Skocz do zawartości

IP i pozycjonowanie

pkosciej

Rekomendowane odpowiedzi

Takich testów jest trochę w internecie, choćby na seomoz można sobie poczytać. Generalnie - linkujące IP są do tej pory najważniejszym z potwierdzonych czynników wpływających na pozycję domeny w SERP-ach. Nie znaleziono jeszcze niczego co ma większy wpływ, stąd też prawdopodobnie bierze się siła takich narzędzi jak xrummer (linki marne, ale z tysięcy różnych IP). Natomiast tysiące linków z 1 ip nie dają nic (jeśli pochodzą z 1 domeny, łącznie z subdomenami), lub prawie nic (jeśli są to tysiące różnych domen).

A słyszałeś o czymś takim jak hostingi współdzielone?... Masz wpływ na to co stoi obok Ciebie? Nie. Ja to wiem, ty to wiesz i jak myślisz, google o tym nie wie? Z przymrużeniem oka patrzę na propagandę google ale w tym akurat przypadku raczej im wierzę - a twierdzą iż na postrzeganie strony przez nich sąsiedztwo na IP nie ma wpływu. To właściwie jedyne sensowne rozwiązanie, bo inaczej najłatwiejszym sposobem załatwienia konkurencji było by kupowanie kont u tego samego dostawcy i stawianie ponosów i viagr ile wlezie, gdy tylko było by to możliwe.

No właśnie dlatego uważam że IP nie ma żadnego znaczenia i to tylko wymysly niczym nie potwierdzone, mit i żadnych konkretów. Xrummer daje krótkotrwały efekt i polega na na...liu linkami ile wlezie 24 na h, co z tego że z różnych ip. Nikt tutaj nie dał konkretnej odpowiedzi ani dowodu na to że IP ma jakieś znaczenie w/g mnie żadnego.

Dobry zespół jazzowy Warszawa

Świetny zespół jazzowy na bankiet

Moim zdaniem IP ma znaczenie. Czemu?

Ponieważ wydaje mi się, że nienaturalne w skali procentowej są przypadki w których większość linków ze stron prowadzących do pozycjonowanej witryny akurat znajduje się na jednym serwerze. Realne prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest bardzo małe.

Dlatego też, nie tyle grozi nam ukaranie w jakikolwiek sposób lecz ewentualne zignorowanie tego przypadku. Co swoją drogą, dla pozycjonera jest karą ;)

Ot, takie moje zdanie na ten temat... :P

@ guitarman, masz chyba problem z rozróżnieniem znaczenia linkujących IP od IP pozycjonowanego... ;) a bez tego nie chce mi się więcej pisać bo to jak grochem o ściane.

Gdyby IP nie miało by znaczenia to wystarczyło by mieć 1 dedyk i zrobić sobie na nim a z milion linków do siebie. Mniej niż 1 dzień roboty - i pokaż mi fraze na którą to by nie wystarczyło gdyby to było z różnych IP?... A niestety (albo raczej na szczęście) z jednego nie da to kompletnie nic

Tak jak mowi gr3ddy, guitarman nie odrozniasz dwoch kwesti:

1. strony na tym samym IP

2. linki ze stron o roznych IP / tym samym IP

1. To ze strony maja 1 takie samo IP na nic nie wplywa. Np. masz hosting w Home.pl. Tam sa tsiace stron i kazda ma taki sam IP - nie wplywa to w zaden sposob na inne domeny na tym hostingu.

2. IP linkow, czyli stron z ktorych linkujesz do strony ktora pozycjonujesz. Linki powinny pochodzic ze stron o roznych IP, bo wtedy daja najwieksza moc.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

@guitarman

bez obrazy, ale sztukę czytania ze zrozumieniem chyba powinieneś już dawno posiąść.

Stronki mogą sobie stać na tym samym IP, zaplecze też, pod warunkiem że to zaplecze jest dla wielu stron ( tematyczne stronki linkują w gwiazdę), natomiast słabo wypada link z tego samego IP co strona linkowana oraz link z wielu stron o tym samym IP do jednej strony linkowanej.

Reasumując: Stron możesz stawiać na jednym IP ile chcesz. Tu chodzi o to że miliony linków z tego samego IP nie dają więcej niż kilka linków różnych IP.

Systemy bilingowe wody. System ERP Komadres. Firma informatyczna.

Kryptowatuty, rynki finansowe, wiadomości.  Kryptowaluty za darmo - Poradniki.

Zioła. Ziołolecznictwo. Asept czy Octenisept, który wybrać do dezynfekcji ran?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności