Skocz do zawartości

Win XP SP2 PL

BD

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ogólnie odnoszę wrażenie, że poza łatami (ponoć nie na wszystko :D) SP2 ma duży cel propagandowy - uświadomić ludzi, że trzeba się zabezpieczać, łatać i na wszystko uważać. U mojego kumpla po instalacji SP2 od razu na przykład były wyłączone rozmaite usługi (w tym udostępnianie plików i drukarek) - użytkownik wszystko czego potrzebuje musi sobie świadomie włączyć. Chociaż z tą świadomościa nie jest tak do końca (instaluje łaty i o nic nie pyta, a to wcale nie jest dobry pomysł).

Jak na razie nic nie przestało działać całkowicie - poza pewnym drobiazgiem (chyba inny domyślny styl w MSIE, dzięki czemu okienka dialogowe pewnego popularnego edytora HTMLa w HTMLu nie wyglądają na używalne). Z tego co zasłyszałem - największy problem to ZoneAlarm.

A blokada wyskakujących okienek jest najlepsza ze wszystkich jakie widziałem - wyłapuje otwarcia wywołane zdarzeniem (na pewno myszkliki - sprawdżę myszprzesunięcia ;) ) nawet jeżeli inicjatorem otwierania okienka jest plugin (nie łapie się na mój głupi dowcip który działa w Moz i nie blokuje wszystkiego jak nakładka AvantBrowser).

Ja ogólnie odnoszę wrażenie, że poza łatami (ponoć nie na wszystko ) SP2 ma duży cel propagandowy - uświadomić ludzi, że trzeba się zabezpieczać, łatać i na wszystko uważać. U mojego kumpla po instalacji SP2 od razu na przykład były wyłączone rozmaite usługi (w tym udostępnianie plików i drukarek) - użytkownik wszystko czego potrzebuje musi sobie świadomie włączyć. Chociaż z tą świadomościa nie jest tak do końca (instaluje łaty i o nic nie pyta, a to wcale nie jest dobry pomysł).

Wiekszosc userow nie jest swiadomych mozliwosci posiadanego systemu. Nie wiem, ze mozna wlaczyc lub wylaczyc uslugi i ze nalezy to zrobic. Dlatego domyslnie od samego poczatku wszystko powinno byc wylaczone i dopiero uzytkownik powinien sobie to wlaczyc. Dobrze ze MS to wreszcie zrozumial.

Co do SP i microsoftu mam dla Was taki mały "przerywnik" w tej sprawie :D

"Microsofcie nasz"

Ojcze Microsofcie, ktoryś jest na dysku

Swięć się Windows Twój

Przyjdź update Twój

Bądź Bugfix Twój

Tak jak w Windows, tako i w Office

MSNa naszego powszedniego daj nam dzisiaj

I odpuść nam nasze piraty

Jako i my odpuszczamy naszej Telekomunikacji

I nie wiedź nas do IBM

Ale nas zbaw od OS2

Bo Twój jest DOS i Windows i NT

Na wieki wieków

ENTER

:mrgreen:

Live Free or Die

wiem o tym ale zawsze na taki rzeczy szkoda mi czasu

z zegarkiem w reku 10 minut na przygotowanie scalonej wersji i 4 minuty na nagranie. Z tego wiekszosc mozesz poswiecic na wypad po browarek do lodowki :D

z zegarkiem w reku 10 minut na przygotowanie scalonej wersji i 4 minuty na nagranie. Z tego wiekszosc mozesz poswiecic na wypad po browarek do lodowki

kiedys mialem problem, ale z SP1, bo byl jeden plik, juz nie pamietam ktory, ale trzeba go bylo sopiowac bit po bicie, bo inaczej w polowie instalacji plyta sie zawieszala.

Ale to i tak dodawalo moze 5 minut do calej operacji. :D

Zastanawiam się o czym Wy piszecie :? koleś do mnie wieczorem dzwonił i mówił, że jest po instalacji (zasysał z tego linka co BD na początku dał) i mówił, że żadnych problemów nie było. Mówił, że elegancko pliki wyodrębniły mu się na drugą partycje po czym odpalił się konfigurator i poleciał z węglem, niby zajeło mu to wszystko około 30 minut. Ja tutaj czytam Wasze wypowiedzi dotyczące wypalania itd. a tu ziomal mi mówi, że normalnie poleciał i wszystko mu gra (chociaż ciekawe czy gra :D )

z zegarkiem w reku 10 minut na przygotowanie scalonej wersji i 4 minuty na nagranie. Z tego wiekszosc mozesz poswiecic na wypad po browarek do lodowki

zalezy kto jaki ma sprzet :D i jaka nagrywarke ;) to po pierwsze po drugi w teori ladnie wyglada ale jak znam zycie pierwsze podejscie nie byloby udane ;) cos by nie dzialalo tak jak trzeba itp

Check email deliverability tool Maildog

jak znam zycie pierwsze podejscie nie byloby udane  cos by nie dzialalo tak jak trzeba itp

E cos Ty - jest takie ladne narzedzie - wystarczy poklikac kilka razy myszka i wskazac katalog z wersja instalacyjna windows, katalog z sp2 oraz lokalizacje dla obrazu jaki zostanie wygenerowany i pozniej ten obraz wypalic

Proste ;)

Jestem po instalce SP2 i szczerze powiem, że generalnie nic się nie sypneło (najpierw były testy na drugim kompie i odziwo też tam dobrze poszło), przeglądarka ma lepsze zabezbieczenia niż szybciej, jak wchodzisz na strone gdzie są pop-up'y to informuje o tym i możesz wybrać jedną z opcji, czyli albo blokowanie(na wszystkich stronach), można odblokować pop-up dla tej domeny lub odblokować pop-up'y na wszystkich stronach. Generalnie nie gryzą się zabezpieczenia NIS 2004 i system NSW 2004 lecz zapora Win XP informuje, że mogą wystąpić problemy, ja jednak nie ufam zabezpieczenią ściany windy i wyłączyłem to zabezpieczenie i korzystam z NIS. Jak narazie wszystko leci normalnie, bez problemów. Jednak po instalacji SP2 był niewielki problem z komunikatorem WP Kontakt, podczas uruchomiania systemu pokazywała się informacja "błąd podczas odczytu pliku common.dat", jednak ten błąd można usunąć poprzez odinstalowanie WPK i zainstalowanie go ponownie. Nie zagłębiałem się w występowaniem tego problemu ale postaram się znalezć powód tego błędu i poinformuję o tym.

tylko co kiedyś słyszałem, że gg nie chodzi bez SP :/ . To prawda

Poza Konnektem z którego korzystam na codzień mam Gadu-Gadu 6.0 [build 129] - to ta wersja, gdzie jeszcze nie ma tej wkurzającej reklamy w oknie głównej. Jedyny problem jaki mam z GG, to czasem kłopoty z połaczeniem, ale mam sposób, żeby poradzić sobie z tym. Poza tym wszystko działa, a po instalacji SP2 sytuacja nie zmieniła się. Bez SP1 też nie było problemów.

Problemy CHYBA mogą wystąpić w nowszych wersjach GG.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności