Skocz do zawartości

Czy warto indeksować tagi?

superwieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Indeksować czy linkować. Bo jest różnica. Indeksuj podstronę wpisu (choć spingowanie podstrony z tagami też nie jest najgorszym pomysłem), a co do linkowania tagów zdania są podzielone. Ja osobiście nie linkuje. Zależy od wybranej strategii, po prostu. Zakładam, że mówisz z punktu widzenia dodającego wpis, a nie właściciela katalogu :D

Robię ruch w IF.PL - SEO na dużą skalę

Mnie zależy na wejściach na podstronę wpisu. Site mnie nie obchodzi. A przez tagi rozpraszana jest moc katalogu.

Ja bym nie powiedział że rozpraszana - raczej rozprowadzana po podstronach.

Jeśli linki z tagów będą nofollow to wtedy moc będzie tracona.

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

To dobrze słyszałeś.

Ruch z tagów u mnie na katalok.pl nawet przed MayDay'em nigdy nie stanowił jakiegoś rewelacyjnego poziomu.

Sprawdziłem kiedyś w analyticsie i było to jedynie 10%.

Po MayDay'u tego typu nabijanie siteu już kompletnie straciło sens a ruch z tagów spadł praktycznie do 1%.

Usunięcie ich nie spowodowało żadnego dramatu.

Nie wspomnę też ,że przerośnięte listy słów kluczowych czy tagów mogą przypominać upychanie słów kluczowych.

Tagi rozmywają jedynie cenny pagerank, który powinien wędrować do kategorii oraz wpisów. Nie jest prawdą ,że lepiej go rozprowadzają.

Podczas ostatnich korekt PageRanku zauważyłem właśnie ,że bardzo ładnie się teraz sam rozprowadza na kategorie i wpisy.

Nie stanowią też żadnej wartości dla usera. No i może to zbieg okoliczności ale po usunięciu i przekierowaniu tagów puścił mi filtr jakim w czerwcu Googiel poczęstował mnie oraz wiele innych rozpoznawalnych stron np. Gwiazdor, Świstak, Bazarek.pl i wiele innych.

Moja rada? Wywalić tagi w cholerę.

Jedyną unikalną treścią na tagu jest jego tytuł w meta tagu oraz powtarzany kilkakrotnie na podstronie.

Cała reszta to przecież mix wpisów a jeżeli user zaserwuje Ci na prawdę unikalny tag np. "szkolenia dla pracowników służby zdrowia włoszczowa"

to dostajesz niewiele wartą podstronę taga z zajawką owego jednego wpisu. Czyli tworzysz sieć pseudo-kategorii z bardzo podobną do siebie treścią bo przecież na normalnych kategoriach też masz zajawki wpisów.

Takie coś dawało ruch przed maydayem a jeszcze większy ruch 2,3,5 lat temu. To samo tyczy się indeksowania wewnętrznych wyników wyszukiwania czyli tzw. ostatnio wyszukiwane :soczek:. Googiel był po prostu dużo głupszy i już sam pasujący do zapytania tytuł dawał dużo. Obecnie takie tagi nie dają ruchu w ogóle i jeżeli Kaspar będzie miał gorszy dzień a dostanie spam raporta to produkowanie automatem tego typu tagusiów jest sprzeczne z wytycznymi i może zakończyć się filtrem/banem.

Po wywaleniu tagów nie zauważyłem żadnych problemów z indeksacją nowych czy starych wpisów i kategorii. Często widzę nawet kategorie na 4 czy 5 poziomie drzewa, które posiadają PR 2 czy 1 np serwisy mobilne. Czyli wszystko gra i PageRank dociera bez problemów nawet do głebokich mniej podlinkowanych wewnętrznie kategorii i to bez tagusiów :).

Oczywiście każdy może sam przetestować na żywym organizmie. Sam tak robiłem i wiem ,że działało i dawało mniejszy lub większy ruch. Ale niestety do czasu.

Jeżeli masz tag "fotografia ślubna pcim" , "pcimski fotograf ślubny" , "tani fotograf ślubny pcim" i inne wariacje to dostajesz kilka mało różniących się od siebie podstron. Część tagów dubluje się też z normalnymi kategoriami jeżeli tego nie moderujesz, poprawiasz. Co zrobi Googiel w pierwszym momencie? No, być może zaindeksuje wszystko przy pierwszym spotkaniu. Ale gdy przemieli całą stronę to wszystko zaczyna nagle wyparowywać i okazuje się się ,że masz w sitemapie 50k tagów a w indeksie jest raptem 5k z czego ruch jest bardzo mizerny bo mając słabą domenę przy obecnym algorytmie nie masz szans z takim "kątentem" przeskoczyć renomowane bazy firm czy branżowe serwisy. Oraz oczywiście pagerank rozlewa Ci się na te tagi zamiast z większą siła trafiać na właściwe wpisy i kategorie.

Nawet obecnie seok gazeta.pl ma dużą moc ale nie widzę jego tagów wysoko w wynikach serfując sobie po sieci. Gdybym sprawdził 2 lata temu to pewnie by zaśmiecili ładnie wyniki na 2,3 frazowe ogony dzięki mocnej domenie. Obecnie jednak tak słaba treść jak tagi z katalogów są moim zdaniem słusznie pomijane albo dołują w wynikach.

Od czerwca google stało się elektryczne na tagi. Eksperymentowałem z tagami na jednej stronie i moge tylko stwierdzić , że jak się przegnie z za dużą ilością tagów na mocnej stronie to google zakłada jakiś taki dziwny filtr nie filtr , który zabija wyniki ogonów. Wiem, że przed czerwcem takiego typu filtra nigdy nie było i sam nie wiem nawet jak go określić.

Portal informacyjny www.Nowin.pl

Od czerwca google stało się elektryczne na tagi. Eksperymentowałem z tagami na jednej stronie i moge tylko stwierdzić , że jak się przegnie z za dużą ilością tagów na mocnej stronie to google zakłada jakiś taki dziwny filtr nie filtr , który zabija wyniki ogonów. Wiem, że przed czerwcem takiego typu filtra nigdy nie było i sam nie wiem nawet jak go określić.

A w swoim katalogu (rejestracjastron) masz dużo tagów ;)

• 3 miesiące temu...

Było pytanie o tagi ale jakoś wszystko się skupiło na tagach w katalogu.

Na wartościowej stronie (docelowej-pozycjonowanej) myślę nawigację oprzeć o tagi zamiast kategoriach jako mniej elastycznych. Z 2-3 wyrazowej frazy zawsze mogę zrobić taga, z kategorią zaraz wypłyną jakieś problemy - nie mieści się w menu, rozjeżdża, za długie, nie estetyczne etc.

Przy dzisiejszych algorytmach dobry pomysł? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności