Skocz do zawartości

Pamiętajcie - od 1 stycznie 23% VATU

zuymen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mowa o cennikach różnych usługodawców itp więc nie czepiaj się. Tak, jest to cena brutto ostatniej promocji. A jeśli jest już netto nie łamie żadnych przepisów. Ty za to wprowadzasz w błąd użytkowników.

Polecam ustawę o cenach i wystarczy definicję słowa cena.

cena - wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym.

Mowa o cennikach różnych usługodawców itp więc nie czepiaj się. Tak, jest to cena brutto ostatniej promocji.

Nie czepiam tylko pytam po prostu. Bo np. mając u Was domenę PL i przedłużając ją za 43 brutto jest to całkiem opłacalne - cena w NASK 40 zł netto dla partnerów.

I zgadzam się, że należy podawać cenę brutto dlatego napisałem, że wszelkie podane ceny np w umowie uznaje się za ceny brutto o ile nie zostało napisane, że jest to cena netto i wskazana stawka VAT co jest dopuszczalne.

meganetpolska, napisałeś wcześniej: Nie mam obowiązku podawać ceny brutto. - więc ?

Mam obowiązek podania ceny netto plus stawkę VAT - napisałem także wyżej jak poczytasz, że dotyczy to np. umów. Nie znam ustawy, która nakazuje mi w umowach stosowania cen brutto, co innego w handlu.

Jeżeli znasz taką to wskaż będę wdzięczny i skoryguje swój błąd w przyszłości.

Ja uwazam, ze i tak nie mozna dawac ceny 100 zl + 22% VAT. W ustawie jest wyraznie wskazane, ze cena ma byc brutto, a nie jakies obliczenia. Rownie dobrze mozna by wtedy dac cene taka 60zl + 15% pakowanie + 10% oblsugi serwisowej + 22% VAT. Cena wg. tej ustawy ma zawierac wszystko w sobie, lacznie z podatkami.

Art.1 ustawy o cenach:

1) cena ? wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym,

2) cena jednostkowa towaru (usługi) ? cenę ustaloną za jednostkę określonego towaru (usługi), którego ilość lub liczba jest wyrażona w jednostkach miar, w rozumieniu przepisów o miarach,

edit - art. 12

Art. 12.

1. Towar przeznaczony do sprzedaży detalicznej oznacza się ceną.

2. W miejscach sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się, z zastrzeżeniem ust. 3, ceny jednostkowe towarów i usług w sposób zapewniający prostą i niebudzącą wątpliwości informację o ich wysokości, a w odniesieniu do cen urzędowych ? także o ich rodzaju (cena urzędowa) oraz o przyczynach wprowadzenia obniżek cen.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

meganetpolska, wątek nie dotyczy umów. Również nie widzę określenia, że dotyczy Twoja wypowiedź takowych. Dopiero zgred poniżej Twojej wypowiedzi napisał o umowie i owszem w tej kwestii masz rację.

Nie wiem czy to jasno stwierdza, że podanie ceny np. 100 zł + 22% podatku VAT nie jest podaniem ceny z wszelkimi podatkami.

Dla mnie złamaniem przepisy byłoby podanie ceny 100 zł i wystawienie faktury na 122 zł później informując o tym, że jest to cena netto.

Może nie można podać np. 100 zł netto bo to nie wskazuje ceny końcowej, jednak podanie 100 zł +22%.

Choć w sprzedazy szczególnie sklepowej na pewno jest obowiązek podawania ceny brutto tak samo jak ceny za 1 kg, 1 litr co napisałem wyżej to nie jestem pewien czy tak samo tyczy się to zawieranych umów czy przetargów.

Kiedyś analizowałem taki przetarg był błąd w cenie brutto.

Tzn była podana cena netto + VAT wskazana stawka VAT plus podana cena brutto. Skoro obowiązywała by cena brutto bo taka także była podana a była cena niższą to nie byłoby podstawy do unieważnienia przetargu a jednak został on unieważniony. Choć powoływano sie na oczywisty błąd i takie tam pierdoły. Uważam, że co urzędnik to inna intepretacja i np. podanie ceny netto plus stawka vat to żadna krzywda dla kupującego.

W sklepie spożywczym czy innym to rozumiem kto będzie obliczał podatek każdego produktu.

Nie wiem właściwie jak się ma praktyka do tych przepisów przeglądając ofert np. firm hostingowych. Uokik nie przegląda stron operatorów?.

Hekko więc nie ma co rozciągac tematu, ja na początku napisałem, że inaczej wygląda to np w sklepie, jeden z 1 postów i napisałem przy tym o podawaniu pełnej jednostki.

Np. w hostingu jeżeli ktoś podaje cenę za miesiąc wg tego czego wymaga np. PIH powinien podać także cenę za rok o ile umowa dotyczy roku choć to dziwne ale w przypadku produktów spożywczych tak jest. Jednak osobiście nie widziałem np. ceny neostrady podaje za miesiąc i za cały rok.

Masz wyraznie napisane, ze tak nie wolno robic - "w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług", czyli nie zadne 100 +22%, bo to nie jest uwzglednienie w cenie. Ta ustawa dotyczy wszystkich przedsiebiorcow, czyli jakby tak mozna bylo robic to w sklepie tez by tak mogli zrobic. Jest to wprowadzanie konsumenta w blad. Dziwi mnie, ze np. home.pl takie ceny netto podaje i nawet nie wskazuje stawki Vat.

Taki system jest natomiast m.in. w USA i w Kanadzie, gdzie do ceny dolicza sie podatek lokalny i co jeszcze gorsze nie podaje sie ile on wynosi, a w obrebie nawet jednego miasta moze byc kilka roznych stawek zaleznie od podzialu administracyjnego, wiec nigdy do konca nie wiesz ile zaplacisz jak nei znasz kwot podatku obowiazujacych na danym terenie :)

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Carnagge ale zwróć uwagę, że Hekko czy Zgred potwierdzają, że w umowach jest to dopuszczalne co ja także uważam.

Jeżeli jednak jest tak jak Ty piszesz, to w umowach także powinna być podana cena brutto nie tylko netto plus VAT.

Np. Pozycjonowanie 100 zł netto + 22 VAT (122 zł brutto) - jak rozumiem winno być tak zapisane.

Jednak znam wiele umów zapisanych tylko w taki sposób 100 zł netto + 22% VAT.

Zuymen Ty się chłopie ciesz i po prowizję do administratorów idź. Przyczyniłeś się do wzrostu odsłon i zmiany tematu forum z zabili pejdżporanek, dlaczego coścoślink nie działa a dlaczego coścoślink dwa jest lepsze.

Jakby to ładnie ująć, każdy dostanie awans po nowym roku i będzie miał 500 osób pod sobą tj. będzie przycinał trawnik na cmentarzu.

Więc co się VATem przejmować. :)

meganetpolska - tak umow to faktycznie moze nie dotyczyc, ale to jeszcze trzeba okreslic jakis, bo jak kupuje w sklepie gume do zucia to tez jest umowa.

Mi chodzi o to, ze jest wyraznie napisane, ze w ofertach skierowanych do konsumentow cena ma byc brutto, a taki home.pl na swojej stronie glownej wszedzie ma ceny netto, bez podania nawet stawki vat, dopiero przy samym finalizowaniu zamowienia pojawia sie cena brutto. Uwazam, ze jest to niezgodne z ustawa i mogloby byc zgloszone do UOKiK.

23 trzy to jeszcze pol biedy, gorzej, że podręczniki etc o 8procent w gore gdzie wcześniej było 0. Widocznie ktoś się boi, żeby ludzie nie czytali bo jeszcze coś mądrego wyczytają:). Albo przykładowo dla młodszych to kursy jazdy będą około 1/3 droższe. Wczesniej były zwolnione z podatku teraz od razu zwiększona stawka;]. Więc 23procent + materiały dydaktyczne 8procent wiecej no i benzyna też pojdzie w góre zapewne;].

A jak ktoś pisze, że tylko się narzeka i narzeka to zapłać 46procent a mi daj ponarzekać.To nie socjalizm, że głoszą hasła, że czym więcej się odda Państwu tym lepiej nam będzie. W takim razie toby w UK mieli przerąbane bo dają tylko koło 17%:).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności