Skocz do zawartości

Onet.pl SA - Pracownik Wyszukiwarki

Setia

Rekomendowane odpowiedzi

Ja np. z Onetem mialem wiele nie porozumien i w sumie coz tak bywa.

Dalej uwazam ze nie sluszynych bo np potrafili mi kasowac domene za naprwde takie bzdury ze nie mozna bylo tego nazwac spamem.

A teraz sama mozliwosc optymalizacji siegnela takiego zenitu ze nie sa wstanie tego juz kontrolowac.

Dzis moge powiedziec ze kazda domena ktora zostala stracona przez onet to pikus w tym co naprawde jest zagrazajacym spamem.

I tutaj zawsze dziwilem sie dlaczego skupiaja sie na pierdolach zamiast kasowac naprawde domeny ktore maja po 10 tys subdomen.

Tak czy tak, ja nie mowie ze ruch z onetu jest najwazniejszy ale z pkt marketingu kazdy sie liczy.

takie poleganie tylko na ruchu z google moze bardzo zle sie zakonczyc.

Np dbajac o rozne domeny i o rozne wyszukiwarki masz pewnosc ze ani wszedzie ci naraz nie poleca ani wszystkie domeny.

Tak wiec moze sie okazac ze chwilowe niedomagania Google zrekompnesuje ci Onet,Wp yahoo czy msn a nawet inne katalogi ktore w sumie wygenerujua jakis tam ruch.

Nie mozna poelgac na jednej wyszukiwarce nawet jak jest ona najstabilniejsza i generuje najwiekszy ruch a szczegolnie gdy generuje najwiekszy ruch.

Napewno Onet poprzez zbyt dziwna polityke wzgledem SEO troszeczke stracil i troszeczke stal sie przypadkowym celem duzych stron.

I ciezko tutaj dzisiaj mowic ze ktos chce spamowac np w Onecie.

Nie

Ktos tworzy duzy site pod google a on nagle indeksuje ci sie w Onecie - onet mysli ze ciebie trachnol a ty np naprawde nie miales w zalozeniu nawet byc w Onecie.

Co do pracy zdalnej - uwazam ze doskonale takie czynnosci mozna wykonywac zdalnie, to nie jest jakas praca wymagajaca bycia na lifie.

Wrecz przeciwnie ta praca zmusza do robienia tego w godzinach mieszanych.

Tak wiec uwazam ze wrecz praca zdalna na tego typu stanowsiku cieszylaby sie wieksza wydajnoscia niz praca od 9 do 17.

Dzisiaj niema rzeczy ktorych nie mozna robic zdalnie w internecie.

Mozna smialopowiedziec ze sprawy firmy internetowej mozna zalatwic bez wychodzenia zdomu.

Np

Zakup serwera, zaplata, nakazanie wysylki serwera do data center, zdalna konfiguracja, twarde resety itp.

Ja bynajmniej nie widze nawet odrobiny przeszkod by praca takiej osoby byla praca zdalna.

Sam kiedys w pewnym miejscu zajmowalem sie moderacja pewnej czesci portalu wykonywalem to zdalnie i tylko kilka osob naprawde wiedzialo ze to robie - sciesle zwiazanych z tego miejsca - jako cenzor mialem takiego nicka ze swiety boze nie pomoze a nikt by sie nie domyslil.

Jak dopadalem sie do moderacji to potrailfem przejechac 5 razy tyle postow co osoba etatowa.

Oczywiscie z tego wzgledu ze robilem to z podzialem na spora ilosc godzin dzieki czemu nie czulem sie taki znudzony tym co robie.

Osoba siedzaca od 9 do 17 po 2 msc czuje sie wypalona ogladaniem tego samego.

Osobiscie mimo ze lubie Google za to co mi przynosi i mimo ze mam wiele uwag wzgledem polskich enginow zawsze bede po stronie naszych portali i im najbardziej zyczylbym sukcesu. Bo chyba jednak wolalbym zdrowa polska konkurencje niz przenoszenie zyskow na zagraniczna firme.

Szkoda tylko ze wlasnie te polskie portale nie docenily odpowiednio wczesnie poslkiej branzy SEO i kazdego z tej branzy traktowaly jak wroga i spamera.

Ale to nie jest tak ze w duze firmie wszystko moze byc zle.

Mimo ze np z szukaj onet nie przepadalismy za SOBA ;-) to znowu z onet domeny nigdy nie mialem problemu i kupilem tyam dziesiatki domen a szczegolnie w chwilach kiedy musieli dobic to jakiejs puli w celu utrzymania poziomu rabatu w NASK - dla nich zysk i dla mnie i obsluga byla GITES.

Co do boksow onetu tez rozdzielalbym to od szukaj i wcale tego nie uzaleznial.

Boksy maja szybko rekacje i naprawde reaguja na to co sie pisze.

Szkoda ze Onet Kontekst ma duze bolaczki i czas reakcji dosc marny.

Tak czy tak - niech kogos zatrudnia - ja na ich miejscu wziolbym kogos zdalnie, pominol jakies umowy z zakazem wykonywania czynnosci konkurencyjnych.

Bo jak pamietam szukalismy pracownika to zglosila sie osoba ktora mowila ze wlasnie odchodzi z onetu ale prace bedzie mogla podjac dopiero po tym okresie.(chyba to byly 3 msc).

Wiec troszke luzniejszej atmofsfery, przyjaznych dzialan i nie jest powiedziane ze onet nie jest wstanie odzyskac userow.

Jako tak silna grupa medialna moga zrobic taka kampanie w TVN czy innych mediach ze szybko odzyskaja swoja moc.

Ale zawsze to lepiej reklamowac swoj produkt niz jak w wypadku interia ogladac reklamy ze wlasnie ich nalezy odwiedzic bo posiadaja najlepsza wyszukiwarke czyli Google.

A ja uwazam ze najbardziej godna uwagi pod wzgledem jakosci jest Yahoo i w nich w przyszlosci widze spora konkurencje dla Google.

Szkoda ze plany Yahoo wzgledem ekspansji na rynek w Polsce z portalem albo sie cofnely albo sa tak malo zdecydowane.

Gdyby Yahoo otworzylo polska wersje portalu mysle ze staloby sie spora konkurnecja dla Wp i Onetu - Interie to chyba by zmiotlo po samym wejsciu na rynek polski.

Ale ja sie rozpisalem jak zawsze. ;-)

Kupujesz boksa i automagicznie strona jest w wynikach wyszukiwania już następnego dnia?! :D

99298[/snapback]

Teraz rozumiem, czemu zaraz po zamówieniu wyceny na link sponsorowany znika strona z rankingu B) Łatwiej się zdecydować ;)

Hmm... komu by tu zamówić wycenę... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności