Skocz do zawartości

Pytanie Techniczne

Sanchez Spinoza

Rekomendowane odpowiedzi

P.s może znacie kogoś z Bielska-Białej kto teog uczy?

99374[/snapback]

To byś musiał do jakieś szkoły się zapisać albo coś, ale ogólnie region upogi w PHP :( , ale mamy księgarnie.

Dzięki Hellz za radę. A masz na myśli jakąś konkretną pozycję?

bo wiesz, na rynku jest 30 książek z czego 20 nadaje sie do podpałki w kominku a nie do nauki.

99488[/snapback]

I tu polecę Ci Dynamiczne Strony WWW - szybki start, autor bardzo ładnie i z przykładami opisuje cały proces tworzenia stron w php + mysql. Dzięki tej książce można już zrobić niewielki portal.

Pozdrawiam,

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

He? HTML jest jezykiem opisu dokumentow. HyperText Markup Language.

Co nie oznacza ze:

Prostym przykładem języka skryptowego jest sam HTML (xhtml).

gdyż dochodzi tu do póżnej kompilacji a nie wczesnej. Idąc dalej nie ma kodu wynikowego, który powstaje w wyniku kompilacji (czyt. tłumaczenia). Skrypt poprostu wykonywany jest (kompilowany krok po kroku i od razu wykonywany!) przez jakiś silnik (czy to PHP na serwerze czy silnik HTML wbudowany w przeglądarke).

Panowie.. co innego ja wyjaśniam a co innego Wy.

Tworzenie stron (nawet w PHP czy CGI) to nie do konca programowanie o jakim ja pisze. Przykladem programowania o ktorym ja pisze jest np. skrypt forum czy sklepu internetowego, że nie wspomnę o szerszych zastosowaniach. Jesli zamierza docelowo robic takie projekty (czy chocby w nich uczestniczyc) musi zacząć od podstaw a nie od automatow ktore same za niego zrobią to czy tamto (np. pajączek). On musie wiedziec co taki pajączek sp..czył by móc to poprawić i ewentual;nie w rzie potzreby napiosac sam takiego pajączka.

Albo ja jestem niewyspany i nie jaze, albo cos tu jest nie tak. HTML jest jeszcze jednym formatem dokumentow (jak doc, xls), a nie jezykiem skryptowaym. Nie nastepuje tu zadna kompilacja, ani interpretacja kodu. Za pomoca znacznikow jedynie opisujemy dane. To wszystko. Nie ma zadnych innuch operacji.

Tworzenie stron (nawet w PHP czy CGI) to nie do konca programowanie o jakim ja pisze.

Wlasnie dlatego napisalem, zeby rozejzal sie za ksiazkami o programowaniu, a nie o PHP. W tych drugich podaja zwykle gotowce. Z tego nie da sie nauczyc od podstaw kodowania.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

...HTML jest jeszcze jednym formatem dokumentow (jak doc, xls),

100% racji...

Nie nastepuje tu zadna... interpretacja kodu. Za pomoca znacznikow jedynie opisujemy dane. To wszystko.

Idź tym torem dalej... zapis HTML odczytywane jest przez jakis progam, który jednak dokonuje tłumaczenia (kompilacji!) na obraz zrozumiały dla człowieka

Biorąc pod uwagę ograniczenia HTML (brak możliwości wykonywania operacji) nie można go traktować jako typowy język programowania - dlatego napisałem:

Prostym przykładem języka skryptowego jest sam HTML (xhtml).

Reasumując... Masz Elf rację. Moją intencją nie było wpajanie nikomu głupoty że HTML jest językiem oprogramowania (w dosłownym znaczeniu tego słowa) bo HTML nawet nie ma instrukcji warunkowych. Chciałem jedynie zauważyć na prostym przykładzie na czym może polegać programowanie skryptowe (np. w PHP) opierająć się na czymś co User może znać.

Napewno doszło do mojej nadinterpretacji zagadnienia 'język oprogramowania'. Niemniej przyznaj, że pewne cechy jezyka skryptowego co do sposobu zapisu oraz sposobu interpretacji tego zapisu są mniej wiecej podobne jak w HTML - tylko tyle miała znaczyć moja wypowiedź.

Dziekuje za zwrócenie uwagi i upartość w drążeniou tematu... mam jednak nadzieje że wyjaśniłem swe intencje...

Dzięki panowie za każdą radę.

Od jutra zaczynam więc swoją przygodę z PHP :)

Pozdrawiam.

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności