trakcie.

Cała rozmowa może się także okazać niewiele warta jeśli nie będzie szerszego odzewu i zainteresowania tematem.

A czy ktoś jeszcze jest zainteresowany ?

ja jestem za dołączeniem swoich witryn, nie znam się na rzeczach formalnych i raczej nie pomógłbym w samym tworzeniu takiej agencji, ale strony mogę dołączyć.

Tak w ogóle dla większego odzewu warto założyć nowy topic.

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności