Skocz do zawartości

Prolink.pl - chyba już nie działa

Prolink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie zleciłem wypłatę w panelu i się nieźle zdziwiłem. Do wypłaty daję 450 złotych, a wyskakuje mi wiadomość "Wypłata została zgłoszona. Prosimy o przesłanie rachunku zgodnie z poniższym wzorem. Kwota wypłaty: 365.85 PLN" - gdzie mi zjadło prawie stówę? Niech mi to ktoś wyjaśni i na ile mam wystawić rachunek? W regulaminie nie widzę nic na temat płacenia podatku przez prolink w moim imieniu więc o co tu biega? Przyznam szczerze, że się nieźle zdenerwowałem.

@edit

Dobra, przeczytałem wcześniejsze strony tematu i widzę, że sobie vat zaczeli odliczać. Tak więc pozostaje pytanie pytanie ile mam wpisać na rachunku? 365.85?

Swoją drogą świetnie to wszystko wygląda.

Podatek vat: 84,15 zł

Dochodowy 18%: 65.85

Jeżeli dobrze policzyłem dochodowy to pozostaje 300 zł dla mnie, a 150 złotych zniknęło gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie. Państwo kładzie łape na moje pieniądze nie przykładając grosza do ich zarobku, normalnie mnie zaraz coś trafi. Po prostu rewelacja.

admin.banner.jpg

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Cóż będziemy musieli pewnie poczekać do poniedziałku na odpowiedz prolinka. Nie poinformowanie klientów mailem o zmianach pewnie przerodzi się w PRowy koszmar ^^ Generalnie wyszło by że prolink podniósł prowizję dla wydawców nie vatowców do 38 procent. Chyba że źle coś przeliczyłem ;P

Przyjmując że nie ma prowizji zarabiamy 100 zł odejmujemy 20 procent prowizji jest 80 :jezyk1: od tych 80 zabieramy 23 procent(? czy mniej?) czyli 18,4 zł ;P i ze stówki zostaje nam 60+ zł. Bomba ...

To, że państwo żąda danin, nic nie oferując w zamian, a wręcz utrudniając życie nieprecyzyjnymi przepisami, pozwalającymi na dowolną interpretację przez poszczególne urzędy skarbowe, to norma.

To, że od sprzedaży w internecie trzeba odprowadzić VAT, też.

Ale moim zdaniem ostatnia akcja pokazuje jedynie słabą stronę Prolinka, czyli problem na linii BOK/księgowość-osoby decyzyjne.

Bez względu na stwierdzenia typu "Kwestia wypłat vat'u dla osób fizycznych była omawiana już jakiś czas temu", prawdą jest, że Prolink zainteresował się tą sprawą po poście:

Czy takie osoby mogą rozliczać się z systemem jedynie na zasadzie wystawianych faktur? Z moich obliczeń wynika, że rozliczając się w takiej formie z przykładowo zarobionych 100zł po odjęciu vat 18,70zł oraz podatku dochodowego 14,63zł od kwoty netto zostaje jedynie 66,67zł, czyli 33% odprowadzamy w formie daniny do US.

Natomiast osoby fizyczne mogą rozliczać się jako dochód z dzierżawy/wynajmu i odprowadzają jedynie 8,5% z zarobionej kwoty.

My to my, ale osobom z księgowości musiało się nieźle oberwać ;)

Bo dotychczas dublowali VAT w przypadku wypłat dla osób fizycznych i bezvatowców :)

To mi przypomina anegdotę o handlowcu, który co prawda sprzedał towar poniżej kosztów, ale za to w milionach sztuk... :D

---

Nie jestem pewien, ale z przysłowiową ręką w nocniku mogą się kiedyś obudzić osoby fizyczne, które nie tylko sprzedają ale i kupują linki w obrębie serwisu.

Nawet gdy saldo transakcji w serwisie wyniesie zero (czyli całą zarobioną kwotę zainwestujemy w pozycjonowanie własnej strony), to podatek od zarobionej kwoty i tak trzeba zapłacić - mam rację?

Eclipse,

Kryteria ostatnio się nie zmieniały:

- jakościowe treści

- minimum 150 linków przychodzących na podstawie OSE lub PR minimum 1

- serwis nie może być katalogiem / preclem itd

User12,

Tak - zapraszamy do rejestracji.

Ear,

Niestety żyjemy w takim a nie innym Państwie i "daniny" wszyscy musimy płacić. Nie mamy na to żadnego wpływu.

Odnośnie osób kupujących i sprzedających linki - jeśli żadne środki nie są wypłacane przez Wydawcę,

nie ma podatku.

Godfather,

Minimalna kwota wypłaty to 100 pln.

DrNoah,

Ten temat był poruszony jakiś czas temu. Żadne prowizje nie zostały podniesione.

Jest to tylko i wyłącznie temat rozliczania osób fizycznych. Jeśli dla kogoś nie jest

jasny to prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.

Sik,

Na rachunku należy wpisać docelową kwotę wypłaty, czyli w Twoim przypadku to kwota 365,85 pln.

A odnośnie Państwa - niestety jest tak jak jest.

Ear,

(..)

Odnośnie osób kupujących i sprzedających linki - jeśli żadne środki nie są wypłacane przez Wydawcę,

nie ma podatku.

Jeśli firma A sprzeda firmie B towar za 100 zł, a firma B sprzeda firmie A towar za 100 zł, to czy muszą sobie wystawić faktury?

Tak. Nawet w przypadku czystego barteru. Choć podatek wyniesie 0 zł, transakcje należy wykazać.

W przypadku osób fizycznych jest inaczej. Osoba fizyczna może otrzymać fakturę, ale nie ma prawa jej wystawić.

Może co prawda wypisać rachunek/zawrzeć umowę sprzedaży, jednak nie ma prawa bilansowania przychodów i kosztów.

Płaci ewentualny podatek od całości.

Taki mniej więcej punkt widzenia może zaprezentować mój USkarbowy :soczek:

Z tego co zauważyłem, w Prolinku faktury otrzymują jednak nie osoby dokonujące realnego zakupu linków,

a jedynie osoby wpłacające pieniądze.

Z tymi podatkami to niestety prolink gra trochę nie-fair. Jako wydawca, rozliczający się na zasadzie wystawiania faktury powinienem wystawiać fakturę na kwotę netto, natomiast prolink powinien do tej kwoty dodawać i opłacać podatek. Podatek vat zawsze płaci nabywca, w innych systemach tego typu (np. Novem) zawsze rozliczenie jest od kwoty netto od której system płaci podatek. Przypuszczam, że jakby się ktoś uparł znajdzie paragrafy, które prolink łamie swoją dziwną polityką...

No właśnie, w innych systemach, tj. w przywołanym Novem czy np. w AdKontekst VAT jest doliczany przy wypłacie. Ale wierzę, że to po prostu inny sposób rozliczeń i tyle. Osoba kupująca linki widzi cenę od razu całkowitą i nie musi sobie doliczać podatku.

Mi brakuje w systemie sortowania po linkach, które mają problem z emisją. Jak mam kilkadziesiąt tysięcy podstron, to to szukanie trochę trwa. Czasem dostaje od Prolinka informację, że gdzieś link się nie wyświetla i czuję się winny. Tylko, że jak ja mam te wszystkie podstrony sprawdzić? Nawet nie mam jakiejś małej informacji, że jest błąd.

Wystarczyłaby zakładka: "problemy z emisją", gdzie wyświetlałyby się strony, na których występuje problem ze wszystkich domen.

Zajmuję się tworzeniem stron www

Shaun_black,

A w jakim celu chciałbyś mieć takie sortowanie jako Wydawca?

L3oN,

Zaakceptowane ;)

Ear,

Wszystkie osoby wpłacające otrzymują fakturę. Jeśli ktoś nie chce faktury - tworzona jest wewnętrzna faktura na wszystkie tego typu wpłaty. Zatem VAT zawsze jest liczony.

Eclipse,

Gdyby w wyszukiwarce były ceny netto - nie byłoby problemu. Ale jak poczułbyś się jako Reklamodawca, który po wpłaceniu 100 pln za link na stronie głównej dowiaduje się, że musi dopłacić jeszcze 23 pln? Niestety takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Nie jesteśmy siecią afiliacyjną i nasze produkty są nieco inne. Tak czy inaczej działamy na warunkach rynkowych na korzyść klienta. O czym świadczy chociażby poziom prowizji za pozyskanych klientów przez ProLink.

Miela,

Masz rację z problemami z emisją. Pomyślimy nad rozwiązaniem i postaramy się szybko wdrożyć.

Prolink.pl:

Mam pytanko odnośnie czasu akceptacji stron przez administratora. Sporo stron "wisi" mi od zeszłego tygodnia i nic się z nimi nie dzieje ;) Z racji, że dopiero zaczynam współpracę z Prolinkiem, mam pytanie ile średnio trwa akceptacja stron?

Pozdrawiam!

To nie prawda, że przeprowadzki bywają ciężkie i męczące.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności