Skocz do zawartości

PHP a Google - jak G. "czyta" strony ?

Pikom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Próbowałem odszukać tego typu informację na tym forum, ale jakoś się nie dokopałem. Proszę więc o pomoc osoby lepiej zorientowane w sposobie odczytywania (i oceniania) stron przez Google.

Chodzi mi o wyjasnienie, jaki sposob podawania informacji w obszarze naglowka bedzie lepszy. Zalozmy, ze w przypadku stron wygenerowanych przez PHP moge podac informacje na dwa sposoby - albo w pliku index.php wpisac caly naglowek strony (keywords i inne meta), lub zrobic to w plikach uzywanych do stworzenia wynikowego kodu strony WWW. Na przyklad index.php sklada sie wylacznie z glownej tabeli i includowanych (lub wstawionych przez require) plikow zawierajacych miedzy innymi caly obszar head pliku docelowego.

Przyklad:

<html>

<head>

[...]

</head>

<body>

<table width="750" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">

<tr>

<td><?php require("pliki/naglowek3.htm"); ?></td>

lub drugi przyklad, gdzie head zawarty jest w pliku "start.htm"

<?php require("pliki/start.htm"); ?>

<table width="750" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">

<tr>

<td><?php require("pliki/naglowek3.htm"); ?></td>

Dla mnie osobiscie to drugie rozwiazanie byloby wygodniejsze, ale nie wiem, czy Google nie "ukarze" nizszym PR strony, szczegolnie, jesli pliki zawierajace includowane informacje znajduja sie poza sciezka dostepu dla HTTP. Taki smieszny patent - PHP odczyta ich zawartosc, a przegladarka ich bezposrednio nie odczytamy ;)

I teraz do sedna - jesli Google odczytuje TYLKO zawartosc wynikowej strony wygenerowanej przez PHP to dobrze, nie zauwazy nawet, ze takie cos ma miejsce... Jesli jednak G. jest "cwańsze" i próbuje analizować pochodzenie informacji, to mogą być kłopoty.

Co Wy na to ? Zamieszałem??

Witaj na forum ;)

Roboty czytaja tylko to co widza przegladarki. Skoro php jest wykonywane na serwerze to roboty tego nie widza.

Jezeli masz wiecej podstron to bardzo dobrze jest includeowac sekcje <head>, bo mozesz sobie wtedy wygenerowac osobne meta tagi i tytul na kazda podstrone, zamiast je recznie wpisywac, co w przypadku stron dynamicznych jest czesto niemozliwe.

Prosto powiedziane to moze byc tak:

Roboty widzi to co Ty widzisz, jak otworzysz strone i popatrzysz w zrodlo.

ale nie wiem, czy Google nie "ukarze" nizszym PR strony, szczegolnie, jesli pliki zawierajace includowane informacje znajduja sie poza sciezka dostepu dla HTTP.

PR jest uzalenionu tylko i wylacznie od linkow prowadzacych do i z Twojej strony, wiec sposob w jaki jest generowana strona nie ma na to wplywu.

Zamieszałem??

tak

Google nie będzie cwańsze niż przeglądarka. Jeżeli podglądasz swoje źródła to widzisz tylko wynik includowania i google widzi to identycznie.

Padło tu kilka przykdładów gdzie includowana była cała strona wraz z dodatkową sekcją HEAD - w takim przypadku dostaniesz baty od google.

Budowa szablonowa wymusza includowania albo osobnych plików albo tylko jednego i w odpowiednich miejscach wyciągasz funkcje.

Przeglądnij źródła stron które zainstalowały u siebie webwwebNews. Wszystko opiera się na require i jest najnormalniej widziane w źródle każdego z serwisów.

P.S. Michał byłeś szybszy ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Dzieki za szybkie i wyczerpujace odpowiedzi.

Prosto powiedziane to moze byc tak:

Roboty widzi to co Ty widzisz, jak otworzysz strone i popatrzysz w zrodlo.

Zaniepokoilo mnie tylko to, ze przy analizie przez widexl.com robot wyraznie podal cos takiego:

Meta tags report for: https://wsaib.mir.gdynia.pl/wyklady/pliki/

chociaz do przeanalizowania mial tylko index.php o jeden poziom wyzej... Stad moje pytanie o "szperanie" w includowanych plikach.

Dzieki za porade ;)

Zamieszałem??

tak

Google nie będzie cwańsze niż przeglądarka. Jeżeli podglądasz swoje źródła to widzisz tylko wynik includowania i google widzi to identycznie.

Padło tu kilka przykdładów gdzie includowana była cała strona wraz z dodatkową sekcją HEAD - w takim przypadku dostaniesz baty od google.

Moze nie jest tak zle, pliki includowane nie maja swoich wlasnych sekcji head. W zrodle wynikowego pliku nie ma powtarzajacych sie sekcji. A .htm zostawilem chwilowo na czas nauki bo latwiej mi edytowac ;)

To musi byc jakis blad w kodowaniu, innej mozliwosci nie widze.

Hmmm... mozliwe, bo dopiero sie ucze, ale wydawalo mi sie, ze....

Oooooo kurcze, juz wiem - olsnilo mnie. To przez:

<base href="https://wsaib.mir.gdynia.pl/wyklady/pliki/">

Chyba niepotrzebnie Wam zawracalem glowe....

ale dzieki za pomoc ;)

Jeszcze jedno małe pytanko ;)

...

PR jest uzalenionu tylko i wylacznie od linkow prowadzacych do i z Twojej strony....

czy to nie zbytnie uproszczenie ?

Czy jednak "prawidlowe", w rozumieniu G., przygotowanie opisow, keywords itp nie ma zadnego wplywu na PR ??

hmm, a jednak mam troche watpliwosci. mam pod opieka serwis, ktory oparty jest caly o php, nie ma index.html, ma PR5, istnieje w sieci prawie 3 lata, ale google traktuje go conajmniej dziwnie - nie ma strony po wpisaniu jej adresu w google, ale na pewne slowa kluczowe pojawiaja sie jej podstrony (index.php?action=blabla itd). jesli google widzi tylko wygenerowane przez php zrodlo (co do ktorego na razie nie mam zastrzezen), to czemu tak mnie unika? zaznaczam ze nie mam zadnych noarchive itd.

widze na to dwa sposoby :

- serwis w w ramke 0/100 - swoja droga to sie podobno nazywa 'glebokie maskowanie', jak mowia na prv.pl :D

- wrzucic plik index.html, ktory mialyby widziec boty (tylko pytanie, co zobaczy google, a co uzytkownik - z tego co wiem, kolejnosc rozszezen ustawia sie w apache'u i google sam z siebie chyba nie chyci .html jesli nie bedzie do niego linka)

"i can handle it without linking :)"

nie ma strony po wpisaniu jej adresu w google, ale na pewne slowa kluczowe pojawiaja sie jej podstrony (index.php?action=blabla itd).

to jest dziwne, ale czy napewno masz linki prowadzace do strony glownej?

serwis w w ramke 0/100 - swoja droga to sie podobno nazywa 'glebokie maskowanie', jak mowia na prv.pl

Jakby tego nie nazywali, to i tak jest ramka, wiec trzeba linki do kazdej podstrony rowniez gdzies wrzucic, zeby byly zaindeksowane, bo inaczej zaindeksuje sie tylko strona glowna. Poza tym jezeli masz np sklep i uzywasz SSL, to nigdy nie bedzie zlotej klodki w pasku, bo url w adresie bedzie caly czas ten sam. Ja bym ramek nie stosowal.

wrzucic plik index.html, ktory mialyby widziec boty (tylko pytanie, co zobaczy google, a co uzytkownik - z tego co wiem, kolejnosc rozszezen ustawia sie w apache'u i google sam z siebie chyba nie chyci .html jesli nie bedzie do niego linka)

zgadza sie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności