Skocz do zawartości

Prolink.pl - chyba już nie działa

Prolink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Może się wypowie ktoś z Prolinka oficjalnie nt. tych faktur, bo każdy co innego mówi. Niby było oficjalnie wszem i wobec wiadomo że trzeba wysyłać papierowe, a tu nagle informacja że nie trzeba...?

Z tego co na chwilę obecną jest w regulaminie wychodzi że nadal trzeba, nie widzę tam żadnych zmian odnośnie tej kwestii...

Nie trzeba. Można wysłać drogą elektroniczną, tylko nie może to być skan. Tylko po prostu dokument w Wordzie :)

Dziękuję za rachunek. Dokument przekazałam do księgowości. Jeśli nie jest to skan dokumentu, to wystarczy mailem.

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Sorki, że gitarę zawracam, ale trochę nie ogarniam.

Miałem na koncie ok. 150zł, zleciłem je do wypłaty i komunikat:

"Wypłata została zgłoszona. Prosimy o przesłanie rachunku zgodnie z poniższym wzorem. Kwota wypłaty: 121.5 PLN"

Teraz zająłem się wypełnianiem rachunku (osoba fizyczna), dokładnie to tego podanego wzoru, tylko, że mam problem, bo nie wiem jaką kwotę jako "Cena" i "Wartość" podać, czy tą mniejszą, czy te ok 150zł które zlecałem. A co wpisać jako "Osoba upoważniona do odbioru"?

"Zgodnie z obowiązującymi przepisami, obowiązek rozliczania podatku dochodowego spoczywa na wydawcy. Dochód ze sprzedaży reklam na serwisie wydawcy jest rozliczany w ramach działalności gospodarczej, albo jako dochód „z najmu lub dzierżawy”. Osoby nie prowadzące działalności gospodarczej rozliczają się ze sprzedaży powierzchni reklamowej raz do roku jeżeli zarobiona suma nie przekroczy kwoty wolnej od podatku (w tym roku jest to 3091,00zł). Po przekroczeniu tej kwoty wydawca musi odprowadzać podatek do 20 dnia następnego miesiąca za każdym razem kiedy wypłaca pieniądze. Może też ustalić ze swoim Urzędem Skarbowym, że będzie odprowadzać podatek co kwartał. Odpowiedni PIT wydawcy wypełniają na początku następnego roku i składają do US razem ze swoim zwykłym, corocznym zeznaniem podatkowym."

Bo w Prolinku dziwnym i magicznym sposobem osoby fizyczne płacą VAT od przychodu...

To tak jak by CI szef w pracy do dochodowego jeszcze VAT doliczył...

W normalnych PP (tj. np. Novem) operuje się na kwotach netto, jeśli zarobisz 100 zł jako osoba fizyczna to po prostu tyle otrzymujesz, a jeśli jako firma będąca płatnikiem VAT wystawiasz F.VAT na kwotę powiększoną o ten że podatek czyli 123 zł. Ponieważ w wielkim skrócie i na chłopski rozum VAT jest podatkiem, który ma zapłacić strona kupująca, która (ale tylko w przypadku gdy jest płatnikiem VAT) go sobie odlicza, bo płatnik VAT, nie płaci VAT (odlicza) od swoich zakupów (kosztów).

Znowu coś sie zwiesiło, bo nienalicza zarobków. Wy też tak macie?

Potwierdzam, ostatnie 24h: 0,00 zł

Dokładnie tak jak wyżej na wszystkich moich kontach prolink 0 zł - pierwszy raz taka sytuacja jest o tak późnej porze (za mojej bytnoścu na prolinku), bo już się zdarzały opóźnienia do popołudnia w naliczaniu.

Skrzętnie zanotowałem aktualną kwotę i jak prolink nie naliczy automatycznie to będę wnioskował o wyrównanie braków w/g średnich stawek z ostatnich dni.

To czytałem, tylko nie rozumiem jednego, że ze 150zł robi się 120zł, a z tych 120zł zostanie jeszcze mniej jak zapłacę od tego podatek.

Myślałem, że jak zlecam 150zł, to dostaję te 150zł i od tej kwoty odprowadzam podatek

Tak jest gdzy masz działalność gospodarczą Rambo - dostajesz pełną kwotę, a potem sam odprwadzasz podatek, dziwię się tylko jak jest z VAT dla osób nie mająch działalności bo ja wystawiam rachunek ( nie fakturę VAT) i dostaje pełną kwotę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności