Skocz do zawartości

Czy tępić nieuczciwą konkurencję?

bori79

Rekomendowane odpowiedzi

@slawek22 przesadzasz mocno. Myślę, że całą swoją opinię na temat rozliczeń podatkowych oparłeś na przypadku swojego znajomego ;).

Jeśli w US zapytasz i dostaniesz tylko ustną odpowiedz, to można ją sobie wsadzić głęboko w d... natomiast jak zażądasz wykładni na piśmie, to musisz ją otrzymać i jest ona wiążąca.

Piszesz, że to prawo jest tak skonstruowane, że czyni z ludzi przestępców. Ja natomiast jestem zdania, że to jednak ludzie kombinują i naginają prawo lub do niego się nie stosują i narzekają na to "bezlitosne" by jakoś usprawiedliwić swoje działania.

Nie uważam, by prawo w Polsce było idealne i pewnie długo jeszcze takie nie będzie. Nie znaczy to jednak, że należy nim pogardzać i je omijać. Jaki dajesz bowiem przykład młodym pokoleniom? Wszyscy uczą się tylko narzekać, kombinować i nawet jak doczekamy się już dobrego prawodawstwa, to ludzie nasiąknięci taką paplaniną będą dalej mieli przepisy za złodziejskie.

• Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Marek nie na przypadku czy opinii, tylko tego jak pewne osoby prowadzą firmy. No i na tym jak sam próbowałem się rozliczyć. Byłem 3 razy w skarbówce i 3 razy dostałem zupełnie inną odpowiedź (trzeba płacić, nie trzeba płacić, nie wiem zapytaj prawnika). Pytanie oczywiście takie samo, więc dokładnie o to mi chodzi. To co mówią urzędnicy można sobie w d* wsadzić bo prawo jest tak skomplikowane, że sami nie wiedzą jak je egzekwować.

Gdybyś ty tak prowadził firmę to klienci pomyśleliby, że mają do czynienia z idiotą albo osobą chorą psychiczne (zadajesz to samo pytanie, za każdym razem twierdzi co innego a po cennik odsyła do prawników).

Jak ludzie mają tym prawem nie pogardzać i go nie omijać skoro w urzędach pracują idioci, którzy za każdym razem mają inny pomysł na jego egzekwowanie? Skoro idziesz raz do urzędu i jeden urzędnik ci mówi, że nie musisz płacić 6k podatków a drugi mówi, że musisz... , trzeci twierdzi, że chyba ten drugi się myli, ale lepiej prawnika zapytać. Przecież to nienormalne. To działa na takiej zasadzie, że choćbyś wszystko chciał prowadzić 100% legalnie to zawsze jakiś "zapis" na 176 stronie którejś z 1872 ustaw się znajdzie.

Złodziejskie? Przecież to są gangsterskie przepisy. Całe prawo podatkowe powinno być napisane na 1 stronie A4, tak, żeby każdy mógł to zrozumieć. Bo na chwilę obecną nawet urzędnicy którzy mają to prawo egzekwować go nie rozumieją. Już nie mówiąc o nieścisłościach, ale kiedy urzędnik tak na prawdę tworzy prawo, bo może sobie w odpowiedzi na pytanie napisać co chce, to chyba wiadomo na czym polega wydawanie uzasadnień "po myśli" podatnika.

Tak na marginesie to kraj gdzie każdy US może wydać inną interpretację należałoby zburzyć i zbudować od nowa. To jest patologia w czystej postaci.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Tak na marginesie to kraj gdzie każdy US może wydać inną interpretację należałoby zburzyć i zbudować od nowa. To jest patologia w czystej postaci.

Idąc tym tokiem można by zburzyć wszystkie państwa. Jeśli prawo by nie dawało możliwości interpretacji, to nie byli by potrzebni prawnicy i adwokaci. Znasz taki kraj, w którym ich nie ma?

PS

Erbit, teraz już grzecznie i merytorycznie dyskutujemy ;)

Prawo skarbowe nie powinno dawać ŻADNEJ możliwości interpretacji. Płacisz X% i tyle.

Z resztą to nie ma sensu. Interpretować to sobie można wysokość kary a nie to, czy ktoś popełnił przestępstwo.

to nie byli by potrzebni prawnicy i adwokaci

A co na dzień dzisiejszy robią prawnicy, adwokaci i urzędnicy skarbowi? Jedynie przekładają papiery i niszczą firmy. Powinno się zlikwidować to chore prawo, książki do tego zakopać a urzędy zburzyć i zaorać. Można by na ich miejsce posadzić las.

Po raz pierwszy w 100% sięz Tobą zgodzę slawek22.

mmarek - interpretacja od biedy może być, ale tylko jako precedens. Każda inna jest zupełnie idiotyczna.

Dlaczego w takiej samej sytuacji Kowalski musi zapłacić podatek a Iksiński, który dostał inną interpretację nie musi? To jest chore. Zwłaszcza że interpretację wydaje naczelnik US co już samo w sobie jest kompletnym idiotyzmem.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

....

Dlaczego w takiej samej sytuacji Kowalski musi zapłacić podatek a Iksiński, który dostał inną interpretację nie musi?

I to jest właśnie sedno problemu. US nie powinien dokonywać interpretacji prawa - nawet podatkowego bo rodzi to właśnie taką paranoję jak w cytacie.

Interperetacja interpretacja ale wyrok to wyrok a US nie uznaje wyroku sądu administracyjnego (patrz wysylanie faktur poczta). Jedna firma mogła wysyłac fv a reszta firm w Polsce nie. 6 mc walki w mediach i internecie i laskawie pozwolili nam nie wydawac na poczte (od 1 stycznia.).

Dlaczego w takiej samej sytuacji Kowalski musi zapłacić podatek a Iksiński, który dostał inną interpretację nie musi?

Chyba dobrze wiesz dlaczego, jak w każdej państwowej działalności liczą się 2 rzeczy których nie będę wymieniał :P

Jak miałem na studiach prowadzenie firmy to mówiono nam nawet pod urząd w jakiej dzielnicy miasta należy się zapisać, aby dostawać maksymalnie przyjazne dla podatnika interpretacje, płacić niższe podatki i zminimalizować ryzyko zamknięcia firmy. To tak odnośnie uczciwej konkurencji ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności