Skocz do zawartości

Jak się ma PR w katalogu do PR w pasku

stmaciek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

moim skromnym zdaniem to jest ten sam pr. google od kilkudziesięciu dni nie uaktualnia już tego pr na toolbarze i tego co widzą skrypty, ale bez wątpliwości jest to ten sam pr. może zalejemy google emailami, żeby coś zrobil?

Rowniez, mam taka sytuacje na swojej stronie. W katalogu PR3 (albo 4 bo trudno jadnoznacznie okreslic te skale na pasku) a na toolbarze PR2.

Jak wiadomo nie bylu update publicznego PR - tego na toolbarze - od ponad 70 czy nawet 80 dni. Wydaje mi sie, ze w tej chwili zablokowano naliczanie publicznego PR ale Google nadal uzywa tego elementu i go aktualizuje np na potrzeby wlasnego katalogu. Zreszta domyslnie wyniki w katalogu sa ustawianie wlasnie na podstawie PR.

Na pozycje w wynikach wyszukiwania PR tez juz nie ma wplywu. Przynajmniej dla tego co sprawdzalem przed moja strona sa pozycje o PR nizszym niz moja witryna.

Byc moze postanowiono skonczyc z publicznym PR i zostawic go na takim poziomie jak jest obecnie. Natomiast PR bedzie dalej stosowany (oczywiscie ze zmienionym algorytmem) na wewnetrzne potrzeby wyszukiwarki. A moze za jakis czas bedzie trzesienie ziemi by google ;)

Mam taką samą sytuację. Wczytałem się w necie,że podobno "Toolbar is dead", tzn nie jest już aktualizowany.

To jest bledne stwierdzenie, bo gdyby nie byl aktualizowany to Google nie zmienilby algorytmu sumy kontrolnej do pageranku, a wlasnie ostatnio to zrobili, wiec napewno planuja aktualizacje.

Może ja się mylę, ale co sądzicie o tym, że będzie skala od 0 do 20?

Myśle, że dla G wytarcza skala od 0 do 10.

My widzimy tylko liczby całkowite (dodam, że w szkołach skala od 1 do 6 jest wystarczająca), więc skala od 0 do 10 jest raczej dla nas wystarczająca.

Dla potrzeb googla - dla niego PR nie jest liczbą całkowita tylko rzeczywistą, więc dla niego skala od 0 do 10 z klikoma cyframi po przecinku zapewne wystarcza do ustlaenia rankingu.

P.S. uprzedziłes mnie Michał.... :)

Live Free or Die

Myśle, że dla G wytarcza skala od 0 do 10.

male sprostowanie.

Dla G pagerank wszystkich stron w indeksie jest rowny 1, wiec ten na toolbarze jest skala prawdziwego.

Cytat z orginalnej pracy tworcow google, ktora jest w calosci tu

We assume page A has pages T1...Tn which point to it (i.e., are citations). The parameter d is a damping factor which can be set between 0 and 1. We usually set d to 0.85. There are more details about d in the next section. Also C(A) is defined as the number of links going out of page A. The PageRank of a page A is given as follows: 

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn)) 

Note that the PageRanks form a probability distribution over web pages, so the sum of all web pages' PageRanks will be one.

P.S. warto przeczytac ta prace, bo mozna sie wiele nauczyc o dzialaniu google z niej. Fakt, ze od tamtego czasu algorytm sie zmienil, ale zasady pozostaja te same.

Dla G pagerank wszystkich stron w indeksie jest rowny 1, wiec ten na toolbarze jest skala prawdziwego.

Zgadza się.

Ten na toolbarze tak.

Ale zgodnie z wzorem matematycznym:

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn))

wynik działania będzie liczbą rzeczywistą (dlatego, że mamy dzielenie,a nigdzie nie widzę rzutowania na liczbę całkowitą...)

Note that the PageRanks form a probability distribution over web pages, so the sum of all web pages' PageRanks will be one.

Jest jeden, ale dla googla może to być np. 3.9345345, a dla potrzeb toolbara zostaje zaokrąglony do 4....

Chyba, że się myle :)

Live Free or Die

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności