Skocz do zawartości

Prolink.pl - chyba już nie działa

Prolink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Zaakceptowałeś regulamin, więc najnormalniej w świecie się na to godzisz.

Zgodził bym się jakby na 95 sprzedanych linków płatynych emitowali mi 5 darmowych i dodatkowa prowizja prolinka wynosiła by 5% moich zarobków, czyli ja zarabiam na serwisie 16 zł na miesiąc to prolink 0,8 gr. I to by było wtedy 5%. A nie że ja zarabiam 16 zł i dodatkowo emituję darmowe linki za prawie 40 zł.

Akceptując regulamin i dodając stronę do systemu zgadzasz się na te warunki. Koniec kropka. Ja nie mówię, że ich działania są OK, tym bardziej nie bronie. Jedynie zauważam, że golą wydawców aż miło, a ci co robią? Ano popłaczą na forum, a i tak dodadzą swoje strony...

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Może zróbmy akcję jak na Wykopie ze zbożem, tylko zmieńmy warunki. Np. usuwamy hurtowo konta ;-)

Jasne - i 1.5 k zł na miesiąc psu pod ogon :)

Warunki dyktuja i to takie jakie chcą, ale tez dają dobrze zarobić. Więc dosyć użalania tylko dodwać jakościowe strony - bo z tego jest realna kasa.

Jeśli link dla Kupującego kosztuje 5 PLN to Ty otrzymasz z Prolinka 3,70zł (-10%prowizji przy sprzedaży linka i przy wypłacie środków jeszcze -23%vat), ale od tego jeszcze będziesz musiał zapłacić 18% podatku czyli realnie zostanie Ci 3,14 z 5 zł.

Czyli sam prolink zabiera Ci ok. 26,1% ale ogólnie tracisz ok. 37% (z podatkiem).

@Bart.

Twoje wyliczenia są już przeterminowane. Jakiś czas temu nienasycony Prolink oprócz tego że zagarnął 5% naszych linków za darmo i jeszcze nadal te zabrane linki są oznaczone jako płatne to podwyższył również prowizję.

Przytaczając Twój przykład, jeżeli pozycjoner kupuje i płaci za link 5zł to my dostajemy z tego dokładnie 3,33zł (33,3% pobierane jest od kwoty która zapłacił pozycjoner).

Kwota 3,33zł zostaje teraz pomniejszona do 2,71zł (VAT - osobie fizycznej odciąga to Prolink i odprowadza do skarbówki, firmy same się z tego rozliczają).

Następnie od 2,71zł trzeba zapłacić podatek dochodowy, więc ostatecznie zostaje nam 2,29zł, czyli ok. 46% ze sprzedanego linka.

Jeżeli nie jestem vatowcem (mieć firme nie znaczy rozliczać VAT) lub jestem os. fizyczną , VATu nie ma, więc co niby prolink odprowadza do skarbówki za użytkownika? Po prostu ich prowizja jest większa o te 23%, ot cała prawda.

Ja obecnie na piechote policzyłem, że dostaje codziennie o ponad połowę mniej, niż powinienem, na pytanie o błąd dostałem odpowiedź i zapewnienia, ze wszystko jest ok a ta różnica to zapewne te 5% ich reklam. Kontynuuje z nimi ten wątek, i poprosiłem o wskazanie tych darmowych linków, zobaczymy co powiedzą jutro. Bo przecież może być tak, że prolink sprzeda linki na mojej stronie i wszystkie zaliczy do tej swojej puli 5%, a dla mnie nie skapnie z tego nic. Poza tym, w swoim regulaminie piszą, że linki z tej puli mają być oznaczone jako darmowe. Sami więc nie stosują się do swoich zasad.a

Trzecia rzecz, co jest już ostrym niedociągnięciem prolinka, mogę usunąć skrypt ze strony, a kasa wciąż będzie naliczana na konto jakby nigdy nic, w ten sposób zapewne naciąga się pozycjonerów na wielkie sumy.

Wiele osób narzeka i wylewa żale na forum. Fajnie, że jest coś takiego jak prolink i można na tym zarobić, ale wymagać przejrzystości zasad - to nic złego. Była niedawno akcja z nc plus na facebooku, może prolink potrzebuje właśnie takiego kopa żeby dojrzeć do prowadzenia uczciwych interesów.

Tanie ogłoszenia motoryzacyjne w otomoto

Jeżeli nie jestem vatowcem (mieć firme nie znaczy rozliczać VAT) lub jestem os. fizyczną , VATu nie ma, więc co niby prolink odprowadza do skarbówki za użytkownika? Po prostu ich prowizja jest większa o te 23%, ot cała prawda.

Było uważać na lekcjach :D

A jak kupisz tekst (wpłacisz kasę, ale to inna historia) i poprosisz o fakturę, to będzie VAT 23 na fakturze?

Było uważać na lekcjach :D

A jak kupisz tekst (wpłacisz kasę, ale to inna historia) i poprosisz o fakturę, to będzie VAT 23 na fakturze?

Nie zrozumiałeś. Nie każda cena ma w sobie podatek VAT. Nie każdy przedsiębiorca wystawia faktury VAT, może wystawiać rachunki, wtedy ostateczna cena nie zawiera tego podatku, zakładając działąlność gosp. każdy domyslnie jest zwolniony z rozliczania VATU, nie ma prawa wystawiać faktur VAT, aby to robić należy złożyć odpowiednie pismo w US. Przykład vatowiec sprzeda za 123zł, nievatowiec ta samą rzecz za 100zł, w ostatecznym rozrachunku ich przychód jest jednak ten sam (100zł). Po co więc VAT, trzeba by się już zagłebiać, ale nie o tym jest temat.

Wedle Pana Łukasza Żukowskiego z Prolinka obecnie prowizja wynosi 20%.

Tylko czy Pan Łukasz z Prolinka dopowiedział że te 20% pobierają zarówno od wydawcy jak i od osoby która kupuje link? Zapewne nie.

Takie rozumowanie jakie stosuje Prolink jest tylko po to aby ukryć realną wysokość prowizji.

Na poprzenim przykładzie który pokazywałem na foto, to niby ja określam że cena linka wynosi 5zł i teraz Prolink dolicza 20% do tego linka i w wyszukiwarce kosztuje on 6zł, ale jednocześnie od ceny którą ustaliłem, czyli 5zł pobiera kolejne 20% i zostaje 4zł. A więc w sumie z 6zł za które link jest kupowany dostajemy 4zł, czyli całkowita prowizja od ceny zakupu to 33,3%.

Z regulaminem, to już dawno puściłem go do UOKiK w celu sprawdzenia, czy nie narusza zbiorowych interesów klientów. Jeżeli tak będzie, Prolink oberwie taką karą, że się szybko nie pozbiera. Niestety do tej pory czekam na odpowiedź, jak ją otrzymam, to się podzielę;-).

A propos bałaganu z Vatem, to chyba po początkowych działaniach ktoś się obudził, że zarobione środki można użyć do zakupów (zapewne wykazywali obrót od środków wpłaconych a nie także tych, za które ktoś kupił linki). Lepiej zirytować użytkowników niż skarbówkę? ;)

I tak źle, i tak niedobrze ;)

Miałam tylko parę niedużych stron wstawionych w systemie, zirytowana nienaprawianiem błędów w naliczaniu pieniędzy zostawiłam dwie. I nagle wartość zgromadzonych środków spadła po ich usunięciu :D

Normalnie aż się cieszę na kolejną wymianę maili...

Z regulaminem, to już dawno puściłem go do UOKiK w celu sprawdzenia, czy nie narusza zbiorowych interesów klientów. Jeżeli tak będzie, Prolink oberwie taką karą, że się szybko nie pozbiera. Niestety do tej pory czekam na odpowiedź, jak ją otrzymam, to się podzielę;-).

No to mnie uprzedziłeś, wczoraj przeglądałem stronę UOKiK i szukałem informacji, jak wysłać takie zgłoszenie. Być może szykuje się kolejna podwyżka prowizji o 10%;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności