Skocz do zawartości

Zaplecze, domeny, kilka pytan..

Piszu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak czytam sobie, ale stron w tematach jest duzo, a ja chwilowo mam łącze 16kbps i cieżko mi cokolwiek znaleźć.. :)

I mam pare pytan...

"pozycjonuje" uzywajac pingoata i starajac sie wstawiac linki na jak najwiekszej ilosci stron.

Załózmy, ze posiadam domene, ktora pokrywa sie z moim slowem kluczowym (szczesciarz, nie?) i na slowo kluczowe jest "wypozycjonowane" w google na 1msc.

i teraz chciałbym "wypozycjonowac" w googlu na inne zapytania (na ktore jeszcze nie pozycjonowalem).

posiadam domene, zblizona, lub nawet taka sama jak te slowa kluczowe, na ktore chce pozycjonowac, i co lepiej zrobic?

na domenie podobnej do mojego slowa kluczowego zalozyc jakis pseudoserwis i linkowac z niego na moj gloowny serwis, a domene pingowac pingoatem?

czy

na domene zalozyc przekierowanie na glowny serwis i pingowac ta domene (bo w koncu i tak kieruje na domene docelowa czyli serwis glowny?)?

czy

jakieś inne propozycje?

od razu mowie, nie posiadam srodkow finansowych, oraz zbyt duzo czasu, bo jestem studentem, w pozycjonowanie staram sie bawic, bo zaciekawil mnie ten temat, a domena jest serwisem organizacji pozyku publicznego, tak wiec finanse wynosza 0pln ;)

Prosiłbym o pomoc, odpowiedzi, ciekawe sugestie :)

Pierwsze pytanie: jak to pozycjonujesz pingując? ;)

Druga kwestia - nie rób przekierowania, a postaw tam zaplecze, wstaw link do pozycjonowanej i dobrze podlinkuj. Jeśli fraza nie jest trudna, to może się okazać, że będziesz miał dwie domeny w topie, zamiast tylko jednej :)

Nie ma to jak skuteczna pozycjonowanie od  mediapremium.pl ?

dlatego napisałem pozycjonuje w cudzysłowiu. Bo wiem, ze pingowanie to w sumie nic nie daje, no ale jest :)

A reszty dopiero się ucze, staram pojac.

Chodzi o to, że domeny, ktore wykupilem, beda wazne tylk rok, nie bede mial zamiaru ich przedluzania, czy wtedy wyniki na glowna domene nie poleca na leb na szyje?

bo mam taka sytuacje.

Mam impreze, ktora nazywa sie zalozmy zjazd. mam o niej strone, wszelkie info, sciaga tam z kilkunastu innych info, jest to glowna.

Ta glowna strone, mam w google, na w miare przyzwoitych pozycjach, na tych frazach co mi zalezy (zalozmy, ze TOP)

i teraz tak, zjazd, jak to zjazd, odbywa sie co roku (taki przyklad) i mam domene, zalozmy zjazd2011, zjazd2012 etc)

I chce z tych domen linkowac na glowna (ofc, rok minie, domena nie potrzebna, czyli nie przedluzam) czy to jest oplacalne?

Czy przy takim działaniu (tracenie linkow co roku) glowna domena nie bedzie mi spadała w wynikach?

Szkoda takich domen. Nie lepiej mieć jedną główną, na niej dobre zaplecze i tworzyć sobie w jej obrębie subdomeny z latami? Nie musisz wtedy za nią płacić, a nie tracisz jej po roku - robisz dodatkową, 2011.domena.pl i zdobywasz nowe linki, ew. robisz z 2010.domena.pl przekierowanie na 2011 :)

wiesz, moze i szkoda, ale jak wykupie domene np. zjazd2011, to mam ja ja, i wtrudniej bedize mnie przeskoczyc w googlach, nie?

A że w wielu firmach daja tam jakas ilosc domen za free, to mozna szalec :>

hmm, az tyle tresci tam chyba nie bedzie, zeby dzielic, na subdomeny, ale się nad tym zastanowie :)

Różne są opinie na temat słów kluczowych w domenie - moim zdaniem dają małego plusika na start. Dobra kombinacja subdomeny i domeny głównej też może dostarczyć słówk kluczowych w adresie. Jeśli dobrze podlinkujesz domenę i nie opłacisz jej to ktoś ją po roku skubnie - wnioski wyciągnij sam :)

Czyli, najlepiej zrobić serwis główny, z newsami, oraz informacjami ogolnymi, np. z organizacji, z zaprzyjaźnionych imprez etc. a pod nazwa rok.zjazd.pl linkowac aktualne informacje na dany rok?

Ogolnie, staram sie o linki w stronach mojej organizacji (glowna PR=5, link bedzie) poza tym pinguje, jak mam czas i chwile, staram sie wrzucac do jakichś katalogow, lub linkowac na forum organizacji.

i teraz problem tych domen.

Bo mam domene zalozmy zjazd2011.pl, i nie widze sensu jej przedluzac na rok 2012 (bo po co, data minela, nie?) i teraz co robic z tymi domenami z data np. 2011? stawiac na nich zaplecze, ktore po roku odleci, czy machać przekierowaniem 301 na strone glowna, lub na strone imprezy na dany rok a domeny z data roczna pingowac pingoatem, plus dodawac do katalogow?

bo ogolnie, to staram sie pingowac na pingoat, plus linki na stronach innych i forach mojej organizacji.

Nie wiem, co jeszcze mógłbym robic, katalogi sa nudne i meczace.. :S

W ogole jakies pomysły?

Może jakis swierzy pogląd na sprawe, kogoś bardziej obeznanego ode mnie? ;D

Czy w ogole te domeny roczne to dobry pomysł?

i teraz problem tych domen.

Bo mam domene zalozmy zjazd2011.pl, i nie widze sensu jej przedluzac na rok 2012 (bo po co, data minela, nie?) i teraz co robic z tymi domenami z data np. 2011? stawiac na nich zaplecze, ktore po roku odleci, czy machać przekierowaniem 301 na strone glowna, lub na strone imprezy na dany rok a domeny z data roczna pingowac pingoatem, plus dodawac do katalogow?

Dlatego kilka osób poradziło Ci już, aby domena główna to był zjazd a rok był subdomeną... A kwestia zaplecze czy 301, to sprawa do zastanaowienia. Osobiście, gdyby domena miała pokaźną ilość dziennych wizyt dałbym 301, w innym przypadku zaplecze, ale to tylko moja opinia.

wielkie dzieki za pomoc ;)

w takim wypadku, bede starał się dalej linkować moją główną domene, na forach i stronach organizacji.. no i chyba bym musiał ogarnąć całą tą zabawe z preclami, no i może jakiś program do linkowania znaleźć darmowy..

jeżeli nie chcę inwestować kasy, jaki najlepszy sposób obrac, żeby byc 1 w wyszukiwarkach?

Frazy sa łatwe, wg. adwords ok. 200.000 wyswietlen na najtrudniejsza :P

w takim wypadku, bede starał się dalej linkować moją główną domene, na forach i stronach organizacji.. no i chyba bym musiał ogarnąć całą tą zabawe z preclami, no i może jakiś program do linkowania znaleźć darmowy..

jeżeli nie chcę inwestować kasy, jaki najlepszy sposób obrac, żeby byc 1 w wyszukiwarkach?

Sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności