Skocz do zawartości

Pamiętajcie - od 1 stycznie 23% VATU

zuymen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

... i żeby tylko o tyle wzrosły koszty uslug :) to byłoby super ... styczen będzie czasem macanek ... ceny w Katach poleca w gore na pewno.

edit: własnie pozmieniałem opisy na sympatyczne netto + vat ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zmieńcie sobie informacje o cenach w katalogach i innych stronach używających na przykład płatności płatności SMS z np. 1,22zł na 1,23

Ja tym razem w ogóle nie będę już podawał ceny brutto tylko cena netto + VAT np. 1zł + VAT - tak na wypadek gdyby naszym kochanym rządzącym wpadł do głowy za rok pomysł ponownej podwyżki. Kuźwa żeby oni wiedzieli ile to roboty z katami/sklepami... :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Katalogi to pikuś - Pan Pikuś!.

Jak ktoś ma kilka większych punktów handlowych i musi przeprogramować kasy tak by otworzyć po nowym roku do tego stawek jest więcej bo nie wszystkie ulegają zmianie to dopiero ma masakrę.

I nie otworzysz firmy w Anglii.

Więc ja bym aż tak nie płakał z tymi katalogami.

General Dept i co z tego, że nie będziesz podawał brutto. I tak masz obowiązek podania stawki Vat np. 1 zł + 22Vat , 23 itp

Więc jakby fakt podania ceny netto nie uchroni Ciebie od konieczności podania wysokości podatku VAT.

:)

Podawanie samej ceny netto jest sprzeczne z prawem, nawet jak sie napisze +vat. W ofercie musi byc podana cena brutto, a to czy jest netto to juz kogos wlasna sprawa. Wynika to bodajzer z ustawy o swobodzie dzialalnosci gospodarczej. Jak ktos podaje sama cene netto to moze byc ukarany - co ciekawe jest to bardzo czesta praktyka wsrod firm hostingowych.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Podawanie samej ceny netto jest sprzeczne z prawem, nawet jak sie napisze +vat. W ofercie musi byc podana cena brutto, a to czy jest netto to juz kogos wlasna sprawa. Wynika to bodajzer z ustawy o swobodzie dzialalnosci gospodarczej. Jak ktos podaje sama cene netto to moze byc ukarany - co ciekawe jest to bardzo czesta praktyka wsrod firm hostingowych.

Nie mam obowiązku podawać ceny brutto.

Jednak jeżeli podając cenę nie zaznaczymy, że cena jest ceną netto + wskazany podatek VAT to przyjmuje się, że jest to cena brutto. Tak przynajmniej wynika z ustawy.

Wskaż ustawę, która może ukarać kogoś kto podaje 1 zł netto + *VAT - stawka podatku VAT wynosi 22%. Bo dla mnie to nowość i przy każdym SMS premium tak jest. Znam jedynie taką ustawę jak wskazałem wyżej o tym, że przyjmuje się ceny jako brutto o ile nie zostało wskazane, że jest to netto i stawka VAT.

Narzekacie i narzekacie... w ogóle w tym rządzie to sami idioci! wzięliby i dodrukowali pieniędzy i byłoby po problemie! ehh... niestety, jakoś od dna trzeba się odbić.

Jestem właścicielem SEMURAI - agencja SEO oraz właścicielem VRnews.pl - wirtualna rzeczywistość

mam wiele umów w pracy ktore zawierają dopisek "plus nalezny podatek VAT" - i żadna kontrola tego nei kwestionowała (duża instytucja finansowa :) )

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zgred a czemu miała kwestionować.

Jednak tak jak napisałem wyżej, jeżeli klientowi podajemy np. musi Pan zapłacić 199 zł i nie dodajemy informacji netto to w każdej umowie przyjmowane jest jako brutto.

Zuymen nie mogą dodrukować bo na papier nie mają. :D

A tak Świątecznie to ta piosenka chyba powinna być hymnem narzekających pozycjonerów czy tam webmasterów zasiedziałych za komputerem narzekających w komentarzach zamiast ruszyć pupę do pracy.

Sorki to nie ta ustawa, co podalem, ale obowiazek taki jest. Bodajze chodzi chyba o ustawe o cenach (nie mam czasu teraz sprawdzic). Mozliwe, ze jest to gdzies sprecyzowane, kto dokladnie (przy jakiej dzialanosci) ma podawac. Kare moze nalozyc Urzad Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

Tutaj dwa artykuly z Google jakie na szybko znalazlem:

https://www.e-podatnik.pl/artykul/poradnik_...ene_towaru.html

https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/999...ene_brutto.html

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Mowa jak sądze o sklepach, tam np. masz także obowiązek podać cenę za litry czy kg o ile opakowanie np. jest 330 ml lub 200 g.

Więc powinno być tak wg PIH - jeżeli sprzedajesz Pepsi za 2 zł - puszka 200 ml masz obowiązek podać także cenę za litr w tym wypadku 10 zł - oczywiście może ta cena być mniejsza. Widziałem jednak, że wiele sklepów ma to gdzieś.

W przypadku hostingu podanie cenny netto + wskazana stawka jest wszystko ok.

Więc pewno chodzi o pewne przypadki sprzedaży jak np. sklepik. Lecz w sklepiku po prostu podajesz cenę i przyjmuje się, że jest to cena brutto.

Stawki SMS niestety pójdą w górę,

jednak dla płatności elektronicznych we wszystkich katalogach biorę podwyżkę VAT na siebie.

Ceny brutto się nie zmienią.

Z miesiąca na miesiąc ilość SMSów maleje na rzecz szybkich płatności elektronicznych

Oczywiście, że jest obowiązek podawania ceny wraz z podatkiem od towarów i usług. Znajomość przepisów niektórych aż kole, proszę nie podawać niesprawdzonych informacji na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności