Skocz do zawartości

Prolink.pl - chyba już nie działa

Prolink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Bo taki bori79 i mu podobni lubią oddawać 30% wartości sprzedanych linków i 5% powierzchni w swoim serwisie pod cudze linki za darmo. Ok. Mi nic do tego. Nie korzystam z żadnego z tych systemów. Te jęki uciemiężonych dusz tylko mnie tutaj sprowadziły. Niech wyją dalej.

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie jestem zwolennikiem prolinka, ale nie wiem skąd te 30% to raz.

Dwa wolę oddać 50% od konkretniej kwoty niże 5% od niczego.

Linkolo się nie liczy na rynku nie dlatego że ludzie nie dodają tam stron tylko dlatego że nie ma kupujących linki.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Prowizja od sprzedaży linków wynosi obecnie ponad 30%

Info o prowizji wziąłem od innego użytkownika. Jak jest inna, to przepraszam za wprowadzanie w błąd. A jeśli ktoś się nie zorientował, to moja krytyka nie była wymierzona w Prolink, tylko w narzekaczy, którzy i tak nie podejmą żadnych kroków, aby cokolwiek zmienić. EOT.

Prowizja od sprzedaży linków wynosi obecnie ponad 30%

Info o prowizji wziąłem od innego użytkownika. Jak jest inna, to przepraszam za wprowadzanie w błąd.

Nikogo nie wprowadzasz w błąd, ja podałem wartość prowizji, więc żebym nie był gołosłowny podaję to na przykładzie:

za link który pozycjoner kupuje przykładowo za 44 grosze wydawca dostaje 30 groszy, więc serwis ma 14 groszy

14 gr / 44 gr * 100% = 31,8%

Tylko nie dajcie się zwieść kolejnemu chytremu zabiegowi prolinka, który niby część prowizji pobiera od pozycjonera, część od wydawcy - całkowita prowizja od sprzedanych linków jest taka jaką podałem.

Nikogo nie wprowadzasz w błąd, ja podałem wartość prowizji, więc żebym nie był gołosłowny podaję to na przykładzie:

Prolink sprzedaje linki po niespełna 36 groszy netto i to powinieneś przyjąć do wyliczeń.

Wliczasz VAT do ich prowizji.

haha linkolo - od poł roku w systemie 6 stron z pr3 i bardzo duża ilościa stron z dobrym contententem - i zarobiłem na nich i 70 zł - hahahah przez pół roku.

Ha ha. Większość myśli tak jak ty. Ha ha. Dadzą sie doić dalej w prolinku. Ha ha. Nie przejdą do linkolo nigdy, bo lubią być dojeni. Ha ha. Będą dalej tylko narzekać. Ha ha. I dlatego linkolo będzie miało wydawców i tym samym chętnych na linki.

Dojeni :) w prolinku mam przez 1 dzień tyle co w linkolo za poł roku a rocznie ponad 20 k już na rękę (po podatku odpisaniu vat itd..)

wiec o czym ty mówisz

Prolink sprzedaje linki po niespełna 36 groszy netto i to powinieneś przyjąć do wyliczeń.

Wliczasz VAT do ich prowizji.

Prowizja prolinka, a więc różnica między ceną kupna linka a kwotą którą otrzymują wydawcy to jak podawałem ponad 30%, a że jest to kwota brutto to się zgadza, tylko ja jako wydawca też zarabiam brutto, więc tak samo od swoich zarobków muszę odprowadzić ten podatek.

Źle rozumiesz to brutto. W tej cenie zawarty jest VAT. Ich prowizja wynosi około 23%

(kiedyś liczyłem, o ile dobrze pamiętam) ze sprzedaży, a że kpinę robią z 5% linków to inna sprawa.

To nie wiem jak Ty to rozumiesz i jak liczysz. Dla mnie wyliczenie to proste rozlicznie osoby prowadzącej działalność (przychód/koszt).

Na podanym przykładzie: sprzedają pozycjenorowi link to mają 44 grosze przychodu (brutto), wydawca wystawia fv na 30 grosze (brutto) to mają koszt, więc zysk to 44 grosze - 30 groszy (przychód - koszt) = 14 groszy brutto.

Kpina z dodatkowej prowizji w postaci 5% linków jest, bo nie widziałem nigdzie indziej systemu pobierającego podwójną prowizję w takiej ilości. I nikt tu nie żali się, że zarabia się więcej niż gdzie indziej bo jest rzeczywiście prawda ale na to, że z powodu braku realnej konkurencji system podwyższył swoje prowizje to takich rozmiarów i do tego nie ma przejrzystości w "zabieranych" darmowych linkach.

Niedługo po ogłoszeniu nowych warunków przyjmowania serwisów do systemu pewne rzeczy się zmienią. Jak już wiedzie PR nie będzie już aktualizowany

Czy Prolink mógłby okreslić konkretniejszy termin??

To nie wiem jak Ty to rozumiesz i jak liczysz. Dla mnie wyliczenie to proste rozlicznie osoby prowadzącej działalność (przychód/koszt).

Policz tak. Dochód ich netto i podziel przez sprzedaż brutto i to razy 100% i będziesz miał realną ich prowizję, a właściwie marżę w tym wypadku można mówić.

Czyli.

Oni sprzedają 100 linków za 44 zł

Wydawcy płacą za emisję 31 zł

Zostaje im 13 zł w tym VAT wynosi około 2,5 zł, czyli ich zysk to 10,5 zł (wyliczenia przybliżone)

To napisałeś prawie dokładnie to samo co ja, tylko wydawcy w tym przykładzie (sprawdzone na własnym przypadku) dostają 30zł, więc ich zysk to 14zł brutto, od czego odprowadzają podatek VAT. To samo dotyczy wydawców którzy otrzymują też kwotę brutto i również muszą odprowadzić podatek VAT.

Podobnie działa AdTaily, tam też operuje się na kwotach brutto i oni pobierają 30% od kwoty brutto. Tylko że jest to jedyna prowizja - nie zabierają sobie dodatkowo powierzchni pod swoje wykorzystanie.

Zeszliśmy tym tematem na poboczne tory, to może poczekajmy na te zapowiadane zmiany w prolinku jak na razie w bliżej nieokreślonym terminie.

Bestek,

Zgodnie z Waszymi sugestiami postaramy się oznaczać jakoś linki darmowe. Tak, aby po ich akceptacji byłyo wiadomo które to.

victor1985,

obecne minimalne warunki jakie musi spełniać serwis, aby został przyjęty do Prolink.pl to:

- ilość linków przychodzących na poziomie min. 150

- domena musi posiadać nadany PR

- maksymalna ilość linków wychodzących ze strony to 5

mimik23,

Ciężko jest określić konkretną datę. Wprowadzenie tych zmian wiąże się z przebudową obecnego systemu.

Bart.,

Błąd w dniu jutrzejszym zostanie poprawiony. Dzięki za czujność. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności