Skocz do zawartości

Prolink.pl - chyba już nie działa

Prolink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

W momencie, gdy zaczęli pobierać od osób fizycznych dodatkowo te 23% od wypłaty, przepisy podatkowe się nie zmieniły wobec czego nie byłbym taki pewny, gdzie jest ta kwota i czy rzeczywiście muszą ją pobierać skoro wcześniej tego nie czynili.

tak, popełnili na początku błąd jako nowicjusze tylko brakło im jaj żeby się przyznać

jeżeli działamy powiedzmy w firmie novem

tam masz za jakiegoś leada 20 zł

Ty jako osoba fizyczna dostaniesz 20 zł minu podatek (chyba, nie znam się)

ja prowadząc działalność wystawiam f-vat na 20 zł plus VAT

finalny zarobek jest dla nas podobny

w Prolinku ktoś zapomniał o tym Vacie i się zrobił bałagan a potem jak napisałem brakło komuś jaj żeby się przyznać do błędu i tyle w temacie oszustwa prolinka

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

nie dostaje mniej, tylko kwotę podają brutto kiedyś już w tym wątku to tłumaczyłem

sprzedajesz 200 linków po 0,37 (czy ile tam kosztuje teraz) i masz przychód 74 zł

ja wystawiam fakturę na 74 zł, w tym jest 14 zł VAT, który ja muszę odprowadzić i od 60 zł zapłacić dochodowy

Ty masz pokazane 60 zł minus podatek dochodowy

żeby rozwiązać to ostatecznie, ile dostajesz z najtańszy link?

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Jeśli link dla Kupującego kosztuje 5 PLN to Ty otrzymasz z Prolinka 3,70zł (-10%prowizji przy sprzedaży linka i przy wypłacie środków jeszcze -23%vat), ale od tego jeszcze będziesz musiał zapłacić 18% podatku czyli realnie zostanie Ci 3,14 z 5 zł.

Czyli sam prolink zabiera Ci ok. 26,1% ale ogólnie tracisz ok. 37% (z podatkiem).

@Bart.

Twoje wyliczenia są już przeterminowane. Jakiś czas temu nienasycony Prolink oprócz tego że zagarnął 5% naszych linków za darmo i jeszcze nadal te zabrane linki są oznaczone jako płatne to podwyższył również prowizję.

Przytaczając Twój przykład, jeżeli pozycjoner kupuje i płaci za link 5zł to my dostajemy z tego dokładnie 3,33zł (33,3% pobierane jest od kwoty która zapłacił pozycjoner).

Kwota 3,33zł zostaje teraz pomniejszona do 2,71zł (VAT - osobie fizycznej odciąga to Prolink i odprowadza do skarbówki, firmy same się z tego rozliczają).

Następnie od 2,71zł trzeba zapłacić podatek dochodowy, więc ostatecznie zostaje nam 2,29zł, czyli ok. 46% ze sprzedanego linka.

Jak kupujący płaci za link 5zł , to my mamy z tego 3,33zł, to daje zabraną prowizję w wysokości 33,3%.

Na podstawie czego to piszesz? Z tego co pamiętam, to w regulaminie była mowa o 10%, dodatkowo zabraniu 5% miejsca reklamowego za friko, odliczaniu vatu 23% i no i dochodowego 18%. A Ty jeszcze dobijasz tym, że jest 33,3% a nie 10% :)

U mnie na cztery serwisy dodane do prolinka, dla dwóch w giełdzie linków wyświetla się tylko strona główna.

Przez co sprzedaż jest mierna a nawet gorzej.

Zgłaszałem to już wielokrotnie panu Kasper. Wyjaśnianie trwa już prawie rok a efektów nie ma. Poczekamy, zobaczymy co będzie.

Drugim poważnym problemem przy wspólpracy z prolink jest emisja linków za darmo. Wg regulaminu ma to być 5% powierzchni reklamowej.

A na przykładzie jednego serwisu sprawdziłem, że za emitowane linki powinienem mieć zapłacone 54 zł na miesiąc a prolink płaci 16 zł.

Wynika z tego że darmowych linków jest prawie trzykrotnie więcej niż tych za które mam płacone.

Też tak macie?

Zapraszam na forum Kia wszystkich posiadaczy samochodów Kia

Portal spawalnictwo, giełda spawalnicza,forum spawalnicze

Fanklub Kia dla miłośników marki Kia

Jak kupujący płaci za link 5zł , to my mamy z tego 3,33zł, to daje zabraną prowizję w wysokości 33,3%.

Na podstawie czego to piszesz? Z tego co pamiętam, to w regulaminie była mowa o 10%, dodatkowo zabraniu 5% miejsca reklamowego za friko, odliczaniu vatu 23% i no i dochodowego 18%. A Ty jeszcze dobijasz tym, że jest 33,3% a nie 10% :)

Piszę to na podstawie własnych doświadczeń i sprzedanych linków.

Mój link w wyszukiwarce pozycjoner kupuje za 6zł:

wysz.jpg

A ja dostaję za niego 4zł

linkqp.jpg

więc 33,3% pobiera Prolink.

A na przykładzie jednego serwisu sprawdziłem, że za emitowane linki powinienem mieć zapłacone 54 zł na miesiąc a prolink płaci 16 zł.

Wynika z tego że darmowych linków jest prawie trzykrotnie więcej niż tych za które mam płacone

Ale to nie wyklucza:

Drugim poważnym problemem przy wspólpracy z prolink jest emisja linków za darmo. Wg regulaminu ma to być 5% powierzchni reklamowej.

Zaakceptowałeś regulamin, więc najnormalniej w świecie się na to godzisz. A użytkownicy ich nauczyli, ze mogą robić co im się podoba...

Zaakceptowałeś regulamin, więc najnormalniej w świecie się na to godzisz.

Zgodził bym się jakby na 95 sprzedanych linków płatynych emitowali mi 5 darmowych i dodatkowa prowizja prolinka wynosiła by 5% moich zarobków, czyli ja zarabiam na serwisie 16 zł na miesiąc to prolink 0,8 gr. I to by było wtedy 5%. A nie że ja zarabiam 16 zł i dodatkowo emituję darmowe linki za prawie 40 zł.

Zapraszam na forum Kia wszystkich posiadaczy samochodów Kia

Portal spawalnictwo, giełda spawalnicza,forum spawalnicze

Fanklub Kia dla miłośników marki Kia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności