Skocz do zawartości

IPv6

Salek_Art

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby wziąć zakres to będzie pewnie więcej niż kilka tysięcy miliardów miliardów adresów dla każdego żyjącego na ziemii człowieka ;) Może ceny nie spadną, ale zamiast jednego adresu dostaniesz np. pulę 256 ip.

Zanim to wejdzie to miną lata (jeśli nie dziesiątki lat). Nawet google miało problemy z wdrożeniem, większość maszyn klienckich tego nie obsługuje.

Ale rozwiązanie ciekawe, i jak się nad tym tak na poważnie zastanowić to jest OK. Tylko na wdrożenie tego potrzeba sporo czasu, niemniej jednak rozwój internetu cały czas postępuje. A zastosowanie tego typu rozwiązań może okazać się "siedmiomilowym krokiem".

Pozdrawiam ;)

Gugsen już pisał, ale to prawdopodobnie nie będzie 12 miesięcy tylko połowa 2011 jak się IPv4 skończą. Od tego momentu zacznie się rzeźbienie i kombinacje operatorów, koniec końców zostaną zmuszeni na przejście na Ipv6.

Tutaj niestety kryje się duży, nieprzyjemny ZONK - mianowicie z tego co się trochę orientowałem, nie ma geolokalizacji dla Ipv6 w takim stopniu jak w IPv4 - jedynie na poziomie krajów (jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić).

Wszystkie więc np. systemy reklamowe (szczególnie te związane z Polskim Gemiusem) będą miały (przynajmniej na początku) na Ipv6 problem z targetowaniem reklam do poszczególnych miast etc. Podobnie zresztą AdSense i inne.

I teraz ten kto się lepiej i szybciej do tej nowości przystosuje, ten zbierze niezłe konfitury ;)

"Geo Huston z Asia Pacific Network Information Centre napisał skrypt pobierający stosowne informacje i obliczający ile pozostało jeszcze wolnych adresów IPv4. Obecnie wskazuje on datę 10 lutego 2011 roku jako moment oddania przez IANA ostatnich bloków oraz 17 grudnia 2011 za dzień przyznania ostatniego wolnego numeru IPv4."

Na razie jeszcze biorą adresy z odzysku, bo wiele leży odłogiem ;).

Niedługo mamy mieć też transfery po kilkadziesiąt giga na sekundę.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Może ceny nie spadną, ale zamiast jednego adresu dostaniesz np. pulę 256 ip.

hehe sam sobie zaprzeczyles ;) ale rozumiem oco chodzilo...

spadna, spadna ceny, jestem za i pytanie na jak dlugo wystarcza te nowe ipki ;p pare trylionow niby tego bedzie...

Niedługo mamy mieć też transfery po kilkadziesiąt giga na sekundę.

wow :] a co wnuki beda mialy ?;) cały net w 5 minut :];];] hehehe

na jednym mini pendriwe, wszystkie filmy, gry, piosenki, teledyski, mapy, slowniki itd jakie kiedy kolwiek powstaly :tancze: niezle

Zapraszam po darmowe 10.000 pkt na start w Seomatik.pl
120x60.gif

Nawet gdybyś każdej osobie na ziemi przydzielił tysiąc ipków to nadal będzie ich więcej wolnych niż ziarenek piasku na Saharze.

Wzięte z https://pl.wikipedia.org/wiki/IPv6:

W protokole IPv6 przestrzeń została zwiększona do 128 bitów co daje 2 do 128 potęgi czyli około 3,4×10 do 38 potęgi kombinacji. Odpowiada to liczbie 6,7×1017 adresów/mm kwadratowy powierzchni Ziemi.

Czyli na każdy milimetr kwadratowy ziemi mamy prawie 7 tys. adresów IP ;)

adresy już miały się skończyć kilka lat temu i nadal jakoś to wszystko funkcjonuje ;)

przy ipv6 każda firma może mieć pule IP wielkości IPv4 :)

już niedługo mój filtr do wody będzie miał adres IP i będzie mi wysyłał maila (albo nawet nie do mnie a do serwisanta) żeby wymienić wkłady filtrujące ,

nie mogę się doczekać :)

Taniej nie będzie bo ktoś musi zapłacić za modernizację sprzętu , a wystarczyło zamiast 2^32 zastosować adresowanie o przestrzeni 2^64 w momencie gdy były tworzone podstawy protokołu tcp/ip.

Bardzo piękny przykład jak mały błąd na początku projektu powoduje ogromne koszty jak trzeba coś poprawić. Tutaj koszty są ogromne, setki milionów routerów , milady roboczogodzin na instalacje konfiguracje, przepisywanie oprogramowanie testy itd itd.

Masz rację, że adresy się skończą za mniej niż 12 miesięcy... ale to nic nie zmienia. Znowu się pokombinuje, "odzyska" coś z nieużywanej puli i jakoś będzie :)

Z tymi routerami to pewnie prawda, dodaj do tego brak supportu w większości systemów operacyjnych, w większości oprogramowania, etc.

Poważnie o ipv6 będziemy gadać pewnie za 10-20 lat... a infrastrukturę ipv4 może się zdąży "wyłączyć" jak będziemy na emeryturze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności