Skocz do zawartości

Wycena reklamy na stronie.

treker

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, prowadzę forum związane z elektroniką, konkretnie robotyka - jest to jedyne duże forum tego typu w Polsce. Stwierdziłem, że dużo lepiej wyjdę na samodzielnym szukaniu firm zainteresowanych zakupem reklam. Statystyki nie są oszałamiające, jednak dużym atutem jest unikalność poruszanej tam tematyki.

Przykładowe statystyki za m-c (według GA):

- 312k Odsłon

- 83k Odwiedziny

- 37k UU

Tak jak mówiłem nie są zbyt wysokie, jednak nie ma w internecie niczego lepszego - nie uważam, aby w tej specyficznej tematyce można było liczyć na dużo większy ruch (chociaż z roku na rok są spore postępy np.: o >+60% w statach).

Wycenienie reklamy nie jest łatwe klientami są: firmy jednoosobowe, sklepy elektroniczne o zasięgu lokalnym/krajowym oraz firmy działające na terenie całej europy, więc wiadomo, że każda z nich dysponuje całkiem innymi budżetami.

Jakbyście wycenili 1 000 wyświetleń reklamy (750x150px) w nagłówku strony?

Pozdrawiam,

Damian

To zależy od wielu czynników ile i tak naprawdę musisz sam się wycenić, moim zdaniem na początku sam spróbuj napisać do firm, przedstaw im wiarygodne dane z liczby wejść i jak na tym mogli by skorzystać. Jeżeli chcesz konkurować z elektrodą i dobrze Ci wychodzi to... (taka mała rada :)) podpatrz jak oni się "sprzedają" :)

Polecam ----> Ogród na balkonie <----- polecam

Polecam ----> Katalog firm <---- Polecam

Witam, z elektrodą nie mam zamiaru konkurować - nie ta liga. Zresztą oni sprzedają reklamy przez jakąś agencję związaną z interia.pl Według cennik biorą od 40zł za 1000 wyświetleń, ale wiadomo, że nie mam nawet co patrzeć na takie ceny :)

Reklamy już sprzedaję i wszystko się jakoś kręci, tylko że cenny jednego dnia sobie po prostu wymyśliłem...

Dla mnie wydają się niskie - jednak widząc ceny reklam na innych stronach, to te moje wydają się wręcz żenująco niskie :)

Nie chce tutaj rzucać, aktualnymi cenami, bo część firm mogłaby być niezadowolona.

Nie nalegam też na podanie dokładnej kwoty - zupełnie mi wystarczy jakaś wartość za 1k wyświetleń +/- 50%.

Później się do tej wartości ustosunkuje ;)

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

• 2 tygodnie później...

to też zależy co będziesz wyświetlał

bo bilbord pod logo powiedzmy 5 zł za 1 k wyświetleń a buton czy link pewnie okolice 1~2 zł w bocznej części strony w jakimś menu

choć z drugiej strony linki lepiej moim zdaniem rozliczać na dni tzn 31 dni np. 5 zł

Finanse bez tajemnic. Nie masz rachunku bankowego? Tylko najlepsze konta osobiste dla ciebie lub konto firmowe jeśli prowadzisz działalność gospodarczą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności